IKEA 1970
SPONSORERET indhold

10 boligtendenser fra 70'erne

Dele-økonomi og bæredygtighed, kurvemøbler og stentøj, lyder det bekendt? 1970'ernes tankesæt om fællesskab og en bedre verden har greb i os igen – og det har det årtiets stil og møbeldesign også! Se her, hvilke tendenser til boligen du skal gå efter fra 'det brune årti', der var faktisk var mere farverigt end som så ...

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: IKEA
04. nov. 2018 | Bolig | ALT.dk

1. Keramik

Rækker du mig lige teen? Mange af os kan huske de tunge tekander i stentøj, det nærmest krævede overmenneskelig armstyrke at løfte – der var nemlig gods i 1970'ernes keramik, som gerne måtte være brunt og groft med synlige spor af hænder. Der er flere af de parametre, som går igen i meget af det keramik, vi går efter i dag. Der må gerne stå ”Åse, 1974” i bunden, når vi leder efter genbrugsguld, men der er også masser af nutidigt keramik, som leger med 70'ernes formsprog og glæde ved det håndlavede – som her Mette Duedahls stentøjsserie 'Land'.

1_MetteDuedahl.jpg

'Land collection' af keramiker Mette Duedahl.

2. Kurvemøbler

Ingen parcelhuse uden en havestue eller 'vinterhave', og de lavloftede, træbeklædte vinduesrum var ekstremt populære i 70'erne. Møbleringen herude skulle signalere mere ude end inde, gerne på eksotisk vis, og mange valgte møbler i flet, rattan og bambus til at give havestemningen i udestuen. Lige indtil oliekrisen ramte, og havestuerne blev lukket af for at spare på varmen. I dag har bambus fået sin renæssance, når vi igen dyrker stilen fra orangeriet – både med planter og møbler. Gå efter vintage-bambusmøbler, som er blevet passet godt på, eller kig efter nogle af de nye kurvemøbler, der leger med 70'ernes look.

2_Ikea.jpg

Plantepiedestal i bedste 70+'er-ånd fra Ikea, 'Kanelstång' i rotting koster 129 kr., Ikea.com

3. Naturmaterialer & fyrretræ

Yes, det blanke fyrretræ kendetegner de danske hjem i 1970'erne, hvor reoler, spisestuemøblement, lænestole og selv sofaer i fyr kastede varmgul glød over stuerne. Gerne i kombination med læder og en slidt marokkopude, der var et fast indslag i 1970'ernes mange kollektiver. Og så må vi ikke glemme stigereolen og ølkasserne, som du i øvrigt stadig kan købe i uændret 70'er stil hos Trævarefabrikkernes Udsalg ...

LÆS OGSÅ: 10 boligtendenser fra 60’erne

3_Lauritz.jpg

Guld fra gemmerne, jagtstole i to populære 70'er-materialer, nemlig kernelæder og fyrretræ. Designet af Karin Mobring for Ikea i 1970'erne. Set på Lauritz.com.

4. Tekstiler & (rya)tæpper

Det krævede et blødt underlag, når de bare tæer skulle finde sig til rette derhjemme, og tæpperne stormede frem i indretningen i 70'erne. I stuen, på badeværelset, på væggene – det kunne ikke blive for meget.

Mange designere legede med tekstiler og mønstre, der kunne genskabes på alt fra møbler til gardiner og gulvtæpper – og mange kastede sig også selv ud i at skabe farverige kunstværker til væggene under 70'ernes bølge af håndarbejde med hønsestrik, rya og væv. Du kan finde mange vamsede værker på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, eller du kan gå efter en af de mange nye versioner eller relanceringer af tekstiler fra 70'erne, som her Verner Pantons tæppe 'Luna'.

Taeppe.jpg

'Luna' tæppe, designet af Verner Panton i 1979, fås i gul, rød og blå, Verpan.dk

5. Farver galore

Lavalamper i psykedeliske nuancer, kulørte gevandter og generelt smæk på farverne var moderne i 1970'erne, hvor vi var mange, der ønskede os et børneværelse i orange. En grå sofa var nærmest uhørt, og i stedet fandt blomstrede tekstiler og fløjl i alle farver ind i de vovede 70'er-hjem. Mange syede også selv, og Marimekkos farvestrålende figurative tekstiler var et populært valg til alt fra kjoler til sofahynder og gardiner.

5_marimekko.jpg

Lilla og rød, to stærke 70'er-farver, her i tekstilet 'Näslä', designet af Maija Isola for Marimekko i 1972.

6. Grønne planter

Der var ikke mangel på grønne fingre i 1970'ernes planteglade hjem, hvor stiklinger ofte skiftede hænder, og potteplanter og vinduesfarme var et populært koncept. Den grønne bølge gik rent ind hos årtiets glade naturbørn og selvforsynende kollektiver, hvor tanker om biodynamik, bæredygtighed og plantemad var på dagsordenen. Mange blev vegetarer, og den grønne kost forplantede sig videre ud i en generel glæde ved alt, hvad der kunne gro i stuerne. Planter på væggen, fra loftet og på gulvet var et must for at skabe forbindelse til naturen derhjemme – ligesom i dag!

LÆS OGSÅ: 10 boligtendenser fra 50’erne

6_HelloNature.jpg

Ren planteglæde fra Hellonature.dk, hvor du kan bestille luftrensende planter og få dem leveret lige til døren. Her i bedste 70'er-stil kombineret med flet og bambus.

7. Linoleum

Endnu rigtig 70'er-favorit er linoleum – et slidstærkt materiale, som til og med bød på utallige muligheder for både farver og mønstre i de spraglede 70'er-hjem. Til køkkengulvet, bordpladen og møblerne, linoleum blev brugt over det hele og var med sin komposition af naturlige ingredienser som linfrø, kork og træmel et bæredygtigt alternativ til så meget andet. Og det var sød musik i 70'er-generationernes barndomshjem, hvor de første bevidste spadestik til økologi og bæredygtighed blev taget. I dag er linoleum igen en trend, og mange møbeldesignere har kastet deres kærlighed på naturmaterialet.

7_forbo.jpg

Linoleumsgulv fra Forbo, der har hele 23 forskellige farvemuligheder, du kan lege med, se Forbo.dk

8. Verner Panton

Visionæren Verner Panton var på mange måder forud for sin tid, når han tog nye metoder, materialer og en ny måde at tænke design i brug. Han designede totalinstallationer, tekstiler, møbler og lamper, der, sammenlignet med de traditionelle danske møbelarkitekter som Børge Mogensen og Hans J. Wegner, så nærmest psykedeliske og futuristiske ud. Han var et legebarn, og meget af det design, han skabte i 1960'erne, var den bredere befolkning egentlig først klar til i 1970'erne. Her vandt Pantons organiske og farverige møbler indpas, og især hans lamper fik stor udbredelse i de danske hjem.

8_VernerP_Globe.jpg

En populær Verner Panton-lampe, 'wire lamp' fra 1972, der rummer både designerens farveglæde og legende tankegang, ligesom VP Globe fra 1970, begge fra Verpan.dk

9. Bjørn Wiinblad

Bohemekunstneren Bjørn Wiinblad var en ekstremt produktiv herre, og hans finurlige, fabulerede og på samme tid uskyldige og erotiske streg var et stensikkert hit gennem 1970'erne.

Med kunst, pottedamer, årstidsplatter, dækkeservietter, duge, service – Wiinblad begrænsede sig ikke, men var erklæret maximalist, der sjældent sagde nej. Det kunne ses ude i 70'er-hjemmene, hvor Wiinblad blev et elsket indslag. Derfor er der også en enorm mængde Wiinblad-produkter og design at finde på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, særligt de små vægplatter, som mange samlede på, men du kan også være heldig og finde mere sjældne litografier og tryk.

9_wiinblad.jpg

Relanceret Wiinblad-tryk, 'Mademoiselle' fra 1974, der er genoptrykt i anledning af, at Bjørn Wiinblad ville være fyldt 100 år i år. Bjornwiinblad-denmark.dk

LÆS OGSÅ: Vild med dansk design: Ny bog bringer danske klassikere ned i børnehøjde

10. Al magt til børnene

Børnemagt nu! 70'erne bød på et endegyldigt opgør med tidligere årtiers pædagogik, eller mangel på samme. Nu skulle børnene ikke længere være umælende tilskuere til de voksnes liv – nej, nu skulle børnene sættes fri, stimuleres, høres. Det skift kunne også ses på møbelfronten, hvor nye legende møbler, der skulle sætte gang i fantasien og kreativiteten kom til verden.

Et godt eksempel er Hukit-stolen, der godt nok blev designet i slutningen 1967, men som først for alvor fik sin gang på børneværelser og i børneinsitutioner op gennem 1970'erne. Med mange farvemuligheder og et design, der imødekom 70'er-modens smækbukser – hullet i stoleryggen var nemlig designet, sådan at de messingspænder, som samlede ungernes seler på ryggen, ikke generede, når de sad på stolen.

10_hukit.jpg

Hukit-stole i alle farver fra Lekolar.dk