Croquembouche

Foto: Getty Images og Martin Dyrløv Croquembouche er en smuk fransk dessert, der består af små runde vandbakkelser,

Croquembouche: 5 ting du ikke vidste om det overdådige tårn af vandbakkelser

Du har måske set deltagerne i den store bagedyst kæmpe med det smukke og meget komplicerede tårn af vandbakkelser, også kendt som en croquembouche, og måske har du også i dit stille sind overvejet både stavemåde og udtale. Men fortvivl ej – her får du en god guide til ALT, hvad der er værd at vide om den sagnomspundne croquembouche:

Hvad er en croquembouche?

En croquembouche eller croque-en-bouche, som det også staves, er en smuk fransk dessert, der består af små runde vandbakkelser, der er ’klistret’ sammen med karamel i en flot kegleform. Nogle gange fyldes de små vandbakkelseskugler med forskellige slags creme, inden de stables rundt om en kegleform og bindes sammen med tråde af karamel.

Tårnet af vandbakkelser med det indviklede navn udtales [kʁɔ.kɑ̃.buʃ] eller KROK-AM-BUSJ på godt gammeldags dansk/fransk.

Er det svært at lave en croquembouche?

Som udgangspunkt er det ikke svært selv at lave en vandbakkelsesdej, du skal blot bruge vand, smør, æg og mel, og så skal du have rigtig gode armkræfter til at røre dejen sammen med. Hvis du vil have en god og enkel opskrift på dej til vandbakkelser, finder du den her.

Det svære ved at lave et croquembouchetårn er selve opbygningen af tårnet, hvor du skal klistre kuglerne sammen til en smuk, lige og oprejst kegleform. Til det skal du bruge en croquembouche-kegle.

Croquembouche

Hvor kan man købe en croquembouche-kegle?

Det er ikke umuligt at lave en croquembouche uden en form eller en kegle, men har du ikke en ’ægte’ en af slagsen, kan du i en snæver vending lave en selv af pap og beklæde den med stanniol. Husk dog, at keglen skal være ret solid, så vandbakkelserne ikke skrider OG endnu vigtigere: husk A-L-T-I-D at smøre keglen med olie, inden du sætter vandbakkelserne på. Ellers kan du ikke få vandbakkelserne løsnet fra formen, når de er monteret.

Hvis du har set bagedysten i tilpas mange sæsoner, ved du præcis, hvad vi mener…

Her kan du, hvordan du laver en hjemmelavet croquembouche-form:

Hvis du ikke selv har mod på at lave din egen croquembouche-form, kan du købe en hos velassorterede isenkræmmere eller fx på nettet.

Hvornår serverer man en croquembouche?

Der findes mange festlige anledninger, hvor en croquembouche vil være på sin plads. Det smukke tårn af vandbakkelser bruges ofte til bryllupper og dåb især i Frankrig og Italien, men det kunne bestemt også være en flot og festlig afløser for kransekagen nytårsaften, eller brugs som en smuk julekage.

Se bare dette smukke juleslot, som Emil Obel og Jasmin Gabay lavede i den store julebagedyst i 2018.

Hvad kan man servere i stedet for en croquembouche?

Har du ikke mod på at kaste dig ud at bygge en croqueembouche, kan mindre også sagtens gøre det. Prøv f.eks. at bage disse fine profiteroles med hvid chokolade, fyld dem med vaniljecreme og sæt dem sammen til en smuk krans.

Profiteroles med hvid chokolade krans

Mangler du mere inspiration til at lave en flot croquembouche er der masser af inspiration af find på fx Instagram eller på Pinterest.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kage, Vandbakkelser og Den Store Bagedyst