20 spørgsmål om orgasme-professoren
SPONSORERET indhold

FAQ om Orgasme: 20 spørgsmål

Du behøver ikke være utilfreds med dit sexliv for at få gevinst i denne artikel – du ved aldrig, hvad det er for et tip, der sender dig ud over stepperne på den vildeste orgasme. Faktisk kan vi ikke komme i tanke om noget, der giver bedre mening end at blive klogere på, hvordan dit, hans og jeres åååhh bliver endnu bedre.

Af: Christina Bølling Foto: Bulls
09. sep. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Din orgasme

 

1. Han er næsten altid for hurtig. Eller er det mig, der er langsom?

– For hurtig og langsom findes ikke i sex. Du har det tempo, du har – han har sit. Det er lige så håbløst at diskutere, om det er dig, der løber for langsomt, eller Wilson Kipketer, der løber for hurtigt. Pointen er, at I bare ikke har det samme tempo.

Det vil være sværere for jer at finde et fælles tempo, fordi I som udgangspunkt er forskellige, men det er ikke umuligt. Hvis din partner kommer før dig, betyder det jo ikke nødvendigvis, at sex er ovre for i dag. Han kan stimulere dig til orgasme bagefter med penis i skeden (den bliver jo ikke slap lige med det samme). Eller I kan fokusere på din orgasme først, evt. før han kommer ind i dig, og så på hans bagefter. Drop under alle omstændigheder rigtigt og forkert, og forsøg at finde en fælles løsning. Eller... find én, der har mindre travlt.
- Sexolog Sanne Neergaard

2. Jeg kan nærmest mærke med det samme, når vi begynder at røre ved hinanden, om det vil lykkes mig at få orgasme den dag. Hvad skyldes det?

– Det er lysten, der driver værket i alle former for sex. Lyst er lig med parathed, og parathed betyder også, at du er klar til at give dig hen til nydelsen. Den følelse har vi altså ikke 24 timer i døgnet, og hvis du ikke har lyst og ikke er parat, så skal det måske bare ikke være i dag...
- Sexolog Sanne Neergaard

3. Kan der være noget fysisk galt med mig, siden jeg ikke kan få orgasme?

– Øv dig i at slå knolden fra – for at få orgasme skal du kunne hengive og overgive dig. Først skal du finde dine egne kildne og mest lystfulde steder. Så se at få fingrene ned under dynen og gå på opdagelse – når du opdager noget, der føles rart, skal du bare blive ved med det. Når du kan få orgasme med dig selv, vil det også lykkes med den rigtige partner den dag, du er ophidset nok og som sagt har slået knolden fra (medmindre du altså bruger hovedet til at bidrage positivt til stemningen med frække fantasier).
- Sexolog Sanne Neergaard

4. Hvad sker der egentlig under en orgasme?

– Orgasmen er en midlertidig intens følelse af velvære, en særlig bevidsthedstilstand sædvanligvis ledsaget af ufrivillige rytmiske sammentrækninger med efterfølgende afslapning i bækkenbundsmuskulaturen omkring skeden, urinrør og anus. Hos manden sædvanligvis ledsaget af sædafgang. Efter orgasmen aftager den blodfylde, der er kommet i forbindelse med den seksuelle ophidselse.

Orgasmen afsluttes sædvanligvis med en følelse af velbehag, afslappethed og tilfredshed. Der ses øget blodtryk, puls, vejrtrækning og øget blodfylde i kønsorganerne i takt med, at ophidselsen stiger, men alt normaliseres efter orgasmen. Der frigøres dopamin, prolaktion, oxytocin og vasopressin i forbindelse med orgasmen, men hvad det nøjagtigt betyder, er endnu ikke kortlagt.
- Overlæge i sexologi Ellids Kristensen

Læs også: Spis dig til mere sexlyst

5. Hvor stor rolle spiller min cyklus for orgasmen?

– Cyklus påvirker bestemt lysten hos nogle kvinder, hos andre betyder den ikke så meget. Det er typisk omkring ægløsningstidspunktet, at lysten er størst, når det hormonelle spiller ind. En del kvinder kan derfor mærke, at deres lyst flader ud, når de spiser P-piller, så de har lige meget eller lige lidt lyst hele tiden. De kommer til at mangle en slags lystpeak i løbet af måneden. Fordelen ved stærk sexlyst er, at orgasmeoplevelsen bliver bedre.
- Overlæge i sexologi Ellids Kristensen

6. Hvad tænder kvinder på?

– Det er selvfølgelig vidt forskelligt, hvad der tænder os. Men undersøgelser viser, at kvinder i hvert fald ikke kun tænder på det, de siger, de tænder på. I undersøgelser siger testpersonen måske, at hun tænder på én bestemt ting, men man kan måle med elektroder på kønsorganerne, at hun også får lyst af andre ting. Ét er, hvad tænder os psykologisk, noget andet, hvad kroppen kan lide, og de to ting er ikke nødvendigvis synkrone. Forklaringen skal findes både i kvinders anatomi og vores opdragelse. En mand kan mærke og se, at der „sker" noget, han får erektion, når han bliver tændt, mens kvinder kan overse deres lyst. Det betyder egentlig, at du sagtens kan have masser af sexlyst, som du ikke er opmærksom på eller ubevidst „hæmmer".
-Overlæge i sexologi Ellids Kristensen

7. Bliver man altid mere afspændt efter en orgasme?

– Det vil de fleste blive, men det kommer an på, hvordan man psykisk har det. Om det seksuelle forhold er tilfredsstillende for dig. Hvis du er stresset, kan psyken køre videre i samme gear efter en orgasme, fordi du aldrig gav rigtig slip.
- Overlæge i sexologi Ellids Kristensen

8. Kan alle lære at få orgasme?

– Alle kvinder kan opnå orgasme. Men det er de færreste, der kommer samtidig med deres partner, får orgasme uden stimulation af klitoris – eller opnår de såkaldt våde orgasmer. Det sidste er nu et forsøg værd. Hvis du vil lære at spille på klaver, skal du kunne skalaerne – på samme måde er du nødt til at gå på opdagelse i din egen seksualitet og lære din ophidselse at kende. Hvornår er du langt fra orgasme? Hvornår står du lige på vippen og er klar til at springe ud? Det kan anbefales at købe et massageapparat, f.eks. Fighter (fås i Lust i København) – der er nærmest orgasmegaranti. Apparatet kan også bruges sammen med din partner, og fordelen er, at det mere ligner en stavblender end en penis – de fleste mænd bliver nemlig jaloux, hvis kvinden tager en „ekstra" mand med i seng.
- Sexolog Sanne Neergaard

9. Hvor meget betyder „størrelsen"?

– Størrelsen på penis betyder ikke ret meget, men formen kan godt have betydning. Rammer han klitoris, når han støder? Klitoris sidder som bekendt ikke bare udvendig, men breder sig op i „dybet", og derfor kan det være dejligt at blive fyldt ud. Når penis har en vis fylde eller en form, der gør, at der opstår friktion de „rigtige" steder, kommer orgasmen lettere – både for dig og ham.
- Sexolog Sanne Neergaard

10. Hvor sidder G-punktet?

– G-punktet er opkaldt efter Grafenberg. Han har identificeret et bestemt område i skeden, der sidder på den forreste skedevæg, og som føles lidt anderledes end resten af skeden. Det er et nopret område, hvor du er ekstra sensitiv, og min erfaring siger, at det er hér, de våde orgasmer bliver udløst. De våde orgasmer er kvindelig ejakulation, der svarer til mandens sædafgang. Du behøver ikke en mand for at opnå den dybe skedeorgasme, mange massageapparater er velegnede til at stimulere G-punktet.
- Sexolog Sanne Neergaard

Læs også: Hvorfor er sex forsvundet fra mit forhold?

11. Skal klitoris berøres for at nå orgasmen?

– Du kan sagtens få orgasme uden berøring af klitoris. Kvinders erektive væv breder sig omkring hele skedeindgangen og kan udmærket stimuleres til orgasme. Graden af ophidselse er afgørende for, hvor „meget" der skal til for at få orgasme – nogle kvinder (og mænd) kan få orgasme af ord, knus eller anden berøring, når de er tilstrækkeligt tændte.
- Overlæge i sexologi Ellids Kristensen

12. Hvordan kan jeg få en stærkere og mere intensiv orgasme?

– Det, der får din orgasme til at eksplodere i et fantastisk festfyrværkeri, er ikke én ting eller en bestemt teknik. En fantastisk orgasme kommer som regel som kulminationen på stor ophidselse. Mange kvinder – og mænd – får deres største orgasmer, når de er utro, fordi det forbudte tænder dem. Find ud af, hvad der gør dig liderlig: Jo mere liderlig du er, jo kraftigere bliver din orgasme. De fleste har et tema, der tænder særligt – utroskab, ekshibitionisme, gruppesex, sex med en af samme køn, sex i naturen, lege osv. Alt er i princippet okay, så længe I er enige om præmisserne.
- Sexolog Sanne Neergaard

Hans orgasme

 

13. Orgasme og udløsning – kommer de to altid som par?

– Der er skrevet bøger om emnet, for nej, de kommer ikke altid som par. Det er faktisk to forskellige ting, selv om mange mænd oplever orgasme, når de har sædafgang.
- Sexolog Sanne Neergaard

14. Kan jeg gøre noget for, at han holder længere?

– Prøv at lægge mærke til, hvad der gør ham ekstra ophidset, og hvis du kan mærke, at han stopper op for lige at samle sig (og ikke få udløsning), så følg ham. Sex er jo lidt som en dans – I er nødt til at følges ad, det nytter ikke, at den ene part absolut vil trampe i én retning. Prøv at lade dig føre, og følg ham. Hvis han giver tegn til pause, så vær med. Tidlig sædafgang kan afhjælpes med en stop-start-teknik, hvor I sammen lærer ham at kunne blive i ophidselsen uden at komme. Det kan øves med hånden og med munden – og han skal for resten også selv øve sig i ikke bare at give los.
- Overlæge i sexologi Ellids Kristensen

15. Hvad kan jeg gøre, når han ikke kan få rejsning?

– Rejsningsbesvær er meget almindeligt i nye forhold pga. præstationsangst. Her gælder det om at forsikre ham om, at det er dejligt at være sammen alligevel. Hvis rejsningen forsvinder, skal du ikke holde op med at røre og pille og kramme – jo mindre fokuseret du er på, om der er rejsning eller ej, jo større er chancen for, at præstationsangsten aftager.
- Christian Graugaard i „Sexleksikon fra Abe til Aarestrup"

16. Kan mænd fake en orgasme?

– Det er vanskeligt for en mand at lade som om, han har udløsning. Men mænd kan sagtens finde på at overdrive deres ophidselse, og det kan virke så pirrende, at den simulerede ophidselse ender med at blive reel. Udløsningen er populært sagt det, der sker med kroppen, mens orgasmen sker i hovedet, og mænd kan faktisk godt få orgasme, selv om der hverken er rejsning eller udløsning (hvis der f.eks. er en fysisk grund til rejsningsbesværet).
- Christian Graugaard i „Sexleksikon fra Abe til Aarestrup"

Jeres orgasme

 

17. „Couples that come together, stay together" siger et gammelt ordsprog. Holder det?

– Sex er limen i parforholdet, og så længe der er sexlyst, er der også lysten til et samliv.
Sexolog Sanne Neergaard

18. Er det en god ide at se porno sammen?

– Hvis det gejler dig/jer op, så gør det endelig. Bare I husker, at porno er en karikeret version af noget, vi kender, så lad være med at tro på multiple orgasmer, permanente erektioner og kvinder, der elsker at blive oversprøjtet med sæd...
- Sexolog Sanne Neergaard

19. Hvad gør orgasmen godt for?

– Orgasmen holder lysten til sex ved lige, og sex er sundt for både dit parforhold og dit helbred, for vi har brug for at blive rørt ved og være tætte med nogen. Derudover udløser selve orgasmen belønningshormoner i hjernen, bl.a. dopamin, der giver et lykkerush og en følelse af totalt velvære, som vi søger igen og igen.
- Sexolog Sanne Neergaard

20. Hvordan giver jeg ham den ultimative orgasme?

– Du behøver ikke at være anatomi-ekspert for at være en skøn elskerinde. Tænk over, hvad der føles godt for dig: En god tekniker? Eller en mand, der elsker at gå på opdagelse i din krop? Det sidste, naturligvis, og sådan har mænd det også. God teknik er naturligvis ikke af vejen, men blid tålmodighed, hengivenhed og ønsket om at gøre det godt for den anden virker lige stimulerende på mænd som på kvinder. Godt forarbejde giver dejlige orgasmer – så lad være med at jage, giv jer tid til forspillet.
- Kate Taylor i „Bedre sex – en guide for kvinder"