Audrey Hepburn George Peppard trenchcoat
Foto: Paramount/REX/All Over Press Audrey Hepburn og George Peppard kysser i regnen i matchende trench coats i filmen "Breakfast at Tiffany's". Foto: Everett Collection.

Her er historien bag den klassiske trenchcoat

Kender du den dystre historie bag din trenchcoat?

Her er den uundgåelige modeklassiker: En trenchcoat er evig moderne, en favorit for både herrer og kvinder og altid at finde hos Burberry.

Redigeret af Kristian Hindø-Lings.

Der er designs, som defilerer ind og ud af modebilledet. Og heriblandt dem, som vi enten holder af eller ikke kan udstå alt efter tidsånden, det politiske klima og stemningen i kulturlivet. Og så er der designs, som bare holder. I stort set alle sammenhænge, til herrer, til kvinder, til unge, til ældre, til dem, der er moderne og dem, der slet ikke interesserer sig for mode.

LÆS OGSÅ: 7 favoritter du altid skal have i dit skab - på to budgetter

Én af disse modeverdenens ’evergreens’ er din trenchcoat: Den traditionelt beige-farvede, dobbeltbrystede, knælange frakke med taljebælte, stropper på ærmer og skuldre og flapper på bryst og ryg, som et mærke som Burberry senere har forfinet med det karakteristiske ternede for, og som i dag kommer i et utal af variationer og farver.

Burberry har den altid i deres faste sortiment, men lige nu ser vi den også både hos Prada, Balenciaga, Bottega Veneta og Christian Dior. Når du ifører dig en trenchcoat, ifører du dig en historie. Og endda en ikke helt fredelig én. Det er nemlig langt fra af kosmetiske årsager, at den ser ud, som den gør.

Trenchcoat, Burberry, 15.700 kr. 

Hvor stammer en trenchcoat fra?

Din trenchcoat har en historie, der menes at strække sig tilbage til 1823, hvor såkaldt "gummieret" bomuld (bomuld belagt med et vandafvisende materiale, red.) begyndte at blive brugt til overtøj. Disse nye frakker, eller ’macs’ efter deres opfinder Charles Macintosh, holdt regnen ude, men også sveden inde og blev hurtigt kendt for deres ikke særligt tiltalende lugt. Jakkerne blev dog, trods dette, populære blandt soldater i både den engelske og franske hær i løbet af det 19. århundrede og særligt under 1. verdenskrig, hvor de udskiftede nogle af de traditionelle ’great coats’, eller kavajer, som vi kalder dem på dansk, som var tungere og havde dårligere mulighed for udluftning.

Doris Day i gul trench og masser af attitude i "The Glass Bottom Boat" fra 1966. Foto: Everett Collection.

Da din trenchcoat blev moderne

To engelske modemærker hævder, at de var først med videreudviklingen af de klassiske ’macs’ til det, vi i dag kender som en trenchcoat. Aquascutum og Burberry. Det er aldrig blevet afklaret, hvilket af de to, der rent faktisk var først, men sikkert er det, at begge mærker i tiden omkring 1850'erne begyndte at designe trenchcoat-lignende frakker i regntæt materiale, som tillod mænd at se stilfulde ud, selv under ret hårde klimatiske forhold – for eksempel drog Sir Ernest Shackleton og hans hold i 1907 til Antarktis iført Burberrys gabardine-jakker.

Frakken udmærkede sig på slagmarken på flere punkter. Beige-farven hjalp soldaterne til at camouflere sig for de nye våbentyper, der kunne ramme på lang afstand, og rygflappen fik regnen til at glide lettere af frakken, mens den mindre ’gun flap’ på brystet gjorde det muligt for luften at trænge ind bag det tætte stof. Bæltet kunne bruges til at hænge vigtige redskaber, såsom kikkerter, kort og knive i.

Mellem første og anden verdenskrig blev den klassiske trenchcoat også udbredt i civilbefolkningerne, og under anden verdenskrig gjorde nazisterne en version i sort læder berømt og berygtet over hele verden.

Trenchcoat, Samsøe Samsøe, 1.200 kr. 

Den begyndte også at gøre sit indtog i populærkulturen: Hvem husker ikke Humprey Bogarts klassiske trench i "Casablanca" (1942) eller Audrey Hepburn og George Peppard i matchende trench coats i den rørende afslutningsscene i "Breakfast at Tiffanys" (1961).

Den ikoniske trenchcoat er efterhånden blevet en af den moderne, vestlige verdens mest ikoniske beklædningsgenstande. Den vender tilbage år efter år – og også i år er budene på den klassiske frakke talrige.

Se, hvad vi ellers skriver om: Trends, Overtøj og Design