Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Overdådigt kagebord
Foto: VK Stock Images

Overdådigt kagebord

7 kager med marengs og masser af søde sommerbær

Hiv damaskdugene ud, find mormorstellet frem og dæk op til en overdådig fest med skønne kager proppet med marengs og masser af søde og friske sommerbær.



Hindbærlagkage med friske bær
1 lagkage til 8-10 personer

Friske bær kan få enhver kage til at ligne en million, men den hjemmelavede hindbærmousse er prikken over i’et.


3 lagkagebunde (købes færdige)
700 g blandede friske bær

Hindbærmousse:
4 blade husblas
500 g hindbær, gerne fra frost
125 g sukker
1 spsk. vaniljesukker
2,5 dl piskefløde
__________

1. Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld hindbær og sukker i en gryde. Bring forsigtigt i kog, og lad småsimre i 10 min. Rør rundt af og til. Mos til kompot.

2. Vrid husblassen, og kom det i den varme kompot. Rør rundt, til husblassen er smeltet helt. Hæld kompotten op i en skål, og drys lidt sukker på toppen for at forhindre, at det trækker skind. Lad det køle af til stuetemperatur.

3. Pisk fløden stiv, og vend den forsigtigt i kompotten.

4. Fordel ½ af moussen over den første lagkagebund. Kom bær på. Læg den næste bund på og gentag. Læg den sidste bund på, kom mousse over, og pynt med bær.
__________


Citron-marengstærter
Ca. 8-10 stk.

Til alle, der elsker kombinationen af det syrlige og det søde – fuldendte med marengs på toppen og et sukkerdyppet kirsebær til pynt.


Dej:
500 g hvedemel
125 g flormelis
375 g smør (koldt)
2 æggeblommer
ekstra smør til formene og lidt sukker til drys

Lemoncurd:
75 g usaltet smør
3 store æg
150 g lys rørsukker
saft af 4 citroner (ca. 1,5 dl)

Marengs:
4 pasteuriserede æggehvider
en knivspids salt
0,5 dl sukker

Kirsebær og sukker til pynt
__________

1. Bland mel og flormelis, og smuldr smørret heri. Saml dejen med æggeblommer. Du kan også køre alle ingredienserne i en foodprocessor, til dejen bliver fast. Læg dejen på køl mindst 1 time.

2. Rul dejen ud, til den er ca. 4 mm tyk. Udstik med et stort glas, der svarer i diameter til tærteformenes størrelse. Smør formene, drys med sukker og læg dejen i. Kom bagepapir over dejen, og fyld op med tørrede bønner eller tærtekugler. Bag kagerne ved 180 grader i 8-10 min. De skal være helt lysebrune i kanten. Lad dem køle af.

3. Smelt smørret til lemoncurd i en tykbundet gryde. Kom de øvrige ingredienser i, og pisk ved svag varme, til cremen begynder at blive tyk. Tag af blusset, og kom gryden i koldt vandbad. Pisk, til cremen er ved at være afkølet. Sæt på køl en halv times tid.

4. Pisk æggehviderne med salt og sukker, til de er stive og blanke. Kom marengsmassen i en bollesprøjte.

5. Fyld tærterne med lemoncurd, og sprøjt marengsmassen over. Kom tærterne under grillen, til marengsmassen har fået farve, hold øje med kagerne hele tiden. Pynt med et kirsebær.


Formkage med bær
1 kage til 8-10 personer

Frisk den gammeldags sandkage op med et sødt og sommerligt fyld af hindbær.


200 g hindbær
1 dl sukker
175 g blødt smør
175 g rørsukker
3 æg
300 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
korn fra 1 stang vanilje
3 spsk. fløde
1 spsk. smør plus lidt sukker til formen

Pynt:
flormelis og en håndfuld friske hindbær
__________

1. Bland hindbær og 1 dl sukker, og stil til side.

2. Rør smør og sukker let og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen.

3. Bland mel, bagepulver og vaniljekorn, og vend i dejen skiftevis med fløden.

4. Smør en form (rugbrøds- eller sandkageform), og drys med sukker. Hæld halvdelen af dejen i den smurte form, kom bærrene i og fordel den resterende dej henover.

5. Bag kagen ved 175 grader i ca. 45 min. Lad den køle af i formen, inden den vendes ud. Pynt med flormelis og friske bær inden servering.


Mandelkage med hvid chokolademousse
1 kage til 10-12 personer

Redaktionens ubetingende favorit til denne sommer. (Faktisk er alle kager, der indeholder 500 g marcipan på vores favoritliste)


500 g marcipan
250 g blødt smør
5 store æg
0,5 dl hvedemel
150 g groft hakkede mandler

Chokolademousse:
3 blade husblas
200 g hvid chokolade
2 pasteuriserede æggeblommer
50 g rørsukker
5 dl piskefløde

200 g friske hindbær og lidt citronmelisse til pynt
__________

1. Riv marcipanen, og rør den sammen med smørret. Tilsæt æggene et ad gangen. Pisk godt mellem hvert æg.

2. Vend mel og groft hakkede mandler i dejen. Fordel dejen i en springform smurt med smør og drysset med sukker. Bag ved 170 grader varmluft i ca. 30 min. Lad kagen afkøle.

3. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Smelt den hvide chokolade i en skål over vandbad.

4. Pisk æggeblommer med sukker til en luftig æggesnaps. Bring 1 dl af fløden i kog i en lille gryde. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved, og smelt det i den varme fløde. Bland æggesnapsen med den lunkne fløde, og kom den smeltede chokolade ved. Sæt på køl en times tid.

5. Pisk den resterende fløde til let skum. Pisk chokoladecremen igennem, og vend flødeskummet i. Fordel på kagen, og pynt med masser af friske hindbær og gerne citronmelisse.


Hindbær-chokolade-roser
6-8 stk.

Vi har bagt de lækre chokoladekager i rosenforme, men du kan sagtens bage dem i almindelige muffinforme eller andre forme med mønster.


200 g hakket mørk chokolade
250 g smør
4 æg
1¾ dl brun farin
1½ dl mel
1¼ tsk. bagepulver
4 spsk. kakao, sigtet
300 g friske hindbær
__________

1. Forvarm ovnen til 180 grader. Smelt chokolade og smør sammen over vandbad. Rør til en glat creme.

2. Pisk æg og farin sammen i en skål, og rør chokolademassen i.

3. Sigt mel, bagepulver og kakao over, og fold i dejen. Fyld hindbær i bageformene – enten rosenforme eller muffinforme – og fyld formene halvt op med dej. Bag i 30-35 min. Stik evt. i dem for at se, om de er gennembagte.


Italienske friterede småkager
Ca. 25 stk.

Søde og klistrede godbidder, der minder lidt om churros eller ‘spanskrør’. De smager bedst, når de er helt nylavede.


2,5 dl vand
1½ tsk. salt
4 spsk. smør
2 dl mel
3 æg
vegetabilsk olie til friturestegning

2 spsk. honning
2 spsk. sukker
__________

1. Kom vand, salt og smør i en gryde. Kog det op, og tilsæt melet. Rør rundt, til dejen slipper gryden. Tag gryden af varmen, og lad dejen køle lidt af.

2. Pisk æggene i et ad gangen, til de er helt absorberet i dejen.

3. Hæld rigeligt med olie i en gryde eller høj pande, og varm op. Olien er klar, når den bobler omkring enden af en tændstik. Fyld dejen i en sprøjtepose, og tryk dejen ud i olien til små kugler. Kog, til de er gyldne.

4. Tag kagerne op med en hulske, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

5. Varm honningen op i en lille gryde. Dryp honningen over kagerne. Lad dem ligge, til honningen er afkølet, og drys derefter med sukker. De er lidt klistrede, men sådan skal de være!


Blåbærtærte
1 tærte til ca. 8-10 personer

Er du typen, der lige har en mørdej i fryseren, kan denne skønne tærte være klar på ingen tid! (Men selvom du skal i gang med dejen, er den stadig nem og lækker!)


125 g flormelis
500 g hvedemel
375 g smør
2 æggeblommer
1 glas blåbærmarmelade
200 g friske blåbær

Til pensling:
1 spsk. sirup rørt med 1 spsk. vand

flormelis og evt. spiselige blomster til pynt
__________

1. Bland flormelis og mel, og smuldr smørret heri. Saml dejen med æggeblommer. Du kan også komme alle ingredienser i en foodprocessor og køre, til dejen er fast. Læg dejen på køl mindst 1 time.

2. Rul halvdelen af dejen ud mellem to stykker bagepapir, til den er ca. 4 mm tyk. Beklæd en smurt tærteform (22-24 cm i diameter) med dejen.

3. Smør marmelade på dejen. Rul den øvrige dej ud til en firkant, og skær i strimler. Fordel strimlerne over tærten, så de danner et net. Pensl med sirup rørt med vand.

4. Bag tærten ved 180 grader i ca. 25 min., til dejen har fået farve. Lad tærten køle helt af, så marmeladen sætter sig.

5. Drys med flormelis, og pynt med friske bær og evt. spiselige blomster. Server med flødeskum eller cremefraiche.
__________



Se, hvad vi ellers skriver om: Marengs