
Kanelæbleskiver med æble, ingefær og lun karamelsauce
Denne opskrift med æblefyld er relateret til den traditionelle udgave, som alle æbleskiveopskrifter udspringer af. En opskrift af Gitte Jakobsen.
Ingredienser
Grunddej:
50 g gær
100 ml vand, lunet
400 ml kærnemælk
4 æg
250 g hvedemel
2 spsk rørsukker
2 tsk kardemomme
½ tsk salt
1 portion grunddej
lidt smør, smeltet
Æble-ingefær-kompot:
4 spsk sukker
80 g smør
2 spsk frisk ingefær, finthakket
2 syrlige æbler, skåret i små tern
½ citron, saften heraf
Karamelsauce:
375 g sukker
320 ml fløde
et nip salt
Sådan gør du
Grunddej:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt kærnemælk, og rør æggene ud i væsken. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en skål, og pisk det i væsken. Lad dejen hvile overdækket i 45 minutter. Nu har du den skønneste grunddej til æbleskiver.
Kompot:
Kom sukkeret op i en passende gryde, og lad det langsomt karamellisere. Tilsæt smør, ingefær, æbletern og citronsaft. Lad kompotten simre i 20 minutter. Tilsæt eventuelt lidt æblemost, hvis kompotten når at blive lidt tør. Lad kompotten køle helt af inden brug.
Karamelsauce:
Varm sukkeret op i en tung gryde, til det begynder at smelte i kanten, ca. 5 minutter. Rør forsigtigt med en træske, til sukkeret er blevet til karamel. Hæld forsigtigt fløden ned ad grydens inderside i en jævn, tynd stråle, og tilsæt et nip salt. Kog langsomt saucen jævn, og hæld det derefter i en skål.
Bagning:
Smør hullerne i æbleskivepanden med lidt smeltet smør, og sæt panden på komfuret ved jævn varme. Kom 1 god spsk dej i hvert hul og derefter 1 tsk æblekompot midt i hver æbleskive. Dæk med endnu 1 spsk dej. Bag æbleskiverne, til bunden er let gylden. Vend dem med et træspyd, og bag dem færdig. Læg æbleskiverne på et fad, og hæld lun karamelsauce over. Server straks.
Tip
Vil du spare lidt tid, kan du sagtens lune færdigkøbt dulce de leche som topping til æbleskiverne.