Dyrk valnødder i haven

Foto: Tia Borgsmidt Det er overraskende nemt at dyrke sine egne valnødder i haven.

Efterårsguld: Sådan dyrker du valnødder i haven

Et valnøddetræ i haven er en gave der bliver ved med at give år efter år, men det kræver plads og lidt tålmodighed at komme i gang.

Valnødder modner midt i september, når den grønne skal sprækker, og kan høstes frem til slutningen af oktober. Hvis den grønne skal let går af, er nødden klar. Saml nødderne op, straks efter de er faldet ned, så de ikke ligger og mugner.

Hvis du ikke spiser nødderne med det samme, kan du tørre dem. Fjern skallerne, og kom dem i en nylonstrømpe, så de kan få luft. Lad dem hænge ved 25-30 grader et par døgn, og opbevar dem derefter tørt og køligt.

LÆS OGSÅ: 7 gode råd: Sådan mindsker du dit elforbrug

Nødder fra eget træ

Et valnøddetræ er et majestætisk indslag i haven, men det kræver plads omkring sig og bør ikke stå for tæt på andre træer.

Almindelig valnød, Juglans regia, gror mest i parker og store gamle haver.

Når træet er 40-50 år gammelt, er det gerne 20-25 meter højt.

Når du planter dit valnøddetræ, bør du sætte det i samme dybde i havejorden som i potten.

Jorden, du planter i, skal være løs omkring træets rødder, gerne 40 centimeter hele vejen rundet.

Klap jorden til med hænderne, og giv træet rigeligt med vand.

Vand derefter efter behov, og glæd dig til, at dit træ bliver flot efter fire-fem år.

Egernets livret

Et valnøddetræ er nemt at passe, og du er næsten sikker på at se egern, hvis du har et. Men du skal være hurtig, hvis du skal have fat i nødderne, inden egernene har gravet dem ned et hemmeligt sted i haven.

Tit kommer der valnøddetræer op de sjoveste steder i en have tæt på et valnøddetræ, for egernene kan ikke huske, hvor de graver nødderne ned, så til foråret spirer de glemte nødder. De små nye træer kan du grave op og give som en fin værtindegave.

Et valnøddetræ kræver tålmodighed, for der går mindst fem år, fra du har plantet det, før træet giver nødder – men det er ventetiden værd, for når først valnødderne er der,
smager de guddommeligt.

LÆS OGSÅ: Har du roser i haven? Derfor skal du tilføje disse "selskabsplanter" side om side med dem

Valnødder er en af de få madvarer, som indeholder det døgnrytmeregulerende hormon melatonin. Desuden er nødderne spækket med omega-3 og en stribe sunde antioxidanter, så der er god grund til at bruge dem i madlavningen.

Lad en stor dahlia danne midtpunkt i en havebuket, og bind rundt om den. Sæt pinde i et par grønne valnødder, og stik dem ned i buketten til sidst.

Hvis du vil lave snaps af dine valnødder, skal det ske allerede i august, hvor nødden stadig er blød indeni. Du kan dog også lave en snaps på skallerne – se haveselskabet.dk/valnoddesnaps, der finder du opskriften på begge dele.

Valnødderne er klar cirka samtidig med pærerne, og der er noget helt specielt ved at gå og samle madvarer i egen have. Du kan også være heldig at finde valnødder vildt i naturen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Have, Guide og Efterår

610x200_woordy_knap2.jpeg