Kreativitet

Sådan tegner du med dit barn

At tegne er verdens billigste hobby. Alle børn synes, det er sjovt, og så snart din baby kan gribe om en tusch, kan I gå i gang. Om du selv er Picasso eller kun kan tegne tændstikmænd, betyder ikke det mindste.

En lille mariehøne på et grønt blad, en hagesmæk med en simpel elefant, en tandbørste i et krus eller et sødt egern med en nød i poten. Antallet af motiver er uendelige, og kun fantasien sætter grænser for, hvad du og dit barn kan fremtrylle af billeder med en blyant og et stykke papir – eller på bagsiden af en bagerpose, hvis I pludselig bliver inspireret søndag morgen. Og det er, uanset hvor skrap du er til det med farver og former.

For når du tegner med små børn, er det ligegyldigt, hvor præcise detaljerne er, så længe tandbørsten minder om den, der står ude på badeværelset, og I har det hyggeligt. Dit barn vil pege på figurerne og ofte være meget motiveret for at snakke om dem.

Faktaboks

SÅDAN KOMMER I I GANG

Find en blyant og et stykke papir.

Tag barnet på skødet.

Start med at tegne noget, barnet kender. Et let genkendeligt motiv.

Hvis du har brug for noget at kigge efter, så tag et tilfældigt blad eller tilbudskatalog eller en avis eller kogebog.

Snak med barnet om, hvad du tegner.

Kom hele tiden flere detaljer på: ansigt, næse, mund, ører etc.

Lad barnet få en blyant i hånden, hvis det viser interesse.

Spørg barnet, hvad det tegner, og giv ros og opmuntring.

Udnyt interessen, og list lidt skjult sprogstimulering ind ad bagvejen ved at snakke med barnet om tegningen: Fortæl om motiverne, og tegn flere detaljer på undervejs. Der vil ikke gå lang tid, før dit barn har lyst til at overtage blyanten, og det er det, der er hele pointen.

Tænk fantasifuldt

Kreativitet: Krea-børn bliver (måske) innovative voksneKrea: Mal stenene levende

Mal med læbestift

Når I har tegnet kattekillinger, køer, krybende larver og påskekyllinger tilstrækkelig længe, er det måske på tide med nye udfordringer. Det kunne være at eksperimentere med andre former for farve, for eksempel vandfarver eller akrylmaling, som er Erik Schraders foretrukne, fordi du kan male oven på akrylfarver, når de er tørre, uden at farverne tværer ud ligesom vandfarver.

Klip hul til armene i en plastikpose, spred aviser ud på bordet, og gå i gang. Maling og pensler fås i hobbyforretninger, men kan også købes billigt i butikker som Søstrene Grene og Tiger samt i større supermarkeder, og kvaliteten er ifølge Erik Schrader helt okay.

Du kan også lade barnet hjælpe med at dekorere en væg i børneværelset, hvis de hvide flader trænger til mere liv – mal for eksempel en bananspisende abe eller en gul flyvemaskine. En gammel køleskabsdør, der skal kasseres, kan males med akrylfarver og skrues op på væggen. Eller hvad med at lade dit barn male sit første selvportræt med din aflagte læbestift foran et spejl? Mulighederne er uendelige, og hvis barnets interesse først fanges, kommer det sikkert selv med flere forslag.

Tip!

Bruger I oliekridt eller fedtfarver, så vær opmærksom på, at de let knækker, og at barnet kan putte dem i munden.

Faktaboks

Prøv en dag, når I har øvet jer lidt, at tegne nogle af de varer, I skal købe i supermarkedet. Så kan barnet følge med og hjælpe til.

Dørskilt: Hvis dit barn har sit eget værelse, vil et dørskilt skabe glæde. Køb et kraftigt stykke pap, og klæb barnets tegning på, og skriv navn. Skær pappet ud i en sjov form, og hæng det på døren.

Grej: Du behøver ikke gå på storindkøb for at komme i gang med at tegne. I begyndelsen er det tilstrækkeligt med blyant, papir og tuscher. Når I er godt i gang, kan I købe en blød blyant (B8), som kan tegne både skarpe og bløde streger, der kan tværes lidt ud, hvis I vil have et mere kunstnerisk udtryk, et akrylfarvesæt, vandfarver og pensler, en god blok og en mappe til at gemme tegningerne i.

LÆS OGSÅ: Far tryller bananer om til kunst

LÆS OGSÅ: Legetøj – Fra tegnebræt til butik

LÆS OGSÅ: Hvornår er man voksen?