Slagterens guide: Sådan laver du kalkun til jul
SPONSORERET indhold

Slagterens guide: Sådan laver du kalkun til jul

I mange lande kommer der kalkun på bordet juleaften, men det er ikke så almindeligt i Danmark. Og det er faktisk synd og skam, for kalkun er et lækkert bud på kødet til din julemiddag. Her får du slagterens nemme opskrift på lækker kalkun til juleaften.

Foto: Torben Hjulmand/Slagter Lund. Styling: Gitte Jacobsen
18. dec. 2019 | Mad | ALT.dk

Jan Buhl Lund er slagter og udlært kok fra Søllerød kro – i dag driver han, sammen med søsteren Tine, familien Lunds slagterforretninger og produktion. Her får du hans bedste tip at stege en kalkun til juleaften:

Kalkun.jpg

Slagter Lunds julekalkun: Sådan steger du en kalkun til juleaften

Du skal bruge: 

En kalkun på 4-5 kg
15 spsk. salt 

Fyld til kalkunen:
2 fed hvidløg
3 cm frisk gurkemeje
1 peberfrugt uden kerner
2 håndfulde pistacier uden skal
1 håndfuld plukkede timianblade (evt. citrontimian)
2 spsk. smør
2 tsk. salt
Peber

Endvidere:
5 æbler
1 håndfuld friske udstenede og hakkede dadler
½ glas øl

Roedkaalssalat.jpg

Rødkålssalat:
1/2 rødkål – fint snittet
2 store appelsiner – skåret i mindre stykker/”fileter”
Bredbladet persille – hakket
100 g mandler – hele/splitter
100 g hasselnødder – hele/flager
100 g tørrede abrikoser

Dressing:
100 g olie
50 g sennep
2 spsk. hvid balsamico
1 spsk. honning

Groenkaalssalat.jpg

Grønkålssalat:
500 g grønkål – hakket
1 pære i små tern
100 g tørrede tranebær
1 rød chili uden kerner – fint snittet i tern
1 håndfuld hasselnøddeflager

Dressing:
1 spsk. grov sennep
Lidt æbleeddike
1 æggeblomme
1 dl olivenolie
Salt

Sådan gør du:

  • Start med at lave en saltlage:
  • Fyld din suppegryde halvt op med koldt vand, tilsæt 15 spsk. salt, rør rundt og dump kalkunen i.
  • Kalkunen dækkes af saltlage i mindst 2 timer.
  • Så skal du lave fyldet til kalkunen:
  • Hak alle ingredienserne til fyldet fint - evt. i en foodprocessor.
  • Bland fyldet med æbleternene, de hakkede dadler og det halve glas øl.
  • Når kalkunen har trukket færdig, tages den op af lagen.
  • Fyld kalkunen med fyldet.
  • Put salt og peber på ydersiden, og læg evt. en rest timian ved for at give lidt duft.
  • Kalkunen skal have ca. 2 timer:
  • Sæt kalkunen ind ved 200 grader i en varm ovn og skru eventuelt ned til 160 grader, når fuglen har en pæn farve.
  • Lad den hvile ca. 30 min. inden udskæring.
  • Snit og hak alle ingredienserne til de to salater og pisk dressingerne sammen.
  • Put salaterne i hver deres skål og hæld dressing over.

Server kalkunen med rødkålssalat & grønkålssalat, brunede kartofler og masser af andestegssovs fra Slagter Lund, eller din egen hjemmelavede.

Få de bedste tip til den perfekte sovs juleaften her: Den perfekte brune sovs: Sådan gør du trin for trin

 

 

 

Anbefalet til dig