Klassisk karamelrand

Foto: Martin Dyrløv Få opskriften på en klassisk karamelrand.

Klassisk karamelrand: Sådan gør du

Her får du opskriften på en af Hjemmets klassikere: en nem og lækker karamelrand. Følg de 4 nedenstående trin og server den som dessert for dine gæster.

I opskriften er der brugt kokotter til desserten, der rækker til 4 personer. Du kan fordoble opskriften, så den passer til en randform til 8 personer.

Opskrift til 4 personer

Arbejdstid: 30 min.

Koge/bagetid: 1 time

Creme:
½ stang vanilje
60 g sukker
4 dl mælk (eller fløde eller 50:50)
2 æg
2 æggeblommer

Karamel:
100 g sukker

Tilbehør:
frisk frugt eller piskefløde og cognac eller likør eller vaniljeis

Sådan gør du:

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mos vaniljekornene sammen med halvdelen af sukkeret. Læg den tomme vaniljestang i en gryde med resten af sukkeret og mælk, og giv det et stille opkog. Tag gryden af varmen.
  2. Rør æg og æggeblommer sammen med vaniljesukkeret. Rør vaniljemælken i æggene, og si cremen.
  3. Karamel: Smelt sukkeret til gylden karamel – uden omrøring! Vip evt. gryden lidt for at få alt sukkeret smeltet.
  4. Stil 4 ovnfaste portionsskåle eller kopper i et ovnfast fad. Hæld karamellen i formene, så bundene bliver dækket af karamel, og lad det stivne. Tænd ovnen på 125 grader. Hæld cremen i formene, hæld kogende vand i fadet, så det står ca. halvt op omkring formene. Sæt fadet i ovnen, og bag, til cremen akkurat har sat sig. Tjek med en lille spids kniv, om cremen er stivnet. Det tager 35-55 min. afhængig af formenes tykkelse og materiale. Stil formene på en rist, og lad dem køle af. Stil dem derefter i køleskab, til de er helt kolde – gerne til næste dag.

Tip: Du kan give din karamelrand sin helt egen smag ved at erstatte vaniljen i mælken med hel kanel, citronskal, appelsinskal, ingefær eller lakridsrod.

Den perfekte karamelrand:

  • Den perfekte karamelrand skal være skærefast, men cremet og uden ”ostehuller”. Det opnår du ved A: At røre æggene forsigtigt sammen med væsken og ikke piske luft i cremen og B: At bage desserten i vandbad ved forholdsvis lav varme, så cremen stivner ganske langsomt. 
  • Pynt med karamel: Smelt sukker til karamel som beskrevet i punkt 3. Tag gryden af varmen, og rør med en ske, til du kan dryppe tynde strenge. Dryp karamelstrenge på et stykke bagepapir, og lad det stivne. Opbevar i en kagedåse, og knæk karamellen i passende stykker til pynt.
Se, hvad vi ellers skriver om: Karamel og Dessert

610x200_woordy_knap2.jpeg