SPONSORERET indhold

Søvn - information om dit barns søvn

Af: Redaktionen
11. aug. 2010 | Børn | Vores Børn

Generelt: Hos spædbørn kan man måle fuld hjerneaktivitet i alle døgnets timer. Først når barnet er over fem måneder, bliver søvnen dybere, og barnet kan måske sove igennem en hel nat. Børn mellem seks måneder og et år begynder at skifte mellem drømmesøvn og dyb søvn, og i overgangen mellem de to søvnformer er det, at barnet nogle gange vågner og måske græder. Først når barnet er over et år, kan du forvente, at det ikke vågner.

Hvis du løfter barnet op og begynder at amme eller made barnet hver gang, det klynker en smule, vækker du barnet og vænner det til, at det skal spise natten lang. I stedet kan du måske klare det med en beroligende hånd. Baby skal mange gange bare føle tryghed – så sover den igen. De fleste spædbørn sover omkring 18 timer i døgnet, men det kan svinge helt fra 10 til 20 timer. De fleste har brug for mad cirka hver tredje time.

Børn på et halvt til ét år sover som regel mindst 12 timer om natten – sjældent uden afbrydelser og et enkelt nattemåltid. De fleste af dem har typisk brug for at sove to gange i løbet af dagen. Tumlinger på ét til tre år har typisk brug for at sove 12-14 timer om natten og et par timer midt på dagen. Du kan regne med, at børn har brug for cirka 13 timers søvn i døgnet. Vær opmærksom på følgende omkring rytme og rutiner i forbindelse med nat og dag:

• Putte
Start et godt ritual, fra baby er helt lille, hvor du for eksempel bader, kommer i nattøj, synger og dæmper lyset.

• Nat
Lad være med at tænde ret meget lys og tal med dæmpet stemme, hvis baby vågner om natten. Skal baby have tør ble, så undlad så vidt muligt den helt store vasketur.

• Sult
Børn under et år har som regel brug for at blive ammet eller få en flaske i løbet af natten. Hvis baby vågner flere gange, så tilbyd kun vand og/eller en hånd at holde i.

• Morgen
Vågner baby meget tidligt og er helt udsovet, er der ikke andet at gøre end at stå op sammen med den lille. Men husk, at du også selv skal sove igen senere på dagen.

• Døgnrytme
Hvis baby får en skæv døgnrytme, og for eksempel sover så længe til middag, at den ikke kan falde i søvn om aftenen, må du afkorte middagssøvnen. Begynder dit spædbarn at bytte om på dag og nat, må du holde baby vågen nogle timer sidst på dagen.

• Gear ned
Undgå vild leg lige før sengetid, da baby må bruge mere tid på at falde til ro.