23 skønne kvinder om at være sund og nyde livet

Foto: Les Kaner

23 skønne kvinder om at være sund og nyde livet

Søvn, sex, mad og at turde vælge fra. Her deler kloge kvinder ud af deres bedste tips og tanker, som kan give dig ny inspiration.

Rikke Hørlykke, håndboldikon & personlig træner
– Jeg synes, at det er modigt at turde vælge noget fra. Vi kvinder vil så gerne det hele og gøre alt rigtigt: handle i økologiske butikker, være en god mor, performe godt på jobbet, se godt ud, være i superform og huske at knalde med vores mænd hver anden dag. Men det er vigtigt at spørge sig selv, hvad der virkelig giver værdi. Og modigt at „nøjes” med det.

Rosalinde Mynster, skuespiller
– Jeg tænker over, hvad jeg spiser, fordi jeg kan mærke, hvilken betydning maden har for min krop. Hvis jeg spiser en salat eller en burger, reagerer kroppen jo helt forskelligt. Burgeren gør mig tung og oppustet. Men dermed ikke sagt, at jeg aldrig spiser en burger.

Stéphanie Surrugue, tv-vært
– I begyndelsen syntes jeg, at det var pinligt at møde op hos en personlig træner og være i så dårlig form og helt uden motorisk sans. Og det var pinligt at rende rundt i det center, og jeg sagde nej til en masse ting, fordi jeg tænkte, at jeg ikke kunne, og folk kiggede. Pinligt! Men han fik mig til at tage et par boksehandsker på, og så ved jeg ikke lige, hvad der skete… Jeg fandt et sted, hvor min energi kan få lov at knalde helt ud. For jeg synes ærlig talt, at det er meget sjovere at stå og smadre på noget og lave nogle kickboxinginspirerede øvelser, end det er at stå i en „downward facing dog”, som jeg stadig gør til en yogatime en gang imellem.

SE OGSÅ: Michelle Kristensen: "Jeg har prøvet alle slankekure"

Renée Toft Simonsen, psykolog
– Humor er noget af det vigtigste, hvis jeg skal kunne holde mig selv ud. Det giver en lethed, lys og selvindsigt at kunne grine ad sig selv, sit ego og sit „mågestel”. Jeg ville heller aldrig kunne holde en mand uden humor ud i længden. Det er en vigtig del af mit og Thomas’ forhold.

Sarah-Sofie Boussnina, skuespiller
– Lyt til din krop, når den fortæller dig, om du har energi til at tage en ekstra opgave på jobbet, om du er sulten eller mæt, træt eller frisk, og lær at sige til og fra. Det øger dit velvære, din selvtillid og din sundhed at gøre, hvad du faktisk har lyst til.

Iben Hjejle, skuespiller
– Der er rigtig mange kvinder i min generation, som er enormt gode til at indrette og skabe et „hjem” og kan det til perfektion. Jeg har brugt så mange kræfter på at halse bagefter, men nu gider jeg simpelthen ikke mere. Det er en kæmpe lettelse at erkende det og sige det højt. Jeg har bare brug for at have min familie og venner omkring mig og hygge mig med dem. Jeg vil gerne kunne samle de nærmeste, hvilket tit løber op i 25 mennesker, men jeg har heldigvis en meget stor lejelejlighed. Hvor det vigtigste møbel er mit klæd-ud-skab med tøj, ting og klovnenæser, jeg har samlet, helt fra jeg var barn. Du kan blive alt fra bjørn til tyrolerpige.

SE OGSÅ: Kristina Trolle: Jeg troede, at en perfekt krop var vejen til lykke

Maria Lucia Heiberg Rosenberg, sanger
– Masser af søvn, vand, latter og sex, så kan det ikke gå helt galt.

Anne Glad, livsstilsekspert
– Seksualitet er en stor drivkraft for mig. Den energi, jeg henter der, er væsentlig. Og den glæde, det bringer. Det er et behov, der skal opfyldes, ligesom vi skal spise og sove. Og jeg tror, at det er den vigtigste faktor i et parforhold – hvis du har fantastisk sex med din partner, skal alt andet nok løse sig. Jeg kan se det hos mine venner: De par, som har det bedst sammen, er dem, der stadig har passionen og simpelthen river hinanden rundt. Det kan godt være, at de til gengæld aldrig når at få malet panelerne færdige eller renoveret badeværelset… Men er det vigtigt, egentlig?

Kaya Brüel, sanger
– Min mand har altid sagt, at jeg er morgensmuk, og når han siger det, føler jeg mig rigtig smuk, selv om jeg ikke selv kan få øje på det i spejlet om morgenen. Men det er jo det tidspunkt på dagen, hvor man er allermest sig selv, så det er den største kompliment og ægte kærlighed.

Andrea Vagn Jensen, skuespiller
– Er der fest, er jeg den første på dansegulvet og den sidste, der forlader det. Det behøver ikke engang være en fest, bare nogle mennesker, så sætter jeg musik på og sørger for, at den opstår. Og jeg behøver heller ikke danse med nogen, det klarer jeg også fint alene. Jeg elsker at danse. Og lige på det punkt er jeg ikke bange for at tage styringen og være ret bossy.

SE OGSÅ: Rolf Sørensen: "Jeg kunne smide telefon og mail i havet i morgen"
 
Bodil Jørgensen, skuespiller
– Jeg synes, vi lever i et nypuritansk samfund, hvor vi går alt for meget op i vores kroppe. At være sund er godt. Jeg sætter f.eks. pris på at opdage, at ingefær smager godt og samtidig er sundt, og jeg er glad for at få at vide, hvor for meget sukker egentlig er. Men jeg vil altså have lov til at drikke mine to glas rødvin hver aften. Indimellem glemmer vi, at nydelse også er vigtig. Det handler jo ikke kun om at leve længe, men også om at se livet som en gave.

Anne Bech, træningsekspert
– De kvinder, der døjer med vægtproblemer, er ofte dem med mest stress, for meget at tage sig til eller for mange bekymringer. Der foregår så meget oppe i vores hoveder, og selv om du ikke fuldstændig kan fjerne stressfaktorerne i dit liv, gælder det om at minimere dem, så du giver din krop en chance for at slappe af og restituere sig selv. Hvis jeg er stresset, hjælper det at gå med bare fødder i græs. Det lyder banalt, men det har altid virket for mig.

Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller
– Det kan være, at folk kalder mig Østerbro-tosse eller 2100-spelt what ever, men jeg mener, at økologi er vigtig. Jeg begyndte at spise 100 procent økologisk for mange år siden. Jeg gider ikke det der gift, vi propper i jorden og i madvarer. Der kan godt ryge en hotdog og noget slik ned, men jeg går op i at slippe for gifthelvedet.

Hanne-Vibeke Holst, forfatter
– Der er to udgaver af lykke: Guitarsololykken, og så bassen, der lægger bunden og skaber grundfølelsen af, at man er det rigtige sted med de rigtige mennesker og ikke er i infight med sig selv. Med alderen er det blevet nemmere for mig at få basgangen til at køre derudad. Til gengæld kan der godt være længere mellem de helt vilde guitarsoloer. For nylig havde jeg fødselsdag, og alle mine tre børn kom til middag. Da kunne jeg æde lykke med ske hele aftenen.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du klare 3 uger uden sukker, hvede og alkohol?

Lisbeth Østergaard, tv-vært
– Jeg ved godt, at jeg ikke bliver slank af at læse en slankebog, derimod er løsningen at spise sundt og bevæge mig. Når jeg har trænet, kan jeg tillade mig at spise lidt mere af det mad, som jeg elsker. Træning giver mig frihed til at nyde det usunde, og hvis jeg ikke trænede, ville min krop se meget anderledes ud.

Neel Rønholt, skuespiller
– Lad være med at handle ind, når du er sulten. Hvis jeg først har købt en bakke flødeboller, der fristede min sultne mave i supermarkedet, så spiser jeg dem jo. Mottoet er: Er det ikke købt, spiser du det ikke.

Pia Allerslev, politiker
– Det er vildt, at jeg skulle fylde 40, før jeg var tilfreds med min krop og min sundhedstilstand. Jeg har aldrig følt mig bedre tilpas end nu. I mit job som borgmester røg der mange kilo på. Men i løbet af de sidste to år har jeg tabt 20 af dem igen. Det hjalp mig på vej, at jeg medvirkede i „Vild med dans”, men især at jeg det sidste år helt har droppet pasta, ris og hvidt brød. Jeg holder også igen med store portioner, alkohol og slik. Tidligere var jeg ved at kaste op over kvinder, der fortalte, at de tog deres løbesko med i rejsetasken. Nu er jeg selv sådan en. Men jeg bliver aldrig fanatiker. Jeg vil have lov til at feste en gang imellem. Der skal være plads til dårlige vaner, ellers bliver livet for kedeligt.

Anne Louise Hassing, skuespiller
– Jalousi er en af de grimmeste følelser, jeg kender. Den kan æde en op indefra. Hjemme hos mig lægger vi stor vægt på ærlighed. Og selvfølgelig kan man blive tiltrukket af andre, det er helt naturligt og en del af livet. Men netop derfor er det vigtigt, at man har en klar aftale om, hvor grænsen går, og hvad den anden kan acceptere. Ellers går det galt.

Charlotte Bircow, træningsekspert
− Når jeg dyrker motion, er det med fokus på at få det bedre, blive gladere og fyldt med energi. Det kan godt være, at de første tre kilometer på løbeturen er rædselsfulde, men så begynder kroppen at vænne sig til det, og det bliver dejligt. Motion er også det sted, hvor jeg får løst problemer og taget beslutninger, fordi jeg er mentalt i top og har tid til at fokusere på, hvad jeg vil. SÅ let rumpetten, kom i gang, og nyd det. Husk at rose dig selv for, hvor godt det er, at du får dig rørt.

SE OGSÅ: 5 øvelser til en stærk krop

Lene Espersen, politiker
– I den her verden, hvor alt skal være så perfekt, er der en tendens til, at vi piner os selv med de ting, der ikke er optimale i stedet for at fokusere på dét, der faktisk er. Jeg ser efter de 80 procent, der som regel er supergodt. I stedet for de sidste 10 eller 20 procent, hvor det måske ikke helt fungerer. Det giver energi, hvor det modsatte dræner for kræfter. Jeg ville da også gerne have lange, tynde ben ligesom min søster Anne Sofie (skuespilleren Anne Sofie Espersen, red.). Det har jeg bare ikke, til gengæld har jeg fået gode bryster …

Birgitte Nymann, træningsekspert
– Det er aldrig for sent at gå i gang. Selv en 87-årig kan forbedre sin form. Faktisk kan du hele livet forbedre din form lige meget ved at træne − det er kun dit udgangspunkt, der ændrer sig med alderen. Og hver eneste ting, du gør, har en positiv effekt.

Mille Dinesen, skuespiller
– For mig handler det om at være sund i både krop og sind, uden at det bliver tvang, hvor der er en masse ting, man ikke må. Jeg tror på, at man kan gøre meget selv ved at træne både det fysiske og psykiske og spise ordentligt. Kosten er jo på en måde medicin. Jeg er ret alternativt orienteret, så hvis jeg har hovedpine, vil jeg hellere spise eller drikke mig ud af det end at tage en Panodil.

Ann Eleonor Jørgensen, skuespiller
– Vorherre har været utrolig nådesløs ved os kvinder. Vores bindevæv er dårligere, vores fedtprocent højere og vores fedtlag tykkere end mænds, og det er os, der føder børnene med alt, hvad deraf følger. Derfor forstår jeg godt, at kvinder kan finde på at bruge, hvad de har af remedier for at holde sig unge så længe som muligt. Det gør jeg også selv. Men der er grænser. Jeg vil ikke nægte mig selv nydelse for noget, jeg mener, er en illusion. For vi kommer jo ikke til at ligne en i 20'erne igen.

SE OGSÅ: Julie Berthelsen: "LIge så snart jeg skulle leve normalt igen, tog jeg på"

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvor stresset er du egentlig?

SE OGSÅ: Sådan fyrer du op for din forbrænding