Indretning

Foto: Nicoline Olsen

"Gå efter en kvalitet, som dine børn vil have lyst til at arve"

… sådan lyder budskabet fra Charlotte Ikjær, indehaver af butikken gågrøn, og ildsjæl, når det gælder bæredygtige materialer og grøn livsstil.

Beskriv din stil med tre ord
… enkel, uhøjtidelig og baseret på naturmaterialer.

Mit barndomshjem var
… en nedlagt gård, langt ude på landet, som mine forældre satte i stand gennem mange år. Det var hyggeligt og moderne, men der var mere fokus på køkkenhaven end på designermøbler.

Det mærkeligste sted, jeg har boet, var
… i Dubai, hvor jeg i starten af 1990’erne arbejdede i 2½ år og boede i en spritny møbleret lejlighed med syntetisk gulvtæppe, tonede panoramavinduer og bestik med plastikhåndtag. Det var så sjælløst og upersonligt, at jeg aldrig fik følelsen af ‘hjem’ – men til gengæld blev der holdt mange sjove fester.

Mit nuværende hjem er
… det ultimativt skønneste og mest personlige sted, jeg har boet. Da jeg sammen med mine to børn flyttede ind for 3½ år siden, var det ét stort tørreloft med kun gipsplader på væggene, så jeg har sammen med min eksmand, som i bedste kollektive ånd bor i lejligheden nedenunder, indrettet det hele fra bunden.

Køkkenmodulet i stål fra
Copenhagen Square Kitchen er købt i Den Blå Avis, og vi har ladet så meget som muligt stå råt og oprindeligt og genbrugt møbler og byggematerialer i det omfang, det har kunnet lade sig gøre.

Mit yndlingsrum i boligen er
… mit køkkenalrum, som er hjemmets bankende hjerte. Her elsker jeg at bruge tid på at lave mad fra bunden og have familie og venner på besøg, når jeg da ikke nyder morgensolen på min minialtan.

Den ting, der har overlevet længst i mit hjem, er
… min Kitchen Aid, som har været min trofaste følgesvend i mange år, selvom den engang under fulde omdrejninger hoppede på gulvet – og overlevede.

Den ting i min bolig, jeg holder mest af, er
… mit Peter Martensen litografi, som jeg fik af min søn, da jeg fyldte 50.

Det næste, der skal ske i mit hjem, er
… detaljerne skal færdiggøres; fliser, lister, kanter, afslutninger og lys. Følelsen af helhed ligger i detaljen.

Det seneste, jeg har købt til min bolig, er
… to smukke, håndmalede tallerkener med tattoo-motiv fra svenske By Mutti.

Hvis jeg skulle flytte, skulle det være
… til en lille, men snedigt indrettet container beklædt med genbrugstræ, som skulle ligge på en lille grund tæt på havet. Der florerer for tiden masser af eksempler på nettet, hvor containere på opfindsom vis bliver genbrugt og ombygget til hjem.

Den ide er jeg mest stolt af
… at jeg tilbage i 2007 åbnede min webshop www.gagron.dk med bæredygtigt produceret boligtilbehør og brugsting, og at jeg nu er så heldig også at have en fysisk butik i  Københavns mest inspirerende og innovative miljø på Jægersborggade.

Min favoritblog er
… ikke bare én. Jeg følger flere indretnings-, mad- og sundhedsblogs, hvor jeg får inspiration til en mere bæredygtig hverdag, grønne opskrifter og tips til, hvordan man ved at bruge helt basale ting, som f.eks. æbleeddike, citron, natron og kokosolie kan undslippe det bombardement af kemikalier, vi dagligt udsættes for gennem rengøringsmidler, cremer, tandpasta og makeup.

Jeg bliver især inspireret af
… mennesker, der på en eller anden vis beriger eller udfordrer mig. Alt fra den nære relation eller det korte tilfældige møde til mennesker, som har holdninger, der brænder igennem, visioner, passion og grøn overbevisning. Mennesker, som tror på, at al forandring starter med dig selv.

Jeg samler på
… venskaber og personlige relationer. Det er dem, og ikke ting, der på den lange bane er med til at forme dig som menneske.

Det kommer ALDRIG ind i mit hjem
… parfumerede rengøringsmidler og kunststoffer. Jeg sværger til uld, bomuld og hør, når det gælder tekstiler.

Spisebordet er fra We Do Wood, og lamperne er fra Ikea. Stolene er en blanding af Eames og containerfund.

Rullebordet har Charlotte fundet i storskrald.

Papirklippet er lavet af Lisa Strøander og købt hos CMYK i Jægersborggade.

Charlottes kæreste eje er et Peter Martensen litografi, som hænger over to 50’er stole, fundet i Den Blå Avis. Den sorte væglampe er en ældre Louis Poulsen model fra en genbrugsbutik. Bordet udgøres af nogle bambuskasser fra We Do Wood.

Charlottes seneste køb til boligen er de to tallerkener med tattoomotiv fra svenske By Mutti.

Soveværelset er holdt helt enkelt. Sengetæppet og lampen er fra Ikea.

Den rå disk er bygget af indskudsbrædder, som var tilovers, da de brød gulvet til trappen op. Lamperne er byggelamper fra Silvan til 99 kr. stk. Lyskæderne er med til at bløde det rå udtryk op og understrege hyggestemningen i alrummet.

Søholm tekanden er fundet i en genbrugsbiks, og tekopperne er lavet af keramiker Inge Vincents.

Køkkenet fra Copenhagen Square Kitchen er fundet i Den Blå Avis.

Her bor:

- Charlotte Bille Bach Ikjær. Hun har de seneste 5 år haft butikken gågrøn med tilhørende webshop, som forhandler funktionelt og bæredygtigt produceret boligtilbehør og brugsting.
- Boligen er en andelslejlighed på 171 kvadratmeter på et istandsat tørreloft på Nørrebro. Boformen er lidt alternativ, idet boligen, der strækker sig over to etager, er opdelt i to fuldt funktionelle lejligheder, hvor Charlottes eksmand bor på 4. sal, mens hun bor på 5. sal med parrets to store børn på 19 og 20.
- gagron.dk, facebook ‘gågrøn’ og Instagram @gaagroen

Charlottes 3 bedste indretningstips:

  1. Hvis du er åben, tålmodig og ikke lægger dig fast på en helt specifik stil, kan du gøre kup i genbrugsbutikker, i Den Blå Avis og på loppemarkeder og auktioner.
  2. Vil du købe nyt, så kig først lokalt hos dygtige håndværkere, designere og kunstnere. Gå altid efter et klassisk formsprog og en kvalitet, som dine børn vil have lyst til at arve.
  3. Ryd jævnligt ud i dine ting. Sælg, byt eller giv dem væk, og hav ikke for meget stående fremme, som ikke har en funktion eller en personlig værdi for dig.
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning