
Hjemmelavet gløgg
Ahhh, så er det rigtig tid til julehygge med dem, du holder allermest af. Her har vi lavet hjemmelavet gløgg med masser af smag fra appelsin, nelliker, rosiner og mandler.
Ingredienser
Ekstrakt til gløgg:
4 dl vand
saft og skal af 1 appelsin
saft og skal af 1 citron
2 dl sukker
3 hele nelliker
2 kanelstænger
Desuden:
1 flaske kraftig rødvin
100 g soltørrede tranebær el. rosiner
100 g mandler
evt. ½ dl rom el. cognac
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne til ekstrakten i en gryde, og kog dem sammen 10 min. Si den gennem en sigte.
- Varm rødvin og ekstrakt op i en gryde, det må ikke koge. Tilsæt tranebær, mandler og til sidst evt. rom.
Tip: Du kan også købe mandelsplitter færdig og bruge dem i gløggen.
Andre spændende varianter:
Hvis du ikke er så glad for rødvin, kan du også lave den med enten hvidvin eller rosévin. Prøv f.eks. Pink gløgg med granatæblesaft, tomatgløgg, hvid gløgg og børnegløgg
Vidste du...
Gløggen stammer fra Sverige og kom først for alvor ind i den danske julefejring i løbet af 1940'erne sammen med en række andre svenske juletraditioner.
Gløgg er vin eller brændevin afbrændt i sukker og tilsat rosiner, mandler og krydderier.
Ordet stammer fra det svenske glögg, der egentlig er en sammentrækning af 'glödgad dryck' – dvs. en glødet eller afbrændt drik.
Kilde: Hjemmets store juleleksikon