Tatoveringer
SPONSORERET indhold

”Jeg tør godt sige på vegne af samtlige tatovører, at dén her tatovering er vi trætte af at lave”

Nadia Sahl Kristiansen er tatovør og indehaver af tattooshoppen ”Sahl” i det indre København. Hun har set mange forskellige mennesker i sin shop og tatoveret dem overalt på kroppen – bogstavelig talt. Her deler hun sine sjoveste historier og bedste erfaringer fra hverdagen som tatovør.

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: Frederikke Pontoppidan
12. dec. 2017 | Mode | ALT.dk

Hvilke slags tatoveringer laver du primært?
- Jeg laver flest store tatoveringer, som f.eks. "sleeves" (når hele armen dækkes af tatoveringer, red.) og på hele ryggen. Jeg laver selvfølgelig også mange af de mindre tatoveringer, og selvom jeg måske ikke synes, det er det sjoveste at lave, har jeg svært ved at sige nej. Jeg er jo tatovør, og det er et servicefag, så jeg er nødt til at give mine klienter det, de gerne vil have. Til en vis grænse selvfølgelig.

- Nogle gange kan det også være hyggeligt med dage, hvor du har ti forskellige kunder i stedet for én i seks timer. Men ønsket er klart altid at lave store tatoveringer, for der kan jeg udfolde mig kreativt.

Er der en stilart, der er særligt populær lige nu?
- Jeg kan helt klart se, at de grafiske tatoveringer og mandala-tatoveringerne (detaljerede, mønstre, red.) er populære. Det har møl og natsværmere også lige været i stedet for sommerfugle. Men det ændrer sig hele tiden. De traditionelle tatoveringer som store ørne hen over brystet og de klassiske old-school roser er dog altid populære – især hos hipster-manden fra Nørrebro, der er plastret til med hjerter, "mor"-tatoveringer og pin-up-piger i den traditionelle stil. De går aldrig af mode.

Foto: Frederikke Pontoppidan og Instagram @nadiakristiansen | De grafiske, runde tegninger, som der på billedet kan ses hænge under skabet, er særligt populære for tiden, ligesom mandala-mønstret, der ses på billede to. Dem har Nadia tatoveret mange af på både kvinder og mænd.

Hvilke tatoveringer får kvinder oftest lavet hos dig?
- Jeg laver mange blomster på kvinder, som får dem på siden af kroppen lige ved hoften. Det er også populært at få kvindeansigter med snørkler i tatoveringsstilen "Día de Muertos" (mexicansk fejringsdag, hvor et kvindeligt dødningehoved med udsmykninger er populært at tegne i ansigtet som udsmykning, red.) Dem får mændene faktisk også.

Fjer har også været et populært motiv blandt kvinder i lang tid. Har du lavet mange af dem?
- Jeg har lavet alt for mange fjer. Men jeg har aldrig lavet motivet med fuglene, der flyver ud af en fjer. Den vil jeg ikke lave, for det er en anden tatovørs design, og jeg laver ikke kopier. Der er regler om det i branchen, og så er det bare kikset at sidde og tage andres design. Men du må selvfølgelig gerne henteinspiration fra andre. Det gør de fleste tatovører og andre kunstnere.

Er der døgnfluer indenfor tatoverings-universet?
- Jeg havde engang en blogger, som skulle have tatoveret det engelske ord "Serendipity" (betyder "lykketræf" på dansk, red.) i håndskrift, hvilket hun senere lavede et blogindlæg om. Så jeg blev den heldige tatovør, der senere fik et hav af teenagepiger, der alle sammen skulle have skrevet "Serendipity" i samme skrift.

Hvilke tatoveringer får mænd oftest?
- Det svinger meget, men det er ofte de traditionelle. Der har lige været en bølge, hvor alle mænd skulle have vikingeskibe, så dem har jeg lavet rigtig mange af. Før var det engle.

Kommer folk til dig med inspiration fra kendte mennesker?
- Ja, ofte. F.eks. da Cara Delevingne fik et portræt af en lille løve på fingeren. Hold nu kæft. Så skulle jeg til at lave portrætter med en one-liner nål på fingeren. Det er det værste scenarie for alle tatovører, fordi hænderne er noget værre lort at tusse i, fordi man ikke rigtig kan lave detaljer. Prøv du at tegne et mikroskopisk portræt, der ser ægte ud, med en nål på størrelse med et hår. Det bliver bare ikke godt.

*Nadia tatoverede på hænder, da hun arbejdede i Sverige.

Hvilke kunder har overrasket dig mest med deres tatoverings-ønske?
- Jeg har tusset masser af piger med tørklæde, som har fået lavet noget under deres burka, som ingen kender til. Jeg havde også to 75-årige kvinder i skindpelse, der skulle have deres første tatovering. De fik deres yndlingsblomster på håndleddet, og de var helt oppe at køre, fordi de skulle vise den til deres veninder.

Er der nogen tatoveringer, du er træt af at lave?
- Uendelighedstegnet er jeg ved at brække mig over. Især hvis de skal have et lille ord ind som f.eks. "love". Jeg tør godt sige på vegne af samtlige tatovører, at dén, er vi trætte af at lave.

- Men generelt synes jeg ikke, at man skal dømme, hvad andre vælger at få lavet af udsmykning, for det er op til hver enkelt person. Men jeg synes måske godt, at folk må få øjnene op for, at de ikke er de eneste, der har googlet "small feminine tattoos".

Hvad er den mærkeligste tatovering, du har lavet?
- Det var en stor ristet hotdog i realisme-stilen med en shiny rød pølse og skinnende agurkeslat, hvor der stod en lille sømand nedenunder og holdte den oppe. Det var en lidt overvægtig pige, der ville have den på maven, så agurkesalaten bevægede sig, hver gang hun bukkede mavedellen, men der sagde jeg: "Ej, det gør vi ikke. Første gang du hiver en fyr med hjem, bliver du ked af det. Og fordi vi laver den i farve, er den endnu sværere at få laset væk". Så jeg gik ind og dikterede på hendes vegne, fordi jeg vidste, at hun ikke ville være glad for den om mange år. Hun endte med at lytte, så vi lavede den på overarmen i stedet.

Foto: Frederikke Pontoppidan | Hos tattooshoppen ”Sahl” er de to tatovører: Nadia Sahl Kristensen, som ejer butikken, og Jeppe Dahl, der er i lære som tatovør.

Er der tatoveringer, du har sagt nej til at lave?
- Ja, helt klart. Jeg tatoverer ikke rockere eller racistiske motiver og ord. Der var engang én, der ville have skrevet "100 % dansk", men det ville jeg ikke.

- Hvis de vil have fjollede tatoveringer, er det helt fint. Jeg spørger dem altid, om det også er sjovt om 20 år, når de ikke er unge og spændstige mere. Men ellers er det jo deres eget ansvar. Men jeg laver aldrig noget, jeg ikke vil sætte mit navn på.

Foto: Privat | Den fedeste tatovering, som Nadia har fået lov til at lave, er hun i gang med for tiden. Det er på en pige, der hedder Schannie. Den skal fylde hele Jeannies side, balle og halvdelen af hendes ben, men den er ikke færdig endnu. ”Den er så sej, fordi jeg får lov til at blande det sorte med det bløde, det realistiske og det grafiske. Jeg elsker at lave kontraster,” fortæller Nadia.

Hvad er den mest grænseoverskridende tatovering, du har lavet?
- Det var på en skamlæbe, hvor kunden fik skrevet "Lucky You" på stribe med blokbogstaver under hinanden. Den var faktisk sexet nok – meget lille og fin. Da hun spurgte mig, om jeg ville lave den, grinede jeg bare, for jeg kender hende godt. Jeg har tatoveret meget af hendes krop, så det var bare at komme i gang.

Hvordan har du det med kærestetatoveringer?
- Jeg synes, man skal lade være. Helt ærligt. Det er så ærgerligt, når jeg skal slette en tatovering, jeg selv har lavet. Og trust me, det har jeg gjort mange gange.

- Jeg havde et par for nylig, som kom ind for at få en kærestetatovering. De havde selv designet den og ville have skrevet "ILY" med et hjerte i hinandens håndskrift. Det var herrens. Og i løbet af tre minutter, var de blevet så uvenner, at de gik deres vej igen uden at få den lavet.

Dækker du ar med tatoveringer?
- Ja, dem laver jeg rigtig mange af. De er lidt anderledes at lave, fordi huden ikke er så fast ved arret, så det klatter mere. Men det er en dejlig ting at lave, for folk bliver simpelthen så glade, og der er mange, der græder, når de er færdige. Du hjælper med noget, de konstant bliver spurgt om, og som måske ikke er et rart minde.

Hvad er dit speciale indenfor tatoveringer?
- Jeg er nok en slags multi-"kunstner". Jeg laver meget forskelligt, og jeg synes, at alle genrer er sjove. Hvis jeg skal vælge en specifik stil, som jeg bedst kan lide at lave, så er det grafisk blandet med realisme. Det kan f.eks. være, hvor du laver et portræt af et smukt ansigt, men hvor der er trekanter på.

Foto: Frederikke Pontoppidan | Nadia er i gang med at ”lukke” en kundes arm med tatoveringer, som han startede med at få lavet et andet sted. Det kaldes et ”sleeve”. Skal hele armen tatoveres, koster det omkring 35.000 kr.

Hvad svarer du folk, der spørger, hvor ondt det gør?
- Du kan tydeligt mærke, hvem der bliver dårlig, og hvem der ikke gør. Jeg plejer at sige, at det er lidt værre, end det er, for det er bedre, at de tror, at det gør sindssygt ondt, og det så ikke gør.

Er der nogen, som får det skidt?
- Ja, det gør mange første gang. Det er en førstegangsting. De bliver svimle og helt grønne i hovedet. Forleden måtte jeg lave nogle øvelser med en kunde, hvor han pressede mod min arm, så han fik blod til hovedet igen. Få gange ligger folk også lige en halv time i stolen bagefter, så de ikke besvimer, når de er færdige.

- Men det er ret væsentligt, at man husker nogle ting, før man skal tatoveres. Du skal have sovet godt om natten, og du skal ikke komme efter en 16 timers druktur og to timers søvn, men det siger næsten sig selv. Du skal også gerne have spist indenfor de sidste fire timer, for dit blodsukker falder drastisk, når vi går i gang. Især hvis det er første gang.

Hvor lang tid kan du holde til at tatovere?
- Jeg plejer at arbejde fem-syv timer om dagen. Men da jeg var yngre og arbejdede i Istedgade, tatoverede jeg 12 timer om dagen.

- Du bliver også mærket af det, du laver. Min knogle på den ene finger er langt større end på den anden, for det er her, maskinen ligger. Jeg tror, at tatovører har de stærkeste fingre i verden. Især når man tænker på, at de gamle maskiner vejede 400 gram. Dem, vi arbejder med nu, vejer kun 47 gram.

Foto: Frederikke Pontoppidan | Nadia har ikke mange tatoveringer selv. ”Jeg gider ikke ligne en tatovør. Og jeg synes faktisk, at hud er smukt i sig selv. Det er ikke nødvendigvis flot at være plastret til i tusser. Men jeg har nogle store forskellige steder på kroppen,” siger hun.

Hvem tatoverer dig?
- Det gør jeg selv. Det hader alle tatovører mig for, haha. Ej, jeg er højrehåndet, så jeg har ikke lavet noget på min højre arm, men jeg har selv tatoveret på mit lår, min arm og min ankel.

- Jeg gider ikke vente på, at andre får tid, så jeg gør det bare selv, hvis jeg bliver grebet af stemningen. Jeg er heller ikke så god til, hvis andre laver fejl på mig, men mine egne fejl kan jeg godt klare.

- Mine tatoveringer betyder ikke noget. For de ting, der betyder noget for mig i virkeligheden, bliver ikke nødvendigvis mere værd af, at jeg får dem tatoveret. Der er mange, der føler, at det skal betyde noget, før det er okay at få en tatovering. Men egentlig handler tatoveringer jo bare om at udsmykke sig.

Anbefalet til dig