Julebolig: Hygge med vintagepynt
Juledugen er fra 1930, nissen fra hendes barndom og frynserne på kræmmerhusene sad oprindeligt på en charlestonkjole. Kig med indenfor hos indehaveren af vintagebutikken Decor, Lone Riis, der foretrækker en jul med masser af patina.
Hvad bliver summen af en passioneret vintage-samler og jul? Svaret er måske givet, men synet, der møder en, når man i december træder indenfor i Lone Riis', indehaver af genbrugsbutikken Decor, lejlighed, er noget helt særligt. Her er der vintagejul – ALT, der pynter og glimter, er genbrug.
– Ja, det er så lige med undtagelse af den pynt, mine børnebørn laver til mig, fortæller Lone, der ellers opstøver meget af sin julepynt gennem sin butik, hvor hun især sælger ting fra 1920'erne. Hovedsageligt tøj, men det er nærmest mere reglen end undtagelsen, at der også havner andre finurligheder med patina, som f.eks. julepynt på butikkens hylder.
– Og er der noget jeg får ind ad døren som er specielt og jeg ikke kan stå for, så kan det godt være det ikke bliver sat til salg – i hvert fald ikke lige med det samme, smiler Lone og giver eksempler på alt fra nisser til gamle juleduge, som hun igennem tiden har erhvervet sig gennem sin butik.
– Som juledug bruger jeg et gammelt bordtæppe fra 1930, som jeg har været så heldig at opsnappe. Den slags bliver bare ikke lavet længere, og jeg er vild med dens tykke kvalitet, der giver et hyggeligt og intimt udtryk.
Læs også: Julebolig - Stilren pynt i Nordsjælland
Midt i stuen er der dækket op til maser af julehygge. Den røde dug er et bordtæppe, som Lone kalder det, og det stammer fra 1930'erne. Rundt om bordet står et sæt skærme, som også er antikke.
– Jeg har egentlig aldrig noget rigtig juletræ og bruger gerne en stor buket gran istedet. De er plukket i min have og krukken de står i er gammel og med hvert år. Som alternativt juletræstæppe bruger Lone en gammel melsæk.
Ved åbningen ind til stuen står et bord med nogle af de mange samlerobjekter. Huen på karmen er til børnebørnenes gaver. En af de få ting, der faktisk er ny, men som har et gammelt udtryk.
Kommoden og det venetianske spejl i stuen er rammen om et af Lones mange juletableauer, hvor endnu en rød, antik dug er i brug.
TIP: Saml dine favoritting i små juletableauer. Det er en god ide, hvis du ikke vil have spredt pynt ud i hele hjemmet.
De røde kræmmerhuse er lavet af garnruller fra Panduro, som er malet røde. De fine frynser stammer fra en charlestonkjole, som var ved at gå fra hinanden.
Fra kjole til kræmmerhus
Når det er klippe-klistre-tid hos Lone, er det gammelt papir, stofrester og glansbilleder der ligger spredt udover hendes skrivebord. Hjerter, collager og kræmmerhuse tager form og Lone er vild med, når ting fra helt andre sammenhænge kan bruges som julepynt. Det gælder også de nylavede kræmmerhuse, der hænger på lysekronen i stuen.
– Frynserne stammer fra en charleston-kjole, der blev afleveret i butikken. Den var enormt fin, men kunne virkelig ikke mere. Den var mør overalt på nær blonderne, forklarer Lone, der ikke nænnede at smide dem ud og valgte at genbruge den som glitter på røde kræmmerhuse.
– Jeg kan godt lide tanken om at ting, selv et kræmmerhus, har en historie, og så er der bare noget med den patina, ting med lidt år på bagen, har. At de har været en del af et andet liv. Det kan ingen nye ting konkurrere med, konstaterer hun.
Det er dog langt fra kun gennem sin butik, at Lone samler julepynt. Når december nærmer sig, er hun trofast loppe- og julemarkedsgænger og nævner i flæng et par af favoritstederne:
– Der går ikke en jul, hvor jeg ikke lige kommer forbi Brøndsalen på Frederiksberg eller loppemarkedet på Israels Plads. Jeg kan anbefale at kigge efter Per Cederholm, der er specialist i julepynt, og det er en fornøjelse at besøge hans stand hver gang, siger Lone, der desuden glæder sig til at opleve julemåneden i de nye Torvehaller, som i år er åbnet lige ved hendes butik.
Læs også: Så skal der julepyntes!
Mine juletraditioner
Hvad har du altid i kagedåsen?
– Jeg er faktisk ikke den store bager, men sammen med mine børnebørn laver jeg cupcakes, hvor pynten på toppen jo er en dekoration i sig selv.
Hvem sidder med ved julebordet?
– Min jul er meget traditionel, og jeg holder den faktisk sjældent hjemme. Min familie er til gengæld søde til at arrangere, at vi mødes alle sammen med børn og børnebørn.
Hvad spiser du til jul?
– Helt traditionel julemad, men et fast ritual er, at vi drikker champagne juleaften.
Hvad pynter du altid op med?
– Mine børnebørns pynt og nogle gengangere, som jeg selv lavede som barn.
Hvad er din bedste juletradition?
– At gå på julemarkeder i København og særligt Brøndsalen på Frederiksberg og julemarkedet på Israels Plads.
Hvad er dit bedste julesoundtrack?
– Jeg er ret moderne, hvad det angår, og har altid P3 kørende i baggrunden. Måske er jeg deres ældste lytter...