Maria Wehlitz bolig

Foto: Pernille Wenoch Se Marias fine og farverige bolig.

Maria pynter op med masser af farver og hjemmesyet julepynt

Hvert år i oktober begynder det at klø i fingrene på Maria. Julen nærmer sig og ideerne til at pynte hjemmet op med nyt, flot og farverigt julepynt myldrer frem. Og det betyder også, at det er tid til at skifte noget af det pynt ud, der stadig hænger oppe fra sidste jul…

For Maria starter julen allerede i løbet af oktober, så hun kan nå at få afløb for alle sine ideer. Hvert år syr hun noget nyt pynt og hjemmet får en overhaling og bliver gearet ekstra op til jul. I år fik den ene væg i køkkenet fine gule striber i anledning af julen.

For resten af familien skydes julen først rigtig i gang, når de har været en tur på Camilla Plums julemarked. Her er duftende julebag, krydderier, glimtende julepynt, økologiske råvarer og skøn natur i et stort sammensurium, som altid får både børn og voksne i en dejlig stemning af tusind og en nats eventyr, og så er julen for alvor startet. Gaver fra hjertet

"Julen kan et eller andet, hvor folk samles mere, går mere i teatret, på kunsthåndværkermarkeder, julemarkeder, til koncerter osv. Det er som om vi gerne vil inspireres og opleve mere. Det er mørkt og vi rykker tættere sammen og vil gerne hinanden. Den stemning er jeg vild med", fortæller Maria og det er også det, der flere gange har inspireret hende til selv at lave pop-up-shops, hvor man kunne komme og skabe noget med sine hænder eller købe en personlig julegave eller et stykke julepynt.

Hjemmesyet julelys der pynter.
Det fine lys er en del af årets hjemmesyede julepynt. En gammel lysedug er blevet klippet op, syet sammen på ny og fyldt med pladevat. Lidt broderi og hækleri giver lyset den personlighed, som Maria elsker.

Og der bliver også tænkt i personlige gaver til familien. I mange år har der nemlig i familien været en regel om, at de voksne kun må give hinanden hjemmelavede gaver eller genbrugsgaver. Det har givet anledning til mange hovedbrud og grin.

"Det giver en særlig taknemmelighed, når man ved at nogen har brugt tid på at sy, strikke eller lime en gave til en", siger Maria.

På spisebordet pynter grene med mos, samlet på en tur til Sverige
På spisebordet pynter grene med mos, samlet på en tur til Sverige. Lysestagerne og den lyserøde vase er fra @tussetingfinder. På trappen til første sal hænger en pakkekalender, som Marias døtre havde lavet som en overraskelse. Det fik næsten tårerne frem hos både mor og far, som hver dag i december kan åbne hhv. en lakridspibe og en skumfidus.

Lyserødt juletraume

Maria er flittig gæst på diverse loppemarkeder og hele året er hun på jagt efter stof, lametta, perler og sjove dimser, der kan sættes sammen til årets julepynt. Julen er ellers, stik i mod hvad man skulle forvente, meget traditionel hos familien Wehlitz.

Maria har en gang for meget lavet om på traditionerne, ved at male et gammelt juletræ uden nåle i lyserøde nuancer og pynte det som familiens juletræ. Det gav pigerne et juletraume og siden har familien hvert år haft et klassisk juletræ, som de tager ind juleaftensdag og pynter i fælleskab. Og så kan symaskinen ellers pakkes væk og julefreden kan begynde at sænke sig.

Det er ikke rigtig jul uden mormors kokoskranse. En fortolkning af de klassiske vaniljekranse, som smager helt fantastisk
Det er ikke rigtig jul uden mormors kokoskranse. En fortolkning af de klassiske vaniljekranse, som smager helt fantastisk
Mens vi venter på hvid jul, har Maria tegnet forskellige juletræer med hvid poscatusch på hoveddøren
Mens vi venter på hvid jul, har Maria tegnet forskellige juletræer med hvid poscatusch på hoveddøren
 super- kitschet plastiktræ, som et par dage før jul bliver udskiftet med et fint og ægte juletræ.
I hjørnet af stuen udlever Maria sin glitter-jule-trang med et super- kitschet plastiktræ, som et par dage før jul bliver udskiftet med et fint og ægte juletræ.
Kalenderlyset er sat i en stor glasvase,  hvor mos, juletræer, svampe og en enkelt bambi udgør et lille julelandskab.
Kalenderlyset er sat i en stor glasvase, hvor mos, juletræer, svampe og en enkelt bambi udgør et lille julelandskab.
Væggen i køkkenet fik gule striber efter en pludselig indskydelse. Den fine dame på den gamle Politiken plakat er blevet pyntet med lametta og perlekæder.
Væggen i køkkenet fik gule striber efter en pludselig indskydelse. Den fine dame på den gamle Politiken plakat er blevet pyntet med lametta og perlekæder.
De sjove slikstokke med lys fra Flying Tiger.
De sjove slikstokke med lys fandt Maria i Flying Tiger.
Bøgerne står omvendt for at skabe et roligt udtryk.
Der er mange forskellige farver i stuen, så for at skabe et mere roligt udtryk i sofahjørnet, står bøgerne omvendt på hylden.
Huset set udefra. Der mangler bare lidt  sne for at fuldende julestemningen.
Huset set udefra. Der mangler bare lidt sne for at fuldende julestemningen.
Hjemmesyede julestjerner og hjerter.
Hjemmesyede julestjerner og hjerter hænger i mange af husets vinduer.
Industrireol malet hvid med plads til opbevaring.
I stuen står en industrireol, som Maria har malet hvid. Her er både blevet plads til opbevaring, billeder og pynt.
Pakkekalender med skumfiduser og lakridspiber.
Pakkekalenderen med skumfiduser og lakridspiber har pigerne lavet som en overraskelse til deres far og mor.
Hjemmebygget sofa med syet betræk i flotte farver.
Det var ikke let at finde en sofa, der kunne passe ind i den del af stuen, der vender ud mod haven. Det endte derfor med at Maria selv byggede en sofa, som passede i indhakket, hvorfra man kan nyde alt det lys, der kommer fra det store vindue. Sofaen er bygget med en bund af kasser fra Trævarefabrikernes Udsalg. Marias mor har hjulpet med at sy betræk til madrassen ovenpå kasserne.
Lyserødt køkken med fine grene og julelys.
I det lyserøde køkken flytter julen også ind med fine grene og en kaffevarmer med fine julelys. Kaffevarmeren er en hjemmesyet julegave fra Marias mor, for i familien er der tradition for, at man kun giver hjemmelavede gaver eller gaver købt i genbrugsbutikker. Lamperne er Louis Poulsens værkstedspendler.
Spisestue med billedvæg, farver og lysekæde.
Spisestuen skifter tit udtryk. Maria elsker nemlig at eksperimentere med nye farver på væggene og skifter også tit billederne ud på billedvæggen. Lyskæden får dog lov at hænge hele året.

Marias tre favoritter på Insta

Hvem & hvad?

  • Hvem: Grafiker og rekvisitør Maria Wehlitz, hendes mand og deres 2 piger på 15 og 13 år.
  • Hvad: Hus på 117 kvm.
  • Hvor: Nord for København
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Jul