Rie Brødsgaards bolig
SPONSORERET indhold

Kig ind i kunstnerboligen: Her betyder naturen alt

For kunstner Rie Brødsgaard betyder naturen alt. Den giver ro og inspirerer. Kom med indenfor hos kunstneren, som har naturen med i både kunsten og boligen.

Af: Ann Hedahl Foto: Michael Bruun
11. apr. 2019 | Bolig | ALT.dk

Enkel indretning med plads til farver

Indretning er vigtig for Rie, som synes, at farver gør noget ved et rum. Hun er vild med farver, men har en forkærlighed for lys turkis. Den går ofte igen i hendes malerier. Hun arbejder med indretningen på samme måde, som med sine billeder: Hun skaber områder, hvor der sker noget interessant, og områder med ro.

"Der må gerne være ”pang” – bare det ikke er over det hele. Hvis du nøjes med at gøre det ét sted, bliver det interessant. Man ser tingene meget mere, hvis man laver ”pauser”, både i boligen og i maleriet, og det er dejligt, når der er noget, der overrasker", siger Rie.

Derfor har indretningen i parrets hjem heller ikke et stramt farvetema, selvom hun ofte samler ting i samme farve. Det er tit i nips, puder, tæpper og kunst, det spræller lidt i farverne hjemme hos Rie, som gerne vil holde de store linjer rene med hvide vægge, så kunsten får lov at bruse frem. Rie bruger hjemmet som galleri, og derfor er det vigtigt, at malerierne får lov at tale.

Rie_Brodsgaard_entre.jpgTæppet er et arvestykke og bænken i traller har Ries søn, Simon lavet. Det runde spejl er fra IKEA.

Rie_Brodsgaard_stue_12.jpg

Den eneste væg i huset, der er malet, er lysegrå. På den måde bliver det værkerne på væggene, der får opmærksomhed, og det kan Rie godt lide.

Indretter med hjertet

Rie gør indretningen personlig med loppefund, ting hun kan lide og sine egne kunstværker og puder:

"Jeg har kun ting, som jeg godt kan lide, og som jeg selv har valgt. Jeg bliver glad, når der er noget lækkert at se på, og køber tit ting, der gør noget ved mig – en skulptur eller en lysestage – og som matcher til min stil", fortæller hun.

Rie rokerer ikke så meget rundt på møblerne, men flytter tit rundt på malerier, nips og brugskunst og skaber nye, små rum i huset:

"Jeg kan godt lide at flytte rundt på mine ting og på min kunst, så det bliver set i forskellige kontekster. På den måde laver jeg små rum i det store rum", forklarer hun.

Ries mand, Preben, har vænnet sig til, at han aldrig kan vide, hvilke billeder, der hænger på væggene, når han kommer hjem fra arbejde.

Rie_Brodsgaard_spisestue_6.jpg

En af Ries små samlinger: Krukke og vase er loppefund, mens husene og æsken i keramik er lavet af en lokal keramiker.

Rie_Brodsgaard_spisestue_3.jpg

Udestuen giver masser af lys til både stue og køkken. Rie elsker at sidde ved det store egetræsbord fra Ide Møbler med hele familien, når ungerne kommer hjem.

Rie_Brodsgaard_spisestue_4.jpg

Lamperne over spisebordet er fra Esprit Home Design og var lidt af et fund. Rie fandt dem i en butik i Kolding med ophørsudsalg og fik dem vanvittigt billigt.

Naturen ind i stuen

Rie er inspireret af naturen både i boligindretningen og i kunsten: Egetræsgulve, læderstole, lammeskind, en day bed i uld, puder i hør og et væld af forskellige træsorter. Det giver ro at trække naturen ind i stuen.

Strukturer og mønstre fra naturen inspirerer også Rie, når hun maler. Hun går efter at få et miks af dem ned på papiret eller lærredet og få det til at forenes og blive til et nyt udtryk. Hun vil gerne skabe nysgerrighed og undren hos den, der kigger på hendes værker.

"Jeg arbejder med mange tynde lag, detaljer, det grafiske og noget man ikke forstår. Jeg ved ikke altid, hvad det ender med, når jeg går i gang", fortæller Rie, som lige nu arbejder på et projekt inspireret af den nøgne natur: Naked Nature.

Rie_Brodsgaard_stue_6.jpg

De lækre lænestole fra Conform er af den norske designer Jahn Aanodt. Rie og Preben faldt for formen og kombinationen af træ og læder.

Rie har mest sin egen kunst i hjemmet, fordi hun bruger det som galleri, men når hun køber kunst, er det små værker – skulpturer eller collager. Over sengen står fx et værk at kunstneren Line Juhl Hansen på gallerihylden.

"Jeg er også inspireret af andre kunstnere – fx Cathrine Raben Davidsen, Margot de Jager, Peter Skovgaard eller Line Juhl Hansen, som arbejder meget grafisk. Der er mange, hvor man kan blive inspireret af nogle elementer og sammensætte det til noget nyt, der er ens eget udtryk", siger Rie.

Rie_Brodsgaard_sovevaerelse_2.jpg

Soveværelset skal også være hyggeligt, selvom det er småt. På væggen hænger et af Ries egne værker, og på en gallerihylde over sengen er der plads til en skulptur, en collage og en lysestage. På sengen ligger nogle hørpuder med tryk, som Rie selv har designet.

Rie_Brodsgaard_stue_7.jpg

Fra stuen er der et godt vue til køkkenet, så familien er sammen, selvom nogen er i køkkenet. Den sorte lædersofa er designet af Kelvin Giormani, lænestolen fra Conform. Sofabordet i valnød binder læder og træ sammen. Malerierne er Ries egne.

Yndlingshjørne med plads til nye, kreative ideer

Huset har mange store vinduer, og lys er i det hele taget vigtigt for Rie. Derfor er hjørnet med chaiselongen også Ries yndlingssted. Her sidder hun tit sammen med hunden Felix og læser eller bare kigger ud i haven.

Ries boligindretning skifter. Nogle gange er der flere farver, andre gange færre. Om vinteren er der typisk flere hyggeting indenfor. Om sommeren rykker det hele ud i haven, hvor Rie har sit fine havehus, som hun nyder de solrige dage i.

Rie_Brodsgaard_stue_2.jpg

Ries yndlingskrog, hvor hun kan slappe af, læse og kigge ud i haven. Den grå day bed i uld er fra Ilva. Bakkebordet og puden har Rie selv designet.

Lys, lys, lys

Rie og Preben har selv bygget huset, som de har boet i de sidste 20 år. Den gang var det vigtigt for dem, at der var plads til børnene. Parret har renoveret huset løbende med hjælp fra deres søn, Simon, som er tømrer. De har både fået nye gulve i børstet eg, men også lofter, køkken og badeværelse har fået en ordentlig tur. Det var vigtigt for Rie og Preben at få flere spots op i lofterne, så malerierne fik mere opmærksomhed. Det næste boligprojekt er Ries atelier, som skal shines op.

01_Rie_Brodsgaard_bad.jpg

Badeværelset er nyrenoveret i lyse farver, så kunsten får frit løb. Spejlene med trærammer er fra IKEA.

Ries mand, Preben, har bygget det lyse atelier til hende, så hun kan udleve drømmen om at leve af sin kunst. Atelieret er bygget i den gamle carport, og i midten af rummet er der lavet ovenlys, så Rie har masser af lys, når hun maler. Hvis Rie skulle lave noget om, ville hun have køkken ud til vejen, så hun kunne kigge ud og følge med i, hvad der sker derude.

Rie_Brodsgaard_koekken_2.jpg

Det seneste renoveringsprojekt i huset var øen med det brede køkkenbord, som Rie er ekstra glad for. Den giver god arbejdsplads i køkkenet og samtidigt kan man følge med i, hvad der sker i stuen.