Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

græskarburger
Foto: Søren Staun Petersen Nem og lækker vegetarburger med græskar - ja tak!

Vegetarburger med græskar

Lækker veggieburger: Græskarburger

I takt med halloweens indtog har græskar de seneste år fået en mere fast plads i de danske køkkener. De fleste kender græskarret som bagt, syltet eller suppe, men den fantastisk alsidige råvare kan langt mere end det i både salte og søde retter. Her får du opskriften på en skøn vegetar-burger med græskar:

45 minutter
Print
Græskarburger til 4 per

BOLLER
2 dl sødmælk
25 g gær

50 g sukker
500 g mel
3 æg

125 g blødt smør

2 tsk salt

æg eller mælk til pensling

BØFFER
300 g revet græskar (grå type, fx crown prince)
100 g valnødder
50 g havregryn
1 stort rødløg

2 dl kikærtemel (kan erstattes med hvedemel)

1 dl sesamfrø

3 æg

1 dl olie

1 håndfuld frisk timian
1 tsk spidskommen
salt og peber

olie til stegning

FYLD
5-6 store løg

2-3 rødbeder

5-6 gulerødder

1 håndfuld frisk rosmarin og basilikum

2 dl mayonnaise
frisk spinat

hot sauce

Sådan laver du græskarburger

BOLLER:

  1. Mælken lunes til 35 grader. Gær og sukker opløses heri. Sigt melet i ad 2 omgange.
  2. Tilsæt æggene ét ad gangen. Tilsæt smør og salt. Tilsæt evt. mere mel, indtil dejen slipper skålen.
  3. Ælt i 10 minutter og lad dejen hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse i en tildækket skål.
  4. Form til 8 boller, kom dem på en bageplade og lad dem hæve i ca. 40 minutter.
  5. Pensl med sammenpisket æg eller mælk og bag ved 180 °C i ca. 15 minutter.

FYLD:
Løgene skæres i skiver og steges i rigeligt smør ved middelvarme, indtil de er gyldne, bløde og karamelliserede.
Rødbeder og gulerødder skrælles og rives.
Basilikum og rosmarin hakkes og blandes sammen med mayonnaisen.

BØFFER:

  1. Græskar klargøres, rives groft og vejes af til 300 g. Valnødder og havregryn køres til mel på en minihakker eller en foodprocessor.
  2. Løget skæres og køres helt glat på en minihakker. Bland alle ingredienserne sammen til en fast masse. Lad det stå på køl i 30 minutter.
  3. Form og steg bøfferne på en pande med lidt olie ved middelhøj varme, indtil de er gyldne.
  4. Smør begge sider af bollen med mayonnaisen. Samles med gulerødder i bunden. Dernæst bøffen og bløde løg dryppet med lidt hot sauce. Til sidst spinat og rødbeder.

Vidste du...

At græskarrets konsistens og sødme kan erstatte en god portion smør og sukker i bagværk som brownies og kanelsnegle. Eller spille perfekt op mod varme krydderier i en fyldig, varm dhal. Revet græskar kan danne basis i saftige burgerbøffer, og hvorfor ikke integrere græskar i snaps og en cocktail ved navn Pumpkin Colada?

Overrask med Græskar
Overrask med græskar fortæller om forskellige græskarsorter og deres fortræffeligheder og bringer dernæst en lang række lækre og nytænkende opskrifter, der er lige så enkle at lave, som de er spændende i udtryk og smag.

Græskar
170 sider
Pris kr. 249,95

Om forfatteren
Søren Staun Petersen har siden 2013 skrevet opskrifter med fokus på sæsonens frugt og grønt på www.chefsseason.dk samt udviklet opskrifter til brands og magasiner.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Vegetarret, Græskar, Burger, Vegetarisk og Hovedret