Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Krydderurter
Foto: Tia Borgsmidt, spirer fra tinygardens.dk

Lav en køkkenhave i køkkenet

Du kan sagtens høste grønsager og krydderurter, selv om du ikke har have, for nogle planter trives så godt indenfor, at du kan blive selvforsynende med dine favoritter.


PLANTER I FLERE ETAGER
Øverst står en busktomat, der egner sig godt til dyrkning indendørs. På bordet står en timian af sorten ‘Faustini’.

KOM GODT I GANG
Dild, koriander, blomsterkarse, salat, rucola og radiser vokser hurtigt og kan derfor let sås som frø.


1. Du kan som udgangspunkt så i alle typer af beholdere, men det er vigtigt, at der er hul i bunden, så overskydende vand altid kan løbe væk.


2. Fyld beholderne med god muld til såning, og drys derefter frøene ud, men pas på, at de ikke kommer til at ligge for tæt. Herefter dækkes med jord, og jorden trykkes let til med fingrene.

3. Vand frøene forsigtigt, og husk herefter at vande regelmæssigt, så jorden hele tiden er let fugtig.

4. Når de små planter begynder at komme frem, kan det være nødvendigt at tynde ud i planterne, så de ikke kommer til at stå for tæt – de planter, du fjerner, kan du eventuelt plante over i en anden potte.

TIP
Så med et par ugers mellemrum, så der hele tiden er frisk grønt.


SMÅKAGER MED CITRON OG CITRONMELISSE
(ca. 50 stk.)

300 g hvedemel
175 g smør
150g flormelis
fintrevet skal af en usprøjtet citron
15-20 fintklippede blade fra citronverbena
1 æg
birkes til at rulle kagerne i

1. Smuldr smørret i hvedemelet. Tilsæt flormelis, citronskal og de fintklippede blade fra citronverbena.

2. Saml dejen med ægget. Tril dejen til to pølser, der er 3-4 cm i diameter, og rul dem i birkes. Læg evt. dejen i køleskab 30 min., så er den lettere at skære ud.

3. Skær småkagerne ud, og læg dem på en bageplade. Bag kagerne ved 180 grader i ca. 8-10 minutter, og lad dem afkøle på en rist.


FRISKE LAURBÆRBLADE
De friske blade har en langt mere fyldig smag end de tørrede.


FLOT MYNTE
Udvalget af mynteplanter er stort, og de er lette at få til at vokse og trives.

TIP
Køb produkter til dyrkning af spirer hos tinygardens.dk


SERVER DAGENS HØST
Små tomater er perfekte til tomatsalat, pyntet med løgringe og friskklippede mizunaspirer.

TIP
Har du overproduktion af nogle krydderurter, kan du plukke små buketter, som du hænger til tørre.

GODE PLANTER TIL KØKKENHAVEN I KØKKENET
Basilikum er en varmekrævende urt, men når den står lunt og ikke udsættes for træk fra åbentstående vinduer, giver den et godt udbytte.

Solbærsalvien
er en smuk, flerårig plante, hvor både blomster og blade spreder den dejligste duft af solbær.

Blomsterkarse
får herlige, runde blade med en krydret karseagtig smag. Det er dog ikke kun bladene, der kan spises, for de farvestrålende blomster har også god smag.

Karse
er velkendte spirer, men der er mange andre planter, der kan dyrkes på en lignende måde, men hvor smag og udseende varierer. Du kan for eksempel prøve chia, mizuna og grønkål, som små spirer, mens ærter med fordel kan vokse til større skud.

Morgenfrue
er en spiselig blomst – når du vil bruge planten i maden, nipper du de farvede randblomster af og anvender disse i eksempelvis brød.

Citronverbena
har duftende blade, der anvendes i maden, hvor den er et godt alternativ til citron. Pottejorden skal helst holdes jævnt fugtig, for at planten trives.

Oliven, rosmarin og laurbær
kan du sagtens stille i et vitrineskab, når blot de får tilstrækkeligt med lys.

Hvidløg
med små grønne spirer i toppen kan plantes i en potte med muld, hvilket bevirker, at de grønne spirer vokser. Spirene kan anvendes på samme måde som purløg, her bare med et let strejf af hvidløg.

Chili
hitter, og det betyder, at der er et væld af sorter at vælge imellem med meget varierende styrke.


TIP
Har du klippet mere af, end du skal bruge, kan du sætte stænglerne i vand.


LAD LØGENE SPIRE
Løg begynder af og til at danne en grøn spire i toppen, og disse grønne skud er gode som drys. Du kan sætte dem i glas med vand på samme måde som hyacinter, så kommer de grønne skud hurtigt.


LAVENDELMARK I KØKKENET
Lavendel er en flerårig plante med duftende blålilla blomster, der er spiselige. De har en temmelig kraftig smag, så der skal ikke anvendes mange blomster, før det giver en god smag.


KRYDDERURTER I POTTER
Krydderurter som rosmarin, laurbær og salvie kan med fordel købes i potter. Disse planter skal blot passes med vand og tilstrækkelig lys, og du kan høste af planterne med det samme.

► SE OGSÅ: Sådan lykkes du med krydderurter i vindueskarmen
► SE OGSÅ: Stor guide til vores vigtigste krydderurter
► SE OGSÅ: Sund sommermad med friske krydderurter

Se, hvad vi ellers skriver om: Krydderurter og Planter