Madpakker og drikkedunke
Foto: Getty Images Masser af fine drikkedunke og madkasser til børnehave, skolestart eller det større skolebarn.

Skoleudstyr: Madkasse og drikkedunk

Dét skal du vide, før du køber madkasse og drikkedunk til dit barn

Junior skal have nyt skoleudstyr, og jagten på en god madkasse og drikkedunk er sat ind. Men skal det være med rum? Med køleelement? Og hvilke kemikalier skal du styre udenom? Få svaret her!

Smurte rugbrødsmadder, grøntsags-stænger og koldt vand er lige så vigtige beboere i skoletasken som blyanter og skolebøger. For uden mad og drikke… Ja, så duer helten jo som bekendt ikke.

En god madkasse og drikkedunk kan gøre dit barns frokostmåltid meget sjovere, men det kan være svært at finde de helt rette sager, når du og junior skal på jagt efter nyt skoleudstyr.

De skal kunne tåle at blive tabt på gulvet, flået op og sendt en tur i opvaskemaskinen et par gange om ugen. Samtidig skal de være små nok til at blive slæbt rundt på og store nok til at indeholde en sund og nærende frokost eller en god gang vand. Og så har vi slet ikke nævnt de problemfyldte kemikalier.

Ja, kravene er mange, men udvalget af gode produkter er heldigvis også stort.

LÆS OGSÅ: Find de bedste penalhuse til børn

Gode råd: Sådan vælger du madkasse og drikkedunk

  • Spørg i butikken, hvis du er i tvivl
  • Lugt til flasken – lugter den kraftigt af plastisk?
  • Tjek symbolerne og tallene i bunden, hvis det er lavet af plastik
  • Gå efter produkter, der er fri for ftalater, BPA og andre skadelige kemikalier
  • Gå efter en madkasse eller drikkedunk, som er slidstærk, og som tåler opvaskemaskine
  • Gå efter produkter, der hverken vejer eller fylder for meget

Hvilken type madkasse skal du vælge?

Madkassen skal ikke kun være sej at se på, den skal også være praktisk, nem at have med at gøre og passe til barnets temperament. Overvej derfor, om du skal på jagt efter en klassisk madkasse, en madkasse med rum eller en madkasse med et smart køleelement til lange skoledage.

Madkasser med rum

Almindelige madkasser er typisk formet som ét stort rum og kan være ganske gode til rugbrødsmadder, der er pakket ind. Omvendt kan du gå efter en madkasse med rum (også kaldet en bento-madkasse), hvis rugbrødsmadderne får følge af grøntsager, frugt, små bidder ost eller noget helt fjerde. Bento-stilen stammer fra Japan og sørger for, at tingene ikke ligge hulter til bulter, når klokken ringer til spisefrikvarter.

Madkasser med køleelement

Vil du værne dig mod slatne leverpostejsmadder, kan du også gå efter en madkasse med køleelement, som holder juniors frokost frisk. Husk dog, at der med køleelementer også kan komme kondens, og i sidste ende kan det resultere i halvvådt rugbrød.

Tips til drikkedunk

Hvad angår drikkedunke skal du gå efter en tæt sag, der ikke drypper i tasken. Den skal være let at drikke af, god at holde på og kunne tåle at blive moslet rundt med på skolegange, fodboldbaner og fritidshjem. Sørg også gerne for, at både drikkedunk og madkasse ikke er for store og tunge, så de optager for meget plads i den i forvejen tunge taske.

Hold øje med symbolerne på plastikmadkasser og -drikkedunke

Trekantsmærket

Trekantsmærket er en frivillig ordning, og kan derfor ikke ses på alle plastikprodukter. Den bruges typisk til at identificere produktet, når plasten skal sorteres og genanvendes, og du finder den oftest i bunden.

Trekanterne er gerne markeret med et tal i midten. Har produktet tallet 1, 2, 4, 5 og 6, kan du fint købe det. Hold dig fra tallet 3 og 7. Førstnævnte betyder nemlig, at det indeholder PVC, mens tallet 7 indikerer, at der er tale om ”anden plast”.

Læs mere hos Plastindustrien

Glas og gaffel-symbolet

Glas- og gaffel-symbolet indikerer, at produktet er lavet af en type plastik, som er beregnet til fødevarer.

EU-Blomsten og Svanemærket

Miljømærkerne Blomsten og Svanen markerer, at der er tale om et af de miljømæssigt bedste produkter. Mærkerne viser, at produktet overholder de skrappe krav til kemikalier, produktion, udvikling og kontrol.

Kilder: Miljø- og fødevareministeriet, Plastindustrien 1 & 2, Forbrugerrådet Tænk 1 & 2

Fem fine drikkedunke til børn i alle aldre

 

image6zavh.png

Den funklende: A little lovely company drikkedunk

Strø glimmer på juniors hverdag med denne fine drikkedunk, som er fremstillet i plast, der er godkendt til fødevarebrug og fri for BPA. Drikkedunken fås i flere farver og størrelser, og kommer med et praktisk sugerør i toppen. Vær opmærksom på, at drikkedunken ikke tåler opvaskemaskine, og at glimmeret kan bundfælde med tiden.

109,95 kroner hos Lirumlarumleg

 

00_dopper_orange.jpg

Den prisvindende: Dopper drikkedunk

Dopper-drikkedunken er ikke kun smart, fordi den kommer med en integreret drikkekop. Den er også ergonomisk at holde på, har forskellige drikkemuligheder og er nem at rengøre. Derudover fås den i flere farver og er opvaskemaskine-venlig. Alle dele af drikkedunken er desuden fri for BPA, phthalater og toksiner, og så er den produceret med omtanke for miljøet. Dopper har modtaget Red Dot Design Award.

119,95 kroner hos helsebixen

 

00_Klean_Kanteen.jpg

Den praktiske: Klean Kanteen drikkedunk

Den amerikanske Klean Kanteen-drikkedunk er lille, praktisk og kommer med en god sportstud, der kan udskiftes med et skruelåg til de større børn. Drikkedunken kommer i mange former, farver og størrelser, og fælles for dem alle er, at de ikke frigiver problematiske kemikalier til væsken. Drikkedunken fik desuden en god bedømmelse i Forbrugerrådet Tænks kemikalietest. Vær opmærksom på, at der kan opstå rustpletter, hvis du kommer den meget i opvaskemaskinen.

Læs kemikalietesten 

179,95 kroner hos naturebaby

 

00_Mepal drikkedunk 3.jpg

Den klassiske: Mepal ToGo Sportsflaske

Drikkedunken, som den så ud i gode, gamle dage. Mepal ToGo Sportsflaske kommer i et væld af farver og motiver. Vælg f.eks. mellem populære Frozen-, Star Wars- eller Avengers-motiver, eller gå efter de simple, ensfarvede eller de gennemsigtige med skruelåg. Drikkedunkene har et sikkert lukkesystem, der forhindrer lækager - og så er de helt uden giftig kemi.

49,95 kroner hos Mepalshop

 

00_Sistema drikkedunk.jpg

Den flotte: Sistema hydrate stainless steel drikkeflaske

Sistemas smarte og slidstærke drikkedunk lækker ikke og er 100 procent fri for skadelige kemikalier som ftalat, bly og BPA. Drikkedunken er designet, så den holder kolde drikke kølige i op til 12 timer og varme drikke lune i op til seks timer - og så kommer den i flere, flotte farver. En god drikkedunk til de større skolebørn.

189 kroner hos Sistema

 

Fem fremragende madkasser til børn i alle aldre

 

0_Sistema.jpg

Madkasse med rum: Sistema madkasser

Sistema laver madkasser i et hav af afskygninger, former og farver – alle med en ruminddeling med aftagelige elementer, så den kan skræddersys til dig og dit barn. Alle madkasser er lavet i transparent plastik, som er fri for BPA, PVC og ftalater. De tåler også alle en tur i opvaskemaskinen. Her ses en madkasse med 5 rum, 2 bakker og 1 beholder.

Set til 89,95 kroner hos Lirumlarumleg

0_Mepal.jpeg

Den smarte: Mepal TAB Bento madkasse

En god madkasse-klassiker, der både kan bruges som ét stort rum eller med små, adskilte rum. Mepal-madkassen kommer i et hav af farver og motiver – i enkle udtryk til de større børn og med populære Disney-motiver til de små. Madkassen er lavet i ABS-plast, som er både stødfast, robust og uden problematiske kemikalier. De kan tåle maskinopvask.

Set til 99,95 kroner hos Mepalshop

0_Design_Letters.jpg

Den stilrene: Design Letters madkasse med bogstav

Mere originalt bliver det næsten ikke. Madkassen, der som i gode gamle dage har ét enkelt rum til madder, frugt og andre godter. Madkassen kommer med et bogstav i Arne Jacobsen-typografi, så den passer lige nøjagtigt til dit barn, og er produceret i problemfrit plast. Den kan fint tåle en tur i opvaskemaskinen.

149 kroner hos Luxoliving

0_frozzypackmadkasse.png

Madkasse med køleelement: Frozzypack madkasse

Hold leverpostejsmadderne kolde og friske med en madkasse med indbygget køleelement i låget. Den svenskproducerede Frozzypack-madkasse holder frokosten kold i op til syv timer og kommer i forskellige farver. Madkassen er produceret af fødevaregodkendt plastik uden BPA, og kølegeleen er giftfri. Bøtten tåler maskinopvask, men låget skal vaskes i hånden.

190 kroner hos Kitchenone

 

0_traktormadkasse.jpg

Den børnede: Blafre madkasse i traktorform

Madkassen, der formentlig hitter størst hos de små. Traktoren er opdelt i to rum, lavet af genanvendelige materialer og er fri for skadelig kemi. Den er nem at rengøre og tåler opvaskemaskine. En sjov, lille sag til dem med små maver.

148 kroner hos Babygear

Se, hvad vi ellers skriver om: Skolestart, Shopping, Skole og Skolebørn