Må mit barn komme i institution?

Rask nok til institution?

Blive hjemme eller af sted til institution? Du kender sikkert dilemmaet. Tjek dit halvsløje barn med børnelægens symptomguide.

Hoste

Hoste er en beskyttelse af luftvejene. Når barnet hoster, kommer der slim op fra lungerne, som derved renses. Hoste er derfor godt for børn og bør normalt ikke hindres med hostestillende medicin.

Symptomer: Barnet er upåvirket og har ikke feber.

Behandling: Hæv hovedgærdet, når dit barn skal sove, det kan give dit barn en bedre søvn. Prøv evt. med kamillete for at lindre hosten.

Institution: Hvis barnet ikke har feber og ikke behøver særlig pasning, kan det komme i institution.

Symptomer: Hosten fortsætter, og dit barn hoster gult eller grønt slim op.

Behandling: Kontakt din læge.

Institution: Afhænger af lægens vurdering.

Symptomer: Dit barn får vejrtrækningsproblemer.

Behandling: Kontakt læge med det samme. Vær opmærksom på, at gentagende og længerevarende hoste kan være tegn på overfølsomhed, allergi eller astma.

Institution: Nej.

Øjenbetændelse

Dit barn har gule klatter i øjnene, hvilket betyder, at der formentlig er tale om øjenbetændelse. En øjenbetændelse kan komme af to ting: Virus eller bakterie, det er vigtigt at kende forskellen, da der er forskel på, hvordan man skal håndtere det.

Symptomer: I forbindelse med forkølelse får børn ofte gule klatter i øjenkrogene, som især er synlige efter søvn. Men det hvide i øjnene er ikke rødt.

Behandling: Rens jævnlig med øjenskyllevæske fra apoteket. Medicin er ikke nødvendig.

Institution: Barnet kan som udgangspunkt godt komme i institution, men vær opmærksom på, at der kan være individuelle regler i institutionen.

Symptomer: Dit barn er rød i det hvide i øjnene og har meget gult og klistret pus i øjnene.

Behandling: Antibiotika som udskrives af lægen.

Institution: Barnet må ikke komme i institution, tal med lægen/institutionen om, hvor længe dit barn skal holdes hjemme.

Symptomer: Dit barn er lyssky, har øjensmerter og røde øjne.

Behandling: Kontakt læge med det samme.

Institution: Ikke før lægen har sagt okay.

Forkølelse

Gad vide, hvor mange gange børn egentlig kan blive forkølede på et år? Nogle gange kan det føles som mange, mange gange.

– Forkølelse er en af de hyppigste sygdomme især blandt børn i institution. Forkølelse er meget smitsom, men fordi den er mest smitsom, inden den bryder ud og er synlig, kan det være svært at tage de korrekte forholdsregler. Hyppig og god håndvask er dog et af de bedste værn mod forkølelse, siger læge Philipp Skafte-Holm.

Symptomer: Dit barn nyser, hoster og har måske feber, især små børn kan få meget høj feber. Men ellers er dit barn normalt: Det drikker, tisser og vil gerne høre historie.

Behandling: Hæv hovedgære 15-20 cm, giv det varme drikke og skyl evt. næsen med noget saltvand.

Institution: Barnet må først komme i institution, når feberen er væk og ikke længere behøver særlig pleje og omsorg.

Symptomer: Forkølelsen har varet over en uge.

Behandling: Kontakt din læge og få hans vurdering.

Institution: Barnet må først komme i institution, når feberen er væk og ikke længere behøver særlig pleje og omsorg.

Symptomer: Dit barn er meget sløvt, orker ikke at høre historie og har svært ved at trække vejret.

Behandling: Kontakt læge med det samme.

Institution: Nej.

Opkast/diarré

… kræver sin mor, far og en vaskemaskine. Men hvornår er det rigtig slemt, og hvornår kan ens barn komme i institution?

Symptomer: Dit barn har kastet op en enkelt gang aftenen før og har spist og drukket uden problemer lige siden.

Behandling: Sørg for, at dit barn får rigeligt at drikke.

Institution: Hvis barnet ikke har feber og ikke kræver særlig pleje, kan det komme i institution.

Symptomer: Hvis opkast/diaré har varet over to dage, og dit barn ikke vil drikke, eller hvis dit barn er under to år, eller hvis der er blod i afføringen.

Behandling: Kontakt din læge.

Institution: Nej.

Symptomer: Dit barn bliver sløvt uden at drikke og tisse, eller det er meget følsomt over for lys og lyd.

Behandling: Kontakt læge med det samme.

Institution: Nej.

Feber

Feber er et symptom på sygdom. Små børn får højere feber end voksne, og 39-40 grader er ikke ualmindeligt ved forkølelse. Normalt stiger barnets temperatur i løbet af dagen og er højest om aftenen.

Et barn med forkølelse vil typisk have 38°C om morgenen stigende til omkring 39°C om aftenen uden, at det er tegn på, at sygdommen er forværret

– Mange tror, at man kan se, om et barn har feber – det kan man ikke! Der er kun en måde, hvorpå man kan konstatere, om et barn har feber eller ej – det er ved hjælp af et termometer, siger lægen.

Temperaturen kan under leg stige op til 38°C, uden at barnet behøver at fejle noget. Ophold i et varmt rum får også temperaturen til at stige. Normalt er temperaturen om morgenen under 37°C og under 37,5°C om aftenen.

Symptomer: Barnet er forholdsvis upåvirket af feberen, det vil sige, at det vil gerne høre historie, drikke og tisse. Førhen sagde man, at et barn skulle ligge i sengen, når det havde feber, men det behøver man ikke. Barnet har ligeså godt af at være oppe, hvis det har lyst til det.

Behandling: Giv jævnligt barnet noget at drikke, sørg for at det ikke er for varmt klædt på, og sover i et køligt rum.

Institution: Et barn må aldrig komme i institution, før feberen er helt væk.

Symptomer: Dit barn drikker ikke, eller dit barn er under to år og har over 39 grader i feber – eller dit barn er under seks måneder og har feber.

Behandling: Kontakt læge.

Institution: Nej.

Symptomer: Barnet er sløvt, har over 40,5 grader i feber eller har problemer med vejrtrækningen. Nogle børn kan få feberkramper, når de får meget høj feber.

Det ser forskrækkende ud, men feberkramper er ikke farlige i sig selv. Læge bør dog altid kontaktes for at sikre, at den høje feber ikke er symptom på alvorlig sygdom.

Behandling: Kontakt læge med det samme.

Institution: Nej.Kilde: Philipp Skafte-Homl, læge og redaktør på sygeboern.dk og “Smitsomme sygdomme hos børn. Vejledning for daginstitutioner, skoler og forældre.”