Kære læser, velkommen!

Kære læser, velkommen!

Sådan noget privat fødeklinik, det er nok kun for de rige. Nej, det er det ikke. Nå, men skal man så have dreadlocks og sten på tøjet for at få lov at være med? Nej, heller ikke (selvom der var en far, der havde spurgt en af jordemødrene om hun brugte røgelses-deodorant).

Der er mange forestillinger om, hvad sådan en fødeklinik er for noget.

Personligt interviewer jeg såkaldt ’store stjerner’ det ene øjeblik, og det næste sidder jeg mutters alene på Sydsjælland og glor på træer.

De andre gravide jeg har mødt på Fødeklinik Maia er så vidt forskellige, at man skulle tro, de var håndplukkede til at være det.

Verden kan ikke længere puttes i firkantede kasser, og det afspejler klientellet på Maia. Og ikke mindst de tre jordemødre Marta, Ditte og Dorthe, der alle har arbejdet flere år som jordemødre på blandt andet Rigshospitalet og Hvidovre, inden de åbnede Fødeklinik Maia.

Der er meget, du ikke kan styre, når det kommer til graviditet og fødsel, men der er noget: Du kan vælge hvor, med hvem, hvordan og med hvilken attitude, du vil føde. Du behøver ikke indordne dig.

Mange muligheder

Når kvinder bliver gravide i Danmark, kører møllen automatisk. Vi får vandrejournal, standardiserede foldere og går fra den ene undersøgelse til den anden. I andre lande som fx USA og Holland er der langt større valgfrihed, flere alternativer og en bred vifte af information. I Danmark behøver vi ikke at tænke på noget, men det betyder også, at mange kvinder ikke kender de alternativer, der findes eller har adgang til viden fra andre lande.

Som en amerikansk kvinde bosat i Danmark forbløffet havde sagt: ’Where is my choice?’

Eller en tysk kvinde for hvem udstationeringen faktisk blev en øjenåbner: ’Hvis jeg havde været i Tyskland, havde jeg sikkert født på hospital ligesom mine veninder, men fordi jeg var i Danmark, blev jeg tvunget til at undersøge, hvad der fandtes af muligheder.’

Nogle er meget opsøgende, andre skal have et skub, før de gør noget andet.

Men hvis du bare tager, hvad der er på hylden, er det et temmelig snævert perspektiv, du bliver præsenteret for. Så begynd med at spørge dig selv ’Hvad er vigtig for mig?’

Der findes mange andre muligheder end den danske automatpilot. Du behøver ikke føde på hospital, ligesom vi heller ikke alle sammen behøver spise spelt og gå til yoga. Og selvom du føder på hospital er der mange ting, som du faktisk kan være med til at bestemme.

Der findes så meget forskning og viden – ny som glemt. Og først og fremmest en masse, der GODT kan lade sig gøre.

Jeg har valgt at føde med Maia – derhjemme. Jeg var i forvejen meget interesseret i de metoder og den fantastiske forskning og nye viden, som aldrig synes at nå Danmark, og da en veninde gjorde mig opmærksom på Fødeklinik Maia – og jeg kunne følge hendes forløb på sidelinjen – blev jeg klar over, at det var det rigtige for mig.

Hvad det vil sige, kommer jeg til at blive endnu klogere på over de næste mange måneder. Og jeg har tænkt mig at dele det hele med dig – inklusiv hormon-humør og kvalme.

Målet med bloggen er at videreformidle, hvordan det helt konkret foregår, når man vælger at gøre noget andet end at føde på et sygehus. De fleste gravide vil gerne vide alt, hvad der er at vide, og det skal bloggen være med til at give dig. Derfor får du også den viden og de tips, jeg får fra jordmødrene på Maia, som forhåbentlig vil inspirere dig – uanset hvor og hvordan du har valgt at føde.

Så kan du selv sortere. Ligesom jeg har tænkt mig at gøre.