Mor med dårlig samvittighed
Foto: Getty Images 87 procent af alle adspurgte mødre i undersøgelsen oplever dårlig samvittighed dagligt eller ugentligt.

Ny undersøgelse: Mødre har kronisk dårlig samvittighed - har du?

Mødre har hovedansvaret for alt fra fødselsdagsgaver til madpakkesmørring, alligevel føler de sjældent, at de slår til. Knap 9 ud af 10 mødre i Vores Børns nye, store familielivsundersøgelse har enten dagligt eller ugentligt dårlig samvittighed. Særligt fravær, for meget skærmtid og sen afhentning i institutionen trigger følelsen af at være utilstrækkelig.

Maden skal være økologisk og hjemmelavet, ungerne skal aktiveres uden hjælp fra Gurli Gris, og arvingen må for alt i verden aldrig være det sidste barn i børnehaven. Der er mange uskrevne regler for moderskabet anno 2020, men de skyhøje forventninger kommer tit og ofte i karambolage med hverdagens realiteter, og det giver danske mødre frygteligt dårlig samvittighed, viser en ny undersøgelse fra magasinet Vores Børn.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Syv ud af ti forældre ville ønske, de skældte mindre ud

Tæt på alle forældrene i Vores Børns store familielivsundersøgelse, som stort set udelukkende er kvinder, bliver ramt af dårlig samvittighed fra tid til anden. Svimlende 87 procent ligefrem dagligt eller ugentligt. Og det er altså ikke småting, der kan få selvbebrejdelsen til at gnave. 79 procent af mødrene får dårlig samvittighed, hvis de er fraværende over for deres børn. 74 procent, hvis de råber ad deres børn. 59 procent, hvis de henter sent i institutionen. 55 procent, hvis de tillader meget skærmtid. 36 procent, hvis de arbejder for meget, og ligeledes 36 procent, hvis de serverer usund eller færdiglavet mad.

"Den dårlige samvittighed er en indbygget mekanisme i morrollen. Det er næsten ligegyldigt, hvad mor gør, hun har altid en følelse af, at hun svigter. En mor, der føler, hun går for tidligt hjem fra arbejde, vil samtidig føle, at hun kommer for sent hjem til familien. Hendes sjæl og krop er spændt ud mellem to virkeligheder, som hun skal prøve at leve op til," forklarer familieforsker Per Schultz Jørgensen til Vores Børn.

LÆS OGSÅ: Katrine var flov over sin morkrop: ”Jeg skjulte min store røv med lange cardigans”

Mor og de usynlige opgaver

Selvom moderne fædre tager del i alt fra børneopdragelse til huslige pligter, så er det fortsat mødrene, der har hovedansvaret for at få familiefabrikken til at snurre. Mor bruger en hel time mere om dagen på husligt arbejde såsom madlavning, rengøring og tøjvask, viser tal fra Rockwoolfonden. Og læg så oveni, at mor er noget nær eneansvarlig for mange af de usynlige (og tidskrævende) opgaver i børnefamilien.

Det er alt fra lægetider til tilmelding til svømmeholdet og alenlange Aula-tråde om skærmpolitik, klassedynamik og forsvundne gummistøvler, mor hovedsageligt tager sig af. Far derimod kommer i højere grad på banen, når ungerne skal køres til sport, en tur på legepladsen, eller der skal læses godnathistorie. Aktiviteter, der oftere udløser klapsalver. Men selv de familieaktiviteter, far er mere involveret i, er mor mest involveret i. I hvert fald hvis man skal tro mødrene selv, der udgør 99 procent af respondenterne i Vores Børns familielivsundersøgelse.

Så det er slet ikke så underligt, at mødre over en bred kam bebrejder sig selv, hvis guldklumpen er kommet hjemmefra uden idrætstøj eller regnjakke, for pilen peger kun én vej: Tilbage på hele familiens logistikchef, der er den første til at anklage sig selv for grov pligtforsømmelse.

"Mor har en form for familiemanagementopgave, som handler om at få den travle familie til at fungere. Selvom vi også har set en revolutionerende ny farrolle med ømhed og nærhed og omsorg for de små, så er det stadigvæk mor, der har hovedansvaret", pointerer Per Schultz Jørgensen.

Læs mere i det nye Vores Børn, der er på gaden fra den 27. august.

Nøgletal fra Vores Børns undersøgelse

Samvittighedskvaler

87 % af forældrene i undersøgelsen bliver enten dagligt eller ugentligt ramt af dårlig samvittighed.

59 % får dårlig samvittighed, hvis de henter sent i institutionen. 79 %, hvis de er fraværende over for deres børn. 74 %, hvis de råber ad deres børn. 55 %, hvis de tillader meget skærmtid. 36 %, hvis de arbejder for meget. 36 %, hvis de serverer usund eller færdiglavet mad. 33 %, hvis de sammenligner sig med andre forældre.  21 %, hvis de lægger for mange aftaler ind i løbet af ugen, der handler om dem selv

Arbejdsfordeling

Sådan fordeler de forskellige opgaver i en børnefamilie sig:

Tjekker op på ekstra-tøjet til garderoben i institutionen

Mor: 92 % Vi deler 50/50: 6 % Min partner: 2 %

Bestiller tid til tandlæge og læge

Mor: 89 % Vi deler 50/50: 10 % Min partner: 2 %

Gaveindkøb til børnefødselsdage

Mor: 88 % Vi deler 50/50: 11 % Min partner: 1 %

Overfører penge ved indsamlinger til f.eks.klassekassen og gaver

Mor: 81 % Vi deler 50/50: 12 % Min partner: 5 %

Tilmelding til fritidsaktiviteter

Mor: 76 % Vi deler 50/50: 17 % Min partner: 5 %

Tjekker forældreintranet

Mor: 75 % Vi deler 50/50: 22 % Min partner: 3 %

Madpakkesmørring

Mor: 64 % Vi deler 50/50: 21 % Min partner: 14 %

Lektielæsning

Mor: 52 % Vi deler 50/50: 39 % Min partner: 6 %

Transport til fritidsaktiviteter og sport

Mor: 38 % Vi deler 50/50: 46 % Min partner: 14 %

Tager på legeplads, i svømmehal eller lignende

Mor: 36 % Vi deler 50/50: 57 % Min partner: 7 %

Godnatlæsning

Mor: 31 % Vi deler 50/50: 60 % Min partner: 9 %

Tallene her er renset for respondenter, der har svaret ’ikke relevant’.

SÅDAN GJORDE VI

1.263 forældre med børn i alderen 0-10 år har gennemført i undersøgelsen. 99 procent af respondenterne er kvinder, 92 procent er gift eller samlevende. Besvarelserne er indsamlet i juli 2020, og deltagerne er rekrutteret via Vores Børn Instagram- og Facebook-profil, blandt abonnenter på Vores Børn og via ALT.dk.

Undersøgelsen er gennemført af Egmont Publishings analyseteam for Vores Børn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor og Familieliv