Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Vegansk grød til morgenmad
Foto: Fra bogen "Ren (selv)kærlighed med Super Bowls"

Vegansk grød til morgenmad

En sund start på dagen: 3 veganske superbowls

Start din dag med en sund bowl til morgenmad - prøv en Bright Beginning, en Morning Glory, eller en Power Bowl til at kickstarte din dag på den helt rigtige måde.

Print

BRIGHT BEGINNING
Hirsegrød, vegansk
4 ½ dl kogende vand
1 ½ dl hirse
1 dl kokosmel
½ dl hvide eller almindelige chiafrø
½ dåse kokosmælk (uden emulgator eller andre midler) eller vand
1 knsp salt (gerne Himalayasalt eller Læsø Sydesalt)
Topping:
Mangotern
Blåbær
Granatæblekerner
Lidt mynte
Et drys med blomsterpollen

POWER BOWL
Boghvedegrød, vegansk
5 dl kogende vand
1 ½ dl boghvede
1 ½ dl hvid quinoa
1 spsk sesamfrø
½ tsk kardemomme
1 tsk vaniljepulver
1 knsp salt (gerne Himalayasalt eller Læsø Sydesalt)
Topping:
Brombær
Blåbær
Lidt pistacienødder
Et drys kanel
Evt. lidt uopvarmet økologisk honning eller palmesukker til at søde med – det påvirker ikke blodsukkeret på samme måde som hvidt sukker

MORNING GLORY
Klassisk havregrød, vegansk og glutenfri
5 dl kogende vand
3 dl glutenfri havregryn
1 spsk hørfrø
1 spsk rosiner
1 knsp salt (gerne Himalayasalt eller Læsø Sydesalt)
Topping:
Bananskiver
Kokosflager
Valnødder
Pekannødder
Drys af kakaonibs og raw kakaopulver
Evt. lidt økologisk æblemos til at søde med

Sådan laver du veganske super bowls:

Vegansk hirsegrød - BRIGHT BEGINNING:
1. Hæld vandet over hirsen. Bring grøden i kog med alle ingredienserne, og lad den stå under låg og simre i cirka 15 min.

2. Tilføj derefter kokosmel og chiafrø. Hæld kokosmælken på, giv grøden lidt Himalayasalt, og rør godt rundt.

3. Lad grøden koge yderligere i 10 minutter, eller indtil den er lind og blød. Servér den i en bowl, og pynt med dine favorittoppings.

Den gule kornsort hirse er rig på bl.a. B-vitamin, jern og kalk, som gør din hud, dit hår og dine negle både stærke og smukke. Og så er den glutenfri.

Vegansk boghvedegrød - POWER BOWL
1. Hæld vandet over boghveden og quinoaen. Bring grøden i kog, og lad den stå under låg og simre i cirka 15 minutter.

2. Kom sesamfrø, kardemomme og vanilje i, og giv grøden lidt salt. Lad den koge i yderligere 10 minutter, eller indtil grøden er lind og blød.

3. Servér grøden i en bowl, og pynt den med dine favorittoppings.

Boghvede er en protein-, vitamin- og mineralrig, letfordøjelig og glutenfri form for hvede. Den indeholder næsten ingen stivelse, hvilket også gør den god for dit blodsukker, kolesteroltal og blodtryk. Lav grød, bag boller, eller brug hel boghvede som drys på din morgenmad Bright Beginning, Morning Glory og Power Bowl.

Klassisk havregrød, vegansk og glutenfri - MORNING GLORY 
1. Den letteste og hurtigste måde at lave grøden på er at komme alle ingredienserne i en riskoger og sætte den i gang. Et kvarters tid senere er grøden klar. Og hvis du har brug for lidt ekstra tid på badeværelset, holder riskogeren din grød lun, til du er klar.

2. Ellers kommer du bare alle ingredienserne i en tykbundet gryde. Kog dem på mellemhøj varme, og rør, til du får en lind og blød grød.

3. Hvis den bliver sej og tyk, tilføjer du bare lidt kold plantemælk eller vand, mens du rører over svag til middel varme.

4. Servér grøden i en bowl, og pynt den med dine favorittoppings.

PRØV OGSÅ: Grøn vegansk morgensmoothie

 

En bid af regnbuen

Zennie og Martin Bonde Mogensens vigtigste kostråd er at spise varieret, så du får kulhydrater, fedt og protein fra mange forskellige fødevarer.

Du skal også huske at tænke i alle regnbuens farver, når du anretter din mad, og altid drysse med lidt grønt på toppen. Så kan det kun blive en sund og smuk servering. Her er en af parrets favoritopskrifter fra morgen til aften.

Opskriften er fra bogen "Ren (selv)kærlighed med Super Bowls", Martin & Zennie Bonde Mogensen, People's Press, 249 kr.

I "Ren (selv)kærlighed med Super Bowls" får du mere end 50 skønne retter samt gode råd, så du kan spise dig sund, skøn, rask og energifyldt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Grød, Vegansk mad, Sund morgenmad og Morgenmad