Grace Jones

Foto: Getty Images Grace Jones er absolut på listen over de 100 største ikoner gennem tiden!

Listen med de 100 største ikoner gennem tiden

Man er ikonisk, når man er symbol på eller indbegrebet af en tendens i tiden. Med det in mente og tungen lige i munden, har vi fundet og udvalgt 100 af slagsen – lige fra kulturelle og modehistoriske personligheder, de mest ikoniske serie og film til designlegender og garderobeklassikere.

2020 er ufrivilligt blevet året, hvor vi isolerer os mere, end vi har gjort i årtier. Det giver tid til reflektion og tid til at ære dem, der har udvist mod og har ændret verden, kulturen og modehistorien. Vi hylder de største ikoner og helte, fra Simone de Beauvoir til Grace Jones, de mest ikoniske serier, film og albums og
designlegender og garderobeklassikere, der har fået evigt liv.

1. kate-moss-ikon.jpg
Foto: Getty Images,

1. Kate Moss

Den britiske supermodel blev opdaget i en alder af blot 14 år i JFK Airport, og siden har Kate Moss, 46, formået at indfange ethvert årtis tidsånd. Fra 90’ernes grungemode og heroin chic-look, over 00’ernes festivaluniform bestående af Hunter-wellies og hotpants, til 10’ernes vintagevibes. Her er hun fotograferet som 16-årig af Corinne Day, der ‘skabte’ Kate Moss og ikoniserede hende med sine fotografier.

Catherine Deneuve.jpg
Foto: Getty Images.

2. Catherine Deneuve

Den franske filmbølge nouvelle vague fik ikke kun international bevågenhed på grund af Luis Buñuel og François Truffaut. Det skyldtes i lige så høj grad, at instruktørerne havde udset sig musen over dem alle, Catherine Deneuve, 76. Den smukke skuespillerinde blev siden ansigt for Louis Vuitton og Chanel og udråbt som kvinden, der bedst inkarnerer den franske republiks feminine symbol, Marianne.

3. jane birkin ikon.jpg
Foto: Getty Images.

3. Jane Birkin

Jane Birkin, 73, går helst i jeans, hvid skjorte og en kurvetaske frem for en dyr designersag. Alligevel opkaldte Hermès deres dyreste taske efter hende, og Frankrigs største charlatan, Serge Gainsbourg, kastede sig for hendes fødder og kurtiserede hende i duetten Je t’aime... moi non plus. For den britiske skuespiller og sangerinde er fortsat mere fransk nonchalant end de indfødte – og måske modenationens kønneste koryfæ.

Diana Vreeland.jpg
Foto: Getty Images.

4. Diana Vreeland

“The only real elegance is in the mind; if you’ve got that, the rest really comes from it.” Diana Vreeland (1903-1989) var ikke bare legendarisk redaktør på Harper’s Bazaar og Vogue, hun var også en af
verdens bedst klædte og mest citerede modeikoner. Dyk ned i hendes citater – “Jeg afskyr narcissisme,
men billiger forfængelighed” – efterladte fotos og parfumekollektion, og du bliver omgående fan.

LÆS OGSÅ: Vi spår, at disse 10 bliver fremtidige ikoner

5. Lauren Hutton.jpg
Foto: Getty Images.

5. Lauren Hutton

Før der var supermodeller, var der Lauren Hutton, 76. Den amerikanske model og skuespiller fra film som American Gigolo bliver stadig booket af de store modehuse, herunder Bottega Veneta, der også
har opkaldt en clutch efter hende. Og så er hun den ældste kvinde nogensinde på forsiden af Vogue.
Hendes charmerende mellemrum mellem fortænderne, stærke blik og enkle stil fortæller hvorfor.

Anjelica Huston.jpg
Foto: Getty Images.

6. Anjelica Huston

Den amerikanske skuespiller, instruktør, model og forfatter Anjelica Huston, 68, er ikke bare kendt for sit kreative talent og nærmest avantgardistiske udstråling, men også for sin evne til at tæmme Jack Nicholson. Den langlemmede glamazon kender sine virkemidler og kan få såvel maxikjoler i blonder som en sort rullekrave til at ligne high fashion – og få os andre til at ønske, at vi kunne gøre hende kunsten efter.

David Bowie.jpg
Foto: Getty Images.

7. David Bowie

“We can be heroes,” sang David Bowie (1947-2016). Og det blev han. Som sanger og sangskriver bag albums som Space Oddity, Hunky Dory og The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – og som skiftende persona, der legede med køn og identitet, som det passede ham, særligt i form af sit androgyne og flamboyante alter ego Ziggy Stardust.

Grace Coddington.jpg
Foto: Getty Images.

8. Grace Coddington

Hun har været Anna Wintours sidekick i årevis, men alligevel har amerikansk Vogues rødhårede moderedaktør, Grace Coddington, 79, altid stjålet billedet. Ikke mindst i kult-dokumentarfilmen The September Issue, hvor den walisiske stilguru og tidligere model viser, at hun er lige så kompromisløs og ilter når det kommer til mode, som hendes chef er kølig og kommerciel.

Twiggy.jpg
Foto: Getty Images.

9. Twiggy

60’erne har mange ansigter, men et af de mest karakteristiske er Twiggy. Den britiske model, Lesley Hornby, 70, inkarnerede et af årtiets mest efterstræbte looks med sin androgyne og spinkle skikkelse, uudgrundelige øjne, korthårede frisure og afventende, udtryksfulde ansigt. Og så var hun med til at gøre miniskørtet berømt. Den lille power lady blev British Woman of the Year i 1966 og national Dame i 2019.

LÆS OGSÅ: Her er tilbehøret, der aldrig går af mode

Annie Leibovitz.jpg
Foto: Getty Images.

10. Annie Leibovitz

Verdens største stjerner og personligheder vil foreviges af fotografen Annie Leibovitz, 70, som både
har blik for portrætter og god stil. Trenchcoats, bløde suits, sorte rullekraver og snøresko udgør
hendes uniform. Tilsat briller, naturligt løst hår og et makeupfrit, livsklogt ansigt. Hun har også god smag i kvinder og var gift med forfatteren Susan Sontag indtil hendes død i 2004.

Patti Smith.jpg
Foto: Getty Images

11. Patti Smith

Ingen kan beskrive kærligheden til en sort Issey Miyake-frakke som Patti Smith, 72. Og ingen kan bære band-T-shirts, skødesløse hvide skjorter og slidte jeans helt som den amerikanske forfatter, sanger og punkrock-profet, der står bag ikoniske sange som Because the Night, Gloria og People Have the Power og har skrevet om sit livs kærlighed, fotografen Robert Mapplethorpe, i bogen Just Kids.

Iris Apfel.jpg
Foto: Getty Images.

12. Iris Apfel

Hvis du tror, at less is more, så læs Iris Apfels stiltips. Det snart 100-årige stilikon arbejdede oprindeligt med tekstilproduktion og indretningsopgaver for ni præsidenter, men hendes excentriske og eklektiske påklædning fangede modeverdenens opmærksomhed. Som 96-årig blev Iris Apfel foreviget som Barbie, og som 97-årig underskrev hun sin første modelkontrakt.

Charlotte Rampling.jpg
Foto: Getty Images.

13. Charlotte Rampling

Få har perfektioneret erotisk udstråling og kølig skønhed som den britiske skuespiller, sanger og model Charlotte Rampling, 74. Hun gjorde smokingen subtilt sexet og cigaretten til den ultimative accessory frem for et fallossymbol. Vogue hylder hende som grunden til, at Gud skabte bukser til kvinder – og Woody Allen har dyrket hende som sit ultimative girlcrush i filmen Stardust Memories.

Grace Jones.jpg
Foto: Getty Images.

14. Grace Jones

Sangerinden Grace Jones, 71, var popkulturens queer, cool og grænseoverskridende panterkvinde, længe inden individualisme blev mainstream. Det jamaicanske multitalent var muse for Andy Warhol og model for Yves Saint Laurent, satte Agent 007 på plads, legede med 70’ernes racestereotyper, 80’ernes største modehuse og altid – også efter hun er fyldt 70 – med sin egen stil, identitet og kunstneriske vovemod.

LÆS OGSÅ: Vincent Beier: "Jeg kan mærke, at der ikke er en rummelighed overfor folk som mig alle steder"

Helena Christensen.jpg

15. Helena Christensen

I år er det 30 år siden, at Helena Christensen, 51, printede sig ind i den kollektive hukommelse i musikvideoen til Chris Isaaks Wicked Game. Supermodellen og fotografen, der begyndte karrieren som Miss Danmark i 1988, er aldrig gået af mode og gjorde comeback på catwalken i 2020, da Balmain viste deres A/W 20-kollektion. Her er hun foreviget til Eurowoman af Oscar Meyer i 2016.

Linda Evangelista.jpg
Foto: Getty Images.

16. Linda Evangelista

I den anmelderroste HBO-serie Pose bliver et af de legendariske ‘Houses’ i
ballroom-miljøet i 80’ernes New York opkaldt efter denne kvinde. Den nu 55-årige supermodel har både kindben som attitude, der legitimerer at kræve 10.000 dollars for at stå ud af sengen. Om dagen. Mere end 700 magasinforsider er det blevet til.

Gloria Steinem.jpg
Foto: Getty Images.

17. Gloria Steinem

Den amerikanske journalist, forfatter. aktivist og grundlægger af det feministiske magasin Ms., 86, har altid demonstreret for kvinders rettigheder. Heldigvis har hun aldrig overgivet sig og opgivet kampen, hvilket hendes selvbiografi My Life on the Road fra 2015 også vidner om. Med det ikoniske billede fra 1965 er hun blevet feminismens postergirl.

Lady Gaga.jpg
Foto: Getty Images.

18. Lady Gaga

Poker Face. Sangeren Lady Gaga, 34, er både cool i kødkjole og oversize jakkesæt.

Jane Fonda.jpg
Foto: Getty Images.

19. Jane Fonda

Fra skuespiller og aerobicdronning til demonstrant. Amerikanske Jane Fonda har altid været aktivist og bliver lige nu arresteret hver anden dag i sin kamp for klimaet.

LÆS OGSÅ: Hvad nu, hvis alder var noget vi kunne se frem til og ikke frygte?

Amy Winehouse.jpg
Foto: Getty Images.

20. Amy Winehouse

Den engelske sanger og sangskriver Amy Winehouse (1983-2011) var ikke udødelig, men hun blev udødeliggjort gennem sin musik.

Michelle Obama.jpg
Foto: Getty Images

21.  Michelle Obama

“When they go low, we go high,” sagde Michelle Obama. Er der nogen, der ikke savner The Obama’s
i Det Hvide Hus lige nu?

Janis Joplin.jpg
Foto: Getty Images.

22. Janis Joplin

Vi vil virkelig gerne have et piece of your heart, Janis Joplin. Sangerinden og et af hippiekulturens største forbilleder tog sin store stemme med i graven i en alder af bare 27 år i 1970.

The Royal Tenenbaums, Wes Anderson, 2001.jpg
Foto: Alarmy Stocj Photo.

23. The Royal Tenenbaums, Wes Anderson, 2001

Wes Andersons gennembrudsfilm har et broget persongalleri og et stjernespækket cast bestående af Owen Wilson, Gwyneth Paltrow, Gene Hackman, Ben Stiller, Anjelica Houstin og Danny Glover i portrættet af en excentrisk familie, der er ved at falde fra hinanden.

Pulp Fiction.jpg
Foto: Getty Images.

24. Pulp Fiction, Quentin Tarantino, 1994

Der var soundtracket med sange som Girl, You'll Be a Woman Soon og Son of a Preacher Man. Der var Chanels Rouge Noir på neglene af Uma Thurman i hvid skjorte og herrebukser i rollen som Mia Wallace. Der var volden, som havde sin helt egen æstetik i Tarantinos fortolkning, og der var ikke mindst John Travolta i en af sine glansroller.

Call me by your name.jpg
Foto: Getty Images.

25. Call Me By Your Name, Luca Guadagnino, 2017

Ikke siden Brokeback Mountain har et forhold mellem to mænd været formidlet så smukt. Den kritikerroste coming of age-film om en sommerromance mellem en teenager, spillet af Timothée Chalamet (tv.), og en ung mand, får os til at tro på kærligheden og på mere mangfoldig filmkunst i fremtiden.

Juno.jpg
Foto: Alrmy Stock Photo.

26. Juno, Jason Reitman, 2008

Hvad gør man, hvis man bliver gravid som 16-årig med sin bedste ven, som er “the cheese to my macaroni”? Juno, spillet af Ellen Page, er i tvivl, men fravælger en abort og planlægger i stedet at bortadoptere barnet. Den skæve og nærværende Juno om den gravide teenager, der slås med både fordomme og sit eget følelsesliv, er vel nok 00'ernes bedste indiefilm.

Thelma & Louise, Ridley Scott, 1991.jpg
Foto: Alarmy Stock Photo.

27. Thelma & Louise, Ridley Scott, 1991

En flugt fra en jaloux ægtemand og et trivielt liv som servitrice sender Thelma (Geena Davis, th.) og Louise (Susan Sarandon) ud på en legendarisk roadtrip. som lærer dig alt om søstersolidaritet. Brad Pitts birolle er bare flødeskum på toppen.

Coco Chanel.jpg
Foto: Getty Images.

28. Coco Chanel

“For at være uerstattelig, må du være anderledes,” har Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) sagt. Og modeskaberen, der lærte at sy på et børnehjem, og som tjente sine første penge som kabaretsangerinde, var som ingen andre og forandrede moden for altid. Bl.a. ved at gøre op med korsettet og sætte kvindekroppen fri.

Important ‘Antony’ Bookcase.jpg

29. Important ‘Antony’ Bookcase

Designet af Charlotte Perriand i 1940 til Cité Universitaire i Antony hos Phillips.com, pris på forespørgsel.

LÆS OGSÅ: Hvem er Chanel ’Coco’ Gabrielle?

Standard chair.jpg

30.  Standard Chair af Jean Prouvé

En møbelklassiker siden 1934. Standard Chair af Jean Prouvé fra VITRA, 5.790 kr.

finsk.jpg

31. Finsk design i verdensklasse

Screen 100 af Alvar Aalto fra ARTEK, 18.590 kr.

1920.jpg copy.jpg

32. 606 Universal Shelving System af Dieter Rams

Siden 1960 har Dieter Rams sørget for orden i sagerne. 606 Universal Shelving System af Dieter Rams
fra VITSOE, priser fra 495 kr.

Fleetwood Macs Rumours.jpg

33. Fleetwood Macs Rumours 

“Thunder only happens when it’s raining.” Vi har sunget med på Fleetwood Macs Rumours siden 1977.

lemonade.jpg

34. Beyoncé

Beyoncé blotlægger sin mands utroskab og springer ud som fuldblodsfeminist med fokus på bl.a. afroamerikanske kvinders rettigheder på Lemonade fra 2016.

harvey-rid-of-me.jpg copy.jpg

35. Rid of Me fra 1993 

Åh, Polly Jean. Vi forstår godt, at Nick Cave skrev en af sine bedste sange til hende. Rid of Me fra 1993 er nem at elske.

LÆS OGSÅ: Okay Kaya: "I stedet for at kontakte mine venner, fulgte jeg bare med i deres digitale liv"

nevermind.jpg

36. Nevermind

Nirvanas Kurt Cobain blev en del af den legendariske Klub 27, men musikken var lige så legendarisk. Ikke mindst albummet Nevermind, der lever op til storhittet Smells Like Teen Spirit.

The Velvet Underground.jpg

37. The Velvet Underground

Få frugter har fået så stor opmærksomhed i popkulturen som Andy Warhols banan på The Velvet Undergrounds debutalbum fra 1967.

OK Computer.jpg

38. OK Computer 

Radiohead er lyden af melankoli. Det er søndag hver dag på OK Computer fra 1997 med sange som Karma Police og Exit Music (For a Film).

Norman Fucking Rockwell.jpg

39. Norman Fucking Rockwell

Dronningen af summertime-sadness, Lana Del Rey, er soundtracket til din blues. Albummet Norman Fucking Rockwell er fra 2019.

Wish You Were Here.jpg

40. Wish You Were Here

Pink Floyd satte musikhjerter i brand med albummet Wish You Were Here fra 1975.

LÆS OGSÅ: Her er de 20 vigtigste skønhedsprodukter, din krop vil takke dig for

Parklife.jpg

41. Parklife 

Parklife af britiske Blur vandt firdobbelt platin i Storbrittanien og var med til at definere 90'ernes britpop-genre.

I'm Your Man.jpg

42. I'm Your Man

Førsteelskeren Leonard Cohen er vores mand. Albummet I'm Your Man fra 1988 er et af hans bedste.

Prince.jpg

43. Prince

Det er omtrendt lige så svært at vælge mellem Princes Purple Rain og Sign o’ the Times som at vælge mellem sine børn.

Sticky Fingers.jpg

44. Sticky Fingers

Coveret til Rolling Stones 11. studiealbum Sticky Fingers blev skabt af Andy Warhol og er lige så ikonisk som albummet selv.

Aretha Franklin.jpg
Foto: Getty Images.

45. Aretha Franklin

R.E.S.P.E.C.T. Den amerikanske souldronning (1942-2018) ville bare gerne have lidt respekt, og det fik hun. For sin naturkraft af en stemme og for sange som (You Make Me Feel Like) A Natural Woman og I Say A Little Prayer. Hun er aktuel i koncertfilmen Amazing Grace.

Melancholia, Lars von Trier, 2011.jpg
Foto: Alarmy Stock Photo.

46. Melancholia, Lars von Trier, 2011

Planeten Melancholia er på vej mod jorden i Lars von Triers mesterværk af et science fiction-drama med Kirsten Dunst i rollen som bruden Justine og Charlotte Gainsburg som søsteren Claire, Selv om filmen om verdens undergang, næsten også blev Lars von Triers pga. af en vis pressekonference i Cannes, viser den præcis, hvor stort et talent, den danske filmkunstner er.

taxi driver.jpg
Foto: Alarmy Stock Photo.

47. Taxi Driver, Martin Scorsese, 1976

“You talkin’to me?” er et af de mest berømte citater i filmhistorien. Det blev leveret af en ung Robert De Niro i rollen som taxachaufføren Travis Bickle. Martin Scorseses mesterværk af en film, som bl.a. blev kendt for sit voldelige indhold, har desuden den dengang blot 14-årige Jodie Foster på rollelisten.

Lost in translation.jpg
Foto: Alarmy Stock Photo.

48. Lost in Translation, Sofia Coppola, 2003

Scarlett Johansson og Bill Murray forstår ikke rigtig hinanden. Og alligevel gør de, de to ensomme eksistenser i hver deres ende af livet i en af Sofia Coppolas bedste film, der minder os om en tid før sociale medier, hurtige kliks og flygtig berømmelse, hvor langsomhed og tidløs æstetik også kunne noget.

joker.jpg
Foto: Alarmy Stock Photo.

49. Joker, Todd  Phillips, 2019

Endnu en superheltefilm, tænkte du måske og valgte en anden. Men Joker er ikke som de andre, og sjældent har en film i den genre fået publikum så langt ud på kanten af stolene. Joaquin Phoenixs overbevisende demonstration af, hvordan en superskurk bliver skabt, er et eksempel på et drama, hvor man ender med at holde med den onde, der ikke bare kan smile til spejlet og omverdenen, som han får besked på.

blade runner.jpg
Foto:  Alarmy Stock Photo

50. Blade Runner, Ridley Scott, 1982

Blade Runner stod helt sikkert på din fars VHS-hylde, hvis du var barn i 80'erne eller 90'erne. Og hvem havde troet, at en science fiction- film lavet i en tid, hvor special effects var noget, der dengang tilhørte en fremtidig fjern galakse, var så langtidsholbar? Ikke desto mindre er filmen på pensum over dem, du skal se, før du dør.

LÆS OGSÅ: Listen med de 19 mest ikoniske skønhedsprodukter – og deres nærmeste konkurrenter

mrs. dalloway.jpg

51. Mr. Dalloway

Den handler om en sommermorgen i 1920’erne, hvor Clarissa Dalloway forbereder et selskab, hun skal holde om aftenen, men er stadig værd at læse, når du skal holde middagsselskab i 2020.

we should all be feminist.jpg

52. We should all be feminist 

Hvis du vil have mere, hvor citatet på din Dior-T-shirt kommer fra. Chimamanda Ngozi Adichies feministiske essay fra 2014, blev først holdt som TED Talk og er meget mere end oneliners.

the white album.jpg

53. The White Album fra 1979

“We tell ourselves stories in order to live,” skriver den amerikanske forfatter Joan Didion i essaysamlingen The White Album fra 1979, der viser, at hendes pen er skarpere end de flestes.

glasklokken.jpg

54 . Glasklokken

En ung kvindes sommerpraktikophold på et modemagasin i New York ender i et sammenbrud, og hun bliver indlagt på et psykiatrisk hospital i Sylvia Plaths dannelsesroman fra 1963.

LÆS OGSÅ: Sarah Becker: "Vi er fyldt til brækpunktet af masseproduktion og ligegyldigheder"

elskeren.jpg

55. Elskeren 

Elskeren fra 1984 er en af de smukkeste kærlighedsromaner, der er skrevet, og handler om forholdet mellem den unge Marguerite og en ældre mand.

sommerfugledalen.jpg

56. Sommerfugledalen

Digtsamlingen over dem alle, når du er færdig med at være social butterfly og trænger til lidt introvert poesi, der lærer dig navnene på alle de sommerfugle, du møder på din vej.

Lolita.jpg

57. Lolita 

Den blev forbudt i det ellers så frigjorte Frankrig, da den udkom i 1955. Lolita er én lang fristelse af forbuden frugt og hjerteformerede solbriller.

sommbogen.jpg

58. Sommerbogen 

Tove Janssons fantasi har aldrig fejlet noget. Heller ikke, når hun skriver om en stille skærgårdssommer i det fine, lille mesterværk af en bog, der minder om dine barndoms sommerferier.

Madam Bovary.jpg

59. Madam Bovary 

Flauberts frisindede femme fatale fra 1857 var træt af hverdagen og havde affærer for at holde den ud. God, hvis du også har ondt i (kærligheds)livet.

solthed og fordomme.jpg

60. Stolthed og fordom

Fem ugifte døtre og to ungkarle, hvoraf den ene hedder Mr. Darcy. Stolthed og fordom er en old school kærlighedroman fra de store dramaers storhedstid og har sat mange hjerter i brand.

bonjour.jpg

61. Francoise Sagan

Francoise Sagan skrev sin debutroman som 18-årig i 1954, men den er stadig lige så sensuel og sødmefuld som den sommer ved den franske riviera.

Pigesind.jpg

62. Pigesind

Tove Ditlevsen har altid haft meget på sinde. Hendes første digtsamling fra 1939 rummer hele følelsesspektrummet, hvis du nu selv har svært ved at være i dine følelser. Læs den som et opslagsværk, når du savner svar.

Simone de Beauvoir.jpg
Foto: Getty Images.

63. Simone de Beauvoir

Manden er default menneske, og kvinden er køn, mente den franske filosof, forfatter og feminist Simone de Beauvoir (1908-1986), der i bogen Det andet køn gjorde op med forestillingen om, at kvinder altid er kvinder, før de er noget andet. “Man fødes ikke som kvinde, man bliver det,” skriver hun, og vi har stadig meget at lære i 2020. Fx at vi skal holde op med at skrive kvindelig kunstner, kok etc. Ville man skrive mandlig direktør? Nej, vel? Hun dannede par med eksistentialisten Jean-Paul Sartre.  

Mix_Shelve.jpg

64. Flora Danica-porcelæn

Siden grundlæggelsen i 1775 har Den Kongelige Porcelænsfabrik, der senere blev til Royal Copenhagen, gjort sig bemærket langt ud over landets grænser. Fra det allerførste stel, Musselmalet, til de blomstrende motiver i Flora Danica-serien, der i år kan fejre 230-års jubilæum. Pris på forespørgsel.

House of Finn Juhl Poet Sofa.jpg

65. Poet Sofa

Finn Juhls klassiker fra 1941 anses som en videreudvikling af Pelikan-stolen og fik først sit navn i 1959, efter den blev afbildet i Politikens tegneserie Poeten og Lillemor. Siden er den flyttet ind i hjem verden over. Poet Sofa af Finn Juhl, 54.530 kr.

BETTER THINGS © 2016 Fox.jpg
Foto: BETTER THINGS © 2016 Fox and its related entities.

66. Better Things, 2016

Instruktør Pamela Adlon viste med især tredje sæson, hvor hun var uden sin #MeToo-anklagede makker Louis C.K., at det er hende, der er denne serie. Rollen som alenemor til tre uregerlige, men også kærlige piger i virkeligheden og i serien, gør hende fortjent til en guldmedalje i moderskab.

twin peaks.jpg

67 . Twin Peaks, 1990

Hvem myrdede Laura Palmer? David Lynch lærte os, hvad en god serie er flere årtier før seriernes guldalder.

the handmaids tale.jpg
Foto: Take Five/Hulu.

68. The Handmaid’s Tale, 2017-

Serien om en dyster fremtid, hvor kvinders rettigheder er en saga blot. Indtil oprøret ulmer indefra blandt kvinderne i den totalitære republik Gilead.

SKAM.jpg
Foto: NRK.

69. Skam, 2015-2017

Alt var love, og selv de 30-40-årige blev unge og forelskede igen, da de så kultserien om Eva, Jonas, Noora, William, Isak, Even, Vilde og Sana.

LÆS OGSÅ: Var du også vild med Skam? Ny ungdomsserie centrum

Girls.jpg
Foto: Jojo Whilden.

70. Girls, 2012-2017

Lena Dunham har opfundet fæmoneat kvartvejskrise og har banet vejen for almindelige kroppe i showbiz i serien, der emmer af perfekt uperfekthed.

The Sopranos.jpg
Foto: Getty Images.

71. The Sopranos, 1999-2007

James Gandolfini spiller rollen som mafiaboss, der slås med work-life-balancen som resten af os, og går i terapi. Det er meget underholdende.

friends.jpg
Foto: Alarmy Stock Photo.

72. Friends, 1994-2004

No words needed.

Emma Watson.jpg
Foto: Getty Images.

73. Emma Watson

Hun startede karrieren som Hermione i Harry Potter-filmene, men viste hurtigt, at hun også havde sin egen stemme og havde tænkt sig at bruge den, da hun leverede en slagkraftig tale om feminisme og ligestilling i FN’s hovedkvarter i New York, der blev citeret vidt og bredt. Lige nu er Emma Watson, 30, aktuel i rollen som Meg March i filmatiseringen af Louisa May Alcotts klassiker Little Women.

solbriller anna.jpg
Foto: Getty Images.

74. Solbrillen: Solstrejf i en vandpyt

“They are incredibly useful because you avoid people knowing what you’re thinking about.” Chefredaktør på amerikansk Vogue, Anna Wintour, går ikke ned på solbriller og forklarede hvorfor i et interview med CNN i april 2019.

Fendi.jpg
Foto: James Cochrane.

75. Tasken: To have and to hold

Trunk, Dionysus, 2.55, Bayswater, Box, Baguette. Kært barn har mange navne, og du har kærlighed nok til alle dine børn, som er dine tro følgesvende gennem livet.

LOAFERS - Lucky Star.jpg

76. Loaferen: I will always loaf’ you

Gammel kærlighed ruster aldrig, og selv om den har mere end 170 år på fødderne, stiller loaferen ikke skoene lige foreløbigt, men bliver hos dig, til døden jer skiller.

rullekrave.jpg

77. Rullekraven: On a roll

Med en lodden strik i halsen, er der ingen fare for, at din gode smag ruller fra dig. Se blot, hvordan designeren Phoebe Philo og kunstneren Andy Warhol stilsikkert opnåede stor succes iført rullekrave. Hvem ved, måske bliver du den næste?

camel coat.jpg

78. Max Mara-frakken: Camel coat

Designet til at stå sin prøve over tid, så Max Maras signaturfrakke 101801 dagens lys i starten af 80’erne. Det italienske modehus havde fat i den lange ende, for det orginale design produceres og er fortsat en bestseller den dag i dag.

læderjakke.jpg
Foto: Getty Images.

79. Læderjakken: Bigger and biker

Fra militæruniform og bikerjakke til punk- og populærkulturelt ikon i film som Grease. Dit læderbekendtskab har været vidt omkring, så du gør klogt i at bære historien med stolthed, når du gasser op for motorcyklen eller blot nynner fornøjet med på You’re the One That I Want.

EMMA KOHLMANN.jpg

80. Tabi-støvlen: Klip en tå

Martin Margiela præsenterede for første gang sine designambitioner for verden i 1988 og introducerede ved samme lejlighed Tabi-støvlen: En nyfortolkning af japanske arbejdersko fra det 15. århundrede, hvor det var nødvendigt med en sok, der adskilte storetåen fra de resterende tæer for at fremme balancen. Siden er Margielas Tabi kommet i mange udformninger og gør sig godt hvilende på både hæl og tå.

dior.jpg
Foto: Getty Images.

81. Dior-tasken: Lady Dior D

I tiden efter lanceringen i 1995 blev nyklassikeren adskillige gange spottet arm i arm med Lady Diana herself, tidens stilikon, som tasken også har sit navn fra. Hils på Lady Dior D!

polo.jpg
Foto: Getty Images.

82. Poloen: Do you play polo?

Sporten har født mange stjerner gennem tiden. Polotrøjen er en af de største, fordi den er en rigtig player og får dig til at mestre både ketsjer, hest og kølle. Og kærlighedsspillet, naturligvis.

LÆS OGSÅ: Her er 21 af sæsonens flotteste badedragter

hunter.jpg

83. Hunter-gummistøvlen: Come rain or shine

I regn og slud (og solskin, naturligvis) skal støvlen ud. Se blot topmodel Vera van Erp fotograferet af Claudia Vega til vores augustudgave i 2019 iført Wellington-støvlen, der er blevet Hunters signatur.

cardigan.jpg

84. Cardiganen: Stay open

“What goes around comes back around,” synger Beyoncé, For du siger aldrig rigtig farvel til cardiganen, der genfødes igen og igen og er en udødelig og ulden klassisker. Italienske Miu Miu viser, hvordan masken skal se ud.

burberry.jpg

85. Trench coaten: Do you speak trench?

Ikon med ikon på. Den danske model Freja Beha trækker i trench og tern, når hun pryder S/S 20-kampagnen for det traditionsbundne britiske modehus Burberry, der er blevet synonymt med ikonisk design.

støvler.jpg
Foto: Getty Images.

86. Dr. Martens-støvlen: Bootcamp

I 2006 blev Dr. Martens for alvor blåstemplet, da 1460-støvlen strøg direkte ind på listen over britiske ikoner. Ikke så mærkeligt, for allerede efter lanceringen i 1960 tog både skinheads, punkere og musikere den til sig.

birkenstock.jpg

87. Birkenstock-sandalen: I medgang og modgang

Wie geht’s? Med et par Birkenstock går det godt, for den tyske sandalgigant garanterer livslang ledsagelse.

dyr.jpg

88. Hermès-silketørklædet: Silkevejen

Hos franske Hermès banede man allerede i 30’erne silkevejen, og det skulle vise sig at være et klogt valg. De dekorative tørklæder, der fortsat produceres på modehusets fabrik i Lyon, er siden spottet på både Queen Elizabeth, Grace Kelly og Audrey Hepburn.

LV_bags.jpg

89. LV-monogrammet: Logomania

Siden Louis Vuitton i 1896 lancerede deres monogram, har efterspørgslen ingen ende villet tage. For bedst som man tror, at det ikoniske print har nået sidste salgsdato, blomstrer det på forfriskende vis atter op og pryder både nyklassikere og evergreens med hjælp fra kreativ chef, Nicolas Ghesquière.

den lille sorte.jpg
Modellen Lisa Taylor var med på noderne i sort kjole i Vogue, 1976. Foto: Getty Images.

90. Kjolen: Little Black Dress

En modeklassisker bragt til verden i 20’erne af Coco Chanel. Siden har den lille sorte kjole været her, der og alle vegne, og regnes i dag af mange som en showstopper i enhver garderobe.

sømandsstriber.jpg
Picasso havde styr på streger og striber. Foto: Getty Images.

91. Sømandsblusen: Show your stripes

Coco Chanel, Pablo Picasso, Jean Paul Gaultier. Du gør klogt i at slægte dig navnene på, for med den stribede bluse er der ingen fare for at blive slået ud af kurs, når bølgerne går højt.

minskirt.jpg
Twinning is winning! Foto: Getty Images.

92. Miniskørtet: Let’s get minimal

Det kan siges kort og godt: Stængerne skal luftes akkurat som modellen og 60’er-ikonet Twiggy (th.) demonstrerede det i 1966. Den lårkorte nederdel er ustoppelig og ikke spor usømmelig.

audrey.jpg
Pearl Necklace på Audrey Hepburn. Foto: Getty Images.

93. Perlekæden: Pearls for breakfast

Audrey Hepburn fik perlende selskab i 1961, da hun indtog hovedrollen som Holly Golightly i den ikoniske film Breakfast at Tiffany’s, baseret på Truman Capotes lige så ikoniske novelle fra 1958.

ur.jpg
Cartier lægger dig i kærlighedshåndjern, og hvem vil ikke gerne være det i disse tider?

94. Cartier-armbåndet: Love Me Tender

I 1969 lancerede Cartier deres Love Bracelet, der kun kan lirkes op to måder, med en særlig skruetrækker eller en halskæde med nøglevedhæng, er smykkegigantens kærlighedsgave til elskende.

chanel.jpg
Spadseredragt med stil. Foto: Getty Images.

95. Chanel-uniformen: Suit me, Chanel!

Ikoner skaber ikoner. Og det var præcis, hvad Coco Chanel gjorde med The Chanel Suit i 20’erne. Et frigjort miks mellem det maskuline og feminine, der er mere aktuelt end nogensinde før.

LÆS OGSÅ: Blanca Miró: ”Det var kærlighed ved første blik, da jeg…”

jakkesæt.jpg
Foto: Getty Images.

96. Jakkesættet: Suit yourself

Julia Roberts viser vejen, når hun giver patriarkatet garderobekamp til stregen i jakkesæt, der står distancen på kontoret, catwalken og solsiden af glasloftet. You go girl!

hæle.jpg
Det er svært at træde forkert, når skodesigner Manolo Blahnik forvandler dagligstue til shoe-heaven. Foto: James Cochrane.

97. Stiletten: When they go low

Dommen er klar: Stiletter hæver dig over alt andet. Manolos, Louboutiner eller Jimmy Choo’s, du kan aldrig få for mange. Op på tå og afsted, højdeskræk hører en svunden tid til. Din økonomi ligeså.

jeans.jpg
Ayse Dudu Tepe fotograferet af Mariya Pepelanova til Eurowoman i marts 2020.

98. Cowboybuksen: Blue Jeans

Denim på denim på denim på denim på skribent, radiovært og model Ayse Dudu Tepe i Eurowoman. Nutid, datid, jeans for altid.

sneakers.jpg
Den norske sangerinde og model Kaya Wilkins bandt sløjfe på sin gode stil, fotograferet af Jakob Landvik til Eurowomans februarudgave i 2020.

99. Sneakeren: Run, Forrest, Run!

Med fødeår i hhv. 1917 (Converse Chuck Taylor), 1964 (Adidas Stan Smith), 1977 (Vans Old Skool) og 1982 (Nike Air Force 1 og New Balance 990) har fem af verdens førende skogiganter slået fast, at de producerer sko til det lange løb.

smækbuks.jpg
Smæk på. Sarah Jessica Parker viser vejen! Foto: Getty Images.

100. Smækbuksen: Skal du ha’ smæk?

Hvad der startede som arbejdsuniform og er sidenhen blevet den moderigtiges værn mod tøjkrisens evindelige tilbagevenden. Spænd selerne og smæk (smæk)bukserne på, det har sjældent været smartere at se hårdtarbejdende ud!

Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende, Livsstil og Guide