Transport med børn
SPONSORERET indhold

Stor guide til transport: Klapvogne, ladcykler, løbecykler ...

Endelig er der lysere tider forude. Det betyder UD af hulerne og på med hjulene! Men skal forårsturene foregå i klapvogn, på familiecykel eller måske på juniors første cykel? Tjek vores store guide til transport af mini.

Af:: Eline Holm, Vores Børn, marts 2014.
08. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

Foråret er det oplagte tidspunkt at gå juniors vognpark igennem på og opgradere til nyt. Måske er det tid til at skifte barnevognen ud med en klapvogn? Eller anskaffe jer en ladcykel til turene rundt i sommerlandet?

Få svar på alle dine spørgsmål i den store guide til transport herunder, og bliv inspireret til, hvad du skal købe i gallerierne til venstre.

Fra barnevogn til klapvogn – hvornår?

Det er individuelt. Det afhænger af, hvilket behov I har og af, hvilken model I vælger. Nogle klapvogne med indsats kan bruges helt fra fødslen.

Generelt anbefales det at vente til omkring seksmåneders-alderen, hvor barnet kan sidde. Og når dit barn kan gå og gerne vil opleve verden, er det ikke længere så sjovt at sidde og trone oppe i en barnevogn. I klapvognen er det nemmere at hoppe lidt ud, sidde lidt, og hoppe ud igen.

De fleste børn kan sidde i klapvogn, til de er tre år – nogle længere, nogle kortere – afhængigt af modellen.

LÆS OGSÅ: Vi tester klapvogne

Tjekliste: Læs her, inden du våger dig ud i klapvognsjunglen

Den firehjulede, klassiske klapvogn er typisk meget robust og god til ujævnt terræn som skov og grusstier. Der er ofte et varenet af god størrelse under vognen, ligesom der som regel er masser af plads til voksi- eller kørepose – en god erstatning til barnevognen. Til gengæld fylder denne type vogn en del og er ikke ideel til at have med i bil, fly osv.

Den trehjulede er ofte nem at klappe sammen, fylder mindre og er god til bykørsel, hvor den let forcerer kantsten, elevatorer og turen ind og ud af metroen. Til gengæld kan den føles mere ustabil end den firehjulede model. Skal du også bruge den til at køre i ujævnt terræn, så tjek, at forhjulet kan fastlåses, så det ikke smutter rundt mellem småsten.

Paraplyklapvognen er typisk lettere, den vejer og fylder mindre, og den kan let klappes sammen. Ikke ideel til middagsluren i haven, heller ikke til indkøbsturen, men fantastisk til småture og til at have med i flyet, hvor du (ofte) må have den med helt ud til gaten. Mange vælger paraplyklapvognen som vogn nummer to.

Drejelige hjul. Skal du bruge klapvognen til bykørsel, vil du blive glad for en model med forhjul, der kan svinge 360 grader.

Soveplads. Skal dit barn sove i klapvognen, så husk at tjekke, om ryggen kan lægges helt ned, og om liggemålet er langt. På den måde sikrer du gode lure langt ind i tumlingealderen.

Kvalitet. Hvor længe skal du bruge klapvognen? Regner du med, at der kommer små søskende, kan det være en godt at investere i en klapvogn af god kvalitet – så du ikke skal ud at investere igen.

Se udvalgte klapvogne hér

Duer cykelvogne og -anhængere til baby?

Baby i cykelanhænger. Der er forskel på, hvordan den enkelte producent indretter sin cykelanhænger til babytransport, så husk altidat spørge, før du køber. Til de fleste kan du dog købe en såkaldt ‘babykøje’, et system som fungerer som en slags skrå- eller autostol, så din baby får god støtte. Vær opmærksom på, hvor lang tid din baby sidder der ad gangen – hun skal helst ikke sidde der mere end en halv time.

Baby i ladcykel. Husk at tjekke, hvordan den enkelte producent har indrettet ladcyklen til at transportere babyer. Til mange modeller er der et system, hvor du kan tilkøbe en sele til at spænde en lift fast i bunden af kassen. Det kan anbefales at bruge en speciel ‘autolift’, hvor din baby ligger spændt fast. I en almindelig lift risikerer du, at din baby rutsjer for meget rundt.

Har du en lift i ladcyklen, så husk at være opmærksom på, hvor meget det bumper. Almindeligt asfalterede veje burde ikke give den helt store bumletur, men undgå at køre over store huller og lignende. Fra ni-timåneders-alderen kan du sætte din baby på det almindelige sæde med en trepunktssele (som regel også et tilkøb).

LÆS OGSÅ: Guide, Find den perfekte ladcykel

Ladcykler versus cykel-anhængere

Ladcyklens fordele. Du har dit barn foran dig og dermed et godt overblik over, hvad han laver, og hvor andre trafikanter er i forhold til ham. Dit barn har godt udsyn, og mange børn synes, det er sjovt at sidde i en ladcykel og betragte verden rulle forbi. Der er som regel god plads til indkøb i kassen – som i øvrigt føles robust og sikker at sætte dine børn ned i.

Ladcyklens ulemper.  Den er, hvad den er – en ladcykel. Så når du har afleveret mini i vuggestuen og selv skal videre på arbejde, er det en tung fornøjelse at trampe videre de sidste fem kilometer til arbejde. Er der en anden, der skal hente, må du enten lade ladcyklen stå til ham eller hende, eller også må den anden finde en alternativ måde at få barnet med hjem på.

Cykelanhængerens fordele. Du kan koble den af cyklen og – i de fleste tilfælde – bruge den som klapvogn, mens du parkerer cyklen uden for gågaden. Eller du kan lade den stå ved børnehaven, mens du selv fortsætter på arbejde på cykel – mens anhængeren venter på den af jer, der skal hente. Mange cykelanhængere kan endda også bruges som løbevogn. Dejlig fleksibelt!

Cykelanhængerens ulemper. Der er ikke lige så meget plads til indkøb og andre varer som i en ladcykel med en stor kasse. Dit barn sidder bag dig, så I kan ikke snakke sammen under turen, og du kan ikke (lige så let) holde øje med, hvilke spilopper han finder på. Husk at sætte en god lygte bag på vognen samt gerne et flag, så anhængeren bliver synlig for de øvrige trafikanter.

Se udvalget af cykelanhængere og ladcykler hér

Tjekliste til når I køber løbecykel

Vær opmærksom på, hvor tung en cykel, du vælger. Barnet skal uhindret kunne rejse cyklen op ved egen kraft.

Læg mærke til hjulene – jo bredere, de er, jo mere stabilt ligger cyklen på vejen.

Se på sadlen! Hvis dit barn bruger sin løbecykel til lange ture, kan det være en fordel at vælge en polstret eller anatomisk model.

Vælg en løbecykel, hvor saddelhøjden er let at justere. Bliver dit barn glad for sin cykel, er det rart, hvis den kan bruges, når han vokser.

Se udvalget af løbe- og begyndercykler hér!

LÆS OGSÅ: Find den rigtige løbecykel

Cykelhjelme: Vælg den rigtige begynderhjelm

Størrelse. Mål omkredsen af dit barns hoved ved at placere et målebånd to centimeter over øjenbrynene, så det løber over ørerne og rammer det bredeste sted på kraniet. Omkredsen i centimeter svarer til størrelsen på cykelhjelmen – måler dit barns hoved 46 centimeter, skal cykelhjelmen være for eksempel str. 45-50. Husk at holde øje med, om hjelmen begynder at stramme – så er det tid til en større model.

Model. Gå efter en hjelm med indvendige stropper, typisk en klassisk cykelhjelm, så remmene lægger sig tæt op af dit barns kinder og dermed ‘slutter til’ om hovedet. På de lukkede skaterhjelme sidder stropperne ofte yderligt, ligesom der typisk er tyk polstring indvendigt. Risikoen er, at stropperne kommer for langt væk fra hovedet og danner et ‘v’. Det betyder, at hjelmen nemmere skøjter rundt på hovedet.

Sådan skal hjelmen sidde. Kanten af cykelhjelmen skal sidde cirka to centimeter over øjenbrynene. Kommer den højere op i panden, risikerer den at falde af eller blive skubbet skæv ved fald. Husk at stramme hjelmen ordentligt til, både i nakken og på remmene, så hjelmen bliver, hvor den skal. En huskeregel er, at du ikke må kunne få mere end to fingre ind under hagestroppen.

Se udvalget af cykelhjeme hér!

LÆS OGSÅ: Vi tester cykelhjelme

Kilder: Jakob Kimergård, Cykelshoppen.dk, Thomas Krogh, Cykelhjelm.com m.fl.

LÆS OGSÅ: Transport: ladvogne og cykelanhængere

LÆS OGSÅ: Transport: Løbecykler

LÆS OGSÅ: Transport: Cykelhjelm