Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Æbleskiver med ingefær
Foto: Pia Enghild Æbleskiverne her er perfekte til julens mange hyggestunder.

Kanelæbleskiver med æble, ingefær og lun karamelsauce

Denne opskrift med æblefyld er relateret til den traditionelle udgave, som alle æbleskiveopskrifter udspr­inger af. En opskrift af Gitte Jakobsen.

Kanelæbleskiver med æble, ingefær og lun karamelsauce til 4 personer
Print

Grunddej:
50 g gær
100 ml vand, lunet
400 ml kærnemælk
4 æg
250 g hvedemel
2 spsk rørsukker
2 tsk kardemomme
½ tsk salt

1 portion grunddej
lidt smør, smeltet

Æble-ingefær-kompot:
4 spsk sukker
80 g smør
2 spsk frisk ingefær, finthakket
2 syrlige æbler, skåret i små tern
½ citron, saften heraf

Karamelsauce:
375 g sukker
320 ml fløde
et nip salt

Sådan gør du

Grunddej:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt kærnemælk, og rør æggene ud i væsken. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en skål, og pisk det i væsken. Lad dejen hvile overdækket i 45 minutter. Nu har du den skønneste grunddej til æbleskiver.

Kompot:
Kom sukkeret op i en pas­s­ende gryde, og lad det langsomt karamellisere. Tilsæt smør, ingefær, æbletern og citronsaft. Lad kompotten simre i 20 minutter. Tilsæt eventuelt lidt æblemost, hvis kompotten når at blive lidt tør. Lad kompotten køle helt af inden brug.

Karamelsauce:
Varm sukkeret op i en tung gryde, til det begynder at smelte i kanten, ca. 5 minutter. Rør forsigtigt med en træske, til sukkeret er blevet til karamel. Hæld forsigtigt fløden ned ad grydens inderside i en jævn, tynd stråle, og tilsæt et nip salt. Kog langsomt saucen jævn, og hæld det derefter i en skål.

Bagning:
Smør hullerne i æble­s­­ki­vepanden med lidt smeltet smør, og sæt panden på komfuret ved jævn varme. Kom 1 god spsk dej i hvert hul og derefter 1 tsk ­æble­kompot midt i hver æbleskive. Dæk med endnu 1 spsk dej. Bag æbleskiverne, til bunden er let gylden. Vend dem med et træspyd, og bag dem færdig. Læg æbleskiverne på et fad, og hæld lun karamelsauce over. Server straks.

Tip

Vil du spare lidt tid, kan du sagtens lune færdigkøbt dulce de ­leche som topping til æbleskiverne.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Æbleskiver, Søde sager, Dansk mad, Dessert og Ingefær