Boligindretning
Foto: Anitta Behrendt

Gårdhave

Hyggelig gårdhave: En haves forvandling

Drømmer du om at få en smuk, grøn og brugbar have?

Drømmer du om at få en smuk, grøn og brugbar have? Så hent inspiration i denne gårdhave, der før var kedelig, farveløs og tom. Med nemme DIY-højbede og blå farver inspireret af havet blev den skøn og indbydende.

Den før så triste og kedelige gårdhave blev fyldt op med hjemmebyggede højbede, blomster og krukker og blev et frodigt og hyggeligt uderum at opholde sig i. Ejerne drømte oprindeligt om at bo i lejlighed i byen og have et sommerhus i Liseleje, men endte med at købe byhuset her i Valby. Drømmen om hav og strand lever dog videre, for det er havet, der har inspireret til farvevalget på både stakittet og højbedene.

Personlig indretning

Få hyggen frem i haven ved at indrette med lanterner i træerne, og hylder til kurve, potter og fliser, som du kan bruge som bordskånere. Lanternen er fra House Doctor og perfekt til at skabe stemning langt ud på de sene timer.

Pynt til træet
Vi knyttede selv den rustikke bastsnor med hulsten. Vil du gøre os kunsten efter, så Google ‘DIY macrame cord’, og du vil finde mange flotte måder at knytte på.

Højbede til indretning
Højbede er en genial måde at lave forskellige små miljøer med duftende krydderurter, grønsager og smukke sommerblomster på. Byg bedene i forskellige højder, og mal dem i flotte farver, der passer til omgivelserne. Højbedene her er bygget af gamle gulvbrædder.

Krukkemiks i gruppe
Forskellige slags krukker og trækasser kan sagtens se harmoniske ud, når de er samlet i grupper og plantet til med blomster i samme toner. Her blå hortensia og stedmoderblomster.

IDE
Du kan nemt lave dit eget rullebord med en europalle og hjul fra Ikea. Så har du altid et bord ved hånden, der kan flyttes rundt efter behov. Bordet kan også bruges som plantebord, når du ligger på alle fire for at plante.

Sæsonens overraskelse
Vent med at fjerne planter, til du har haft din have i et år. Så ved du, hvad der dukker op af overraskelser i de forskellige sæsoner. Her blev det skæve, men yndige æbletræ ved terrassen bevaret.

Om højbede

LUNT VOKSESTED: Højbede har den fordel, at jorden i dem hurtigere bliver varm efter vinterens kulde. Derfor kan man så lidt tidligere i dem end i almindelige bede.

GOD ARBEJDSHØJDE: Højbede sørger også for en god arbejdsstilling, når du skal dyrke eller luge.

BILLIG LØSNING: Et højbed behøver ikke være dyrt at lave. Brug rester af brædder eller lister, f.eks. af ege-, lærke- eller fyrretræ. Det er de typer af træ, der holder i længst tid. Find eventuelt gamle gulvbrædder billigt hos Genbyg. Det er bedst at undgå trykimprægneret træ, hvis du skal dyrke spiselige afgrøder.

SÅDAN LAVER DU ET HØJBED: Sav brædderne til i den størrelse, du ønsker, bedet skal have. Skru dem sammen med lægter i hjørnerne som afstivere. Sæt højbedet på jorden, og fyld plantemuld i. Hvis du anlægger bedet et sted, hvor der er græs, er det en god ide at fjerne græsset, før du fylder jord i. Husk at anskaffe rigeligt med jord, da jorden i bedet synker sammen over tid.

Hyggekrog med sol og skygge
Højbedene er fyldt med krydderurter, bittesmå lavendler dyrket fra frø og lidt blå blomster. De definerer terrassens kanter, så der opstår et naturligt uderum. I skyggen er der indrettet en lille hyggekrog med stol og borde fundet på loppemarkedet.

Stakittet er malet med Gori Træpleje CC73, og højbedene er malet med Gori Træpleje CC75. Sandkassens maling har farvekoden NCS S5030-B10G. Alt fra Dyrup.

IDE
Du kan også bygge en sandkasse som her efter samme princip som højbedet. Så kan familiens små børn hygge sig ved siden af, når du luger. Lav også gerne et låg, der beskytter mod besøg fra katte.

► SE OGSÅ: Kolonihavehus: Farverigt frirum
► SE OGSÅ: Magiske minihaver
► SE OGSÅ: Isabelles have


Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Planter, Have og Terrasse