Mad til 2 dage: Braiseret lammeskank & Hjemmelavet shawarma med hvidkålstzatziki

Foto: Line Thit Klein Braiseret lammeskank & Hjemmelavet shawarma med hvidkålstzatziki fra bogen "Mad til 2 dage" af Mette Mølbak

Mad til 2 dage: Braiseret lammeskank & Hjemmelavet shawarma med hvidkålstzatziki

Mad til 2 dage: Braiseret lammeskank & Hjemmelavet shawarma med hvidkålstzatziki

En rigtig simreret, som sagtens kan laves dagen før servering. Det overskydende lammekød fra skanken smager himmelsk i en shawarma. Har du tid, så marinér kødet dagen før.

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
plate 3-4 Person(er)
Ingredienser

DAG 1
300 g portobellosvampe
1,5 kg lammeskank
2 spsk olivenolie + ekstra til stegning
2-3 løg
3 stilke bladselleri
3 gulerødder
2 fed hvidløg
250 g cherrytomater
6 dl rødvin
1 stilk timian
2 laurbærblade
cirka 3 dl vand
1 tsk salt og friskkværnet peber

Tilbehør
brød eller kartoffelmos


DAG 2
Marinade
½ spsk spidskommen
½ spsk korianderfrø
3 hele nelliker
3 hele peberkorn
1 tsk gurkemeje
½ spsk paprika
1 spsk æbleeddike
2 spsk olivenolie
1 tsk salt
Peber

Hvidkålstzatziki
1 fed hvidløg
¼ eller ½ hvidkål eller 1 spidskål (afhænger af størrelsen)
3 dl græsk yoghurt
1 spsk olivenolie
saft af ½ citron
½ tsk salt
Friskværnet peber
10-12 cherrytomater
½ agurk
½ bundt bredbladet persille
½ rødløg
Lammekød fra dagen før
4- 8 tyrkiske fladbrød eller pitabrød
1 -2 hoveder hjertesalat

Sådan gør du

DAG 1
Rens svampene, skær dem i skiver, og steg dem på en pande i en smule olivenolie. Læg lammeskankerne i en stor gryde, og brun dem godt af i olie. Tag dem op. Pil og hak løgene. Hæld lidt mere olivenolie i gryden, og steg løgene ved middelvarme, til de er bløde og blanke. Rengør bladselleriene, og skær dem i skiver. Skræl gulerødderne, og skær dem i mindre tern. Kom bladselleri, gulerødder og svampe i gryden. Pil hvidløgene, og knus dem let.

Kom lammeskankerne tilbage i gryden, og tilsæt hele cherrytomater, rødvin, de knuste hvidløgsfed, timian og laurbærblade. Hæld vand i gryden, til kødet er dækket. Lad det simre ved svag varme i 1½- 2 timer, til kødet er meget mørt og tæt på at falde fra benet. Smag til med salt og peber. Servér med brød eller en god kartoffelmos. 

Tag resterne af kødet op af gryden, og gem dem til næste dag. Si evt. saucen, og frys den ned. Så har du en god basissuppe.


DAG 2
Rist spidskommen, korianderfrø, nelliker og hele peberkorn på en varm, tør pande, indtil det begynder at dufte (ca. 15-30 sekunder).Stød dem i en morter og bland med de øvrige krydderier.
Pil kødet i mindre stykker og kom det i en skål. Drys halvdelen af krydderiblandingen over kødet og tilsæt æbleeddike og olie, salt og peber. Lad kødet trække i marinaden – gerne natten over.

Pil og hak hvidløget fint. Snit hvidkålen fint. Bland det med yoghurt, olivenolie og hvidløg og smag til med citronsaft, salt og peber. Skær tomaterne i kvarte stykker. Halvér agurken, skrab indmaden ud, og skær den i skiver. Hak persillen, og skær rødløget ud i ringe. Bland persille og rødløg sammen i en skål for sig.

Steg kødet på en pande, til det meste af marinaden er kogt væk. Varm fladbrødene i ovnen. Fordel kødet på brødet. Snit salaten og strø lidt ud over kødet. Kom også hvidkålstzatziki, agurk, tomater, løg/persilleblanding på brødet, før du ruller det sammen til en shawarma. 

LÆS OGSÅ: Mad til 2 dage: Bagt græskar med pestofisk og spinatsalat & Græskarsuppe

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Se, hvad vi ellers skriver om: Arabisk mad