tips til en sund jul
SPONSORERET indhold

Gå en sund jul i møde med 24 sunde kalendergaver

Julegaver, hjemmebag og alenlange to do-lister med alt det, du skal nå. I julemånederne glemmer vi tit os selv, så her får du 24 sunde tips til, hvordan du skruer ned for julestressen og op for sundheden og selvforkælelsen.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty
01. dec. 2016 | Sundhed | Hendes Verden

1. SPIS MORGENMAD
At springe morgenmaden over er ikke en undskyldning for at gå amok til julefesten – tværtimod. Et ordentligt morgenmåltid er første skridt på vejen til at stabilisere blodsukkeret, så du ikke overspiser sidst på dagen eller går amok i søde sager.

2. C-VITAMIN BOOSTER
Når du stresser, er du mere modtagelig for sygdomme. Tag vinterforkølelsen i opløbet ved at spise masser af frisk frugt og grøntsager, der foruden sunde fibre også bugner af antioxidanter og C-vitaminer.

LÆS OGSÅ: Boost dit immunforsvar med C-vitamin

3. FRISK LUFT
Kom af med decembers ophobede stresshormoner med daglig motion og frisk luft. Dagslys og frisk luft løfter energien og humøret og får dig desuden til at sove bedre om natten.

4. SNUP EN PAUSE
Ro og hvile er med til at genskabe balancen, hvis du føler dig stresset, og både kroppen og hjernen trænger til hvile. Har du ikke tid til en egentlig lur i løbet af dagen, kan en mikropause også gøre underværker. Tag nogle dybe vejrtrækninger, når du holder for rødt lys, står i kø i supermarkedet eller venter på bussen.

5. PLEJ HUDEN
Ansigtsolie er det perfekte våben mod tør vinterhud. Mandel- eller abrikosolie er f.eks. en e­ektiv og billig måde at holde huden smuk på, og få dråber er nok både morgen og aften.

6. SÆT SMAG PÅ MADEN
Sæt smag på maden med nogle af julens lækre krydderier som kanel, nelliker, kardemomme og anis, der udover at smage godt indeholder antioxidanter og vitaminer, der styrker immunforsvaret og beskytter mod vinterens forkølelser.

7. DRIK VAND
Kulden er med til at udtørre huden, og derfor har den behov for rigelige mængder fugt. Drik derfor rigeligt vand, selvom du måske ikke er så tørstig det hjælper med at opretholde fugtbalancen.

LÆS OGSÅ Drikker du nok vand? Få svaret her

8. BEGYND DAGEN POSITIVT
Selv om du føler dig træt, når vækkeuret ringer, så prøv at vende det til noget positivt. Bliv liggende i sengen et par minutter, og tænk over alt det, som du er taknemmelig for, eller alle de positive ting, som dagen byder på. At tænke positivt som det første, når du vågner, vil give god energi til hele dagen.

9. LYT TIL DIN LYST
Julen er lig med marcipan og hjemmebag, men ofte nyder vi lækkerierne af vane, eller fordi det står og frister. Men i stedet for hovedløst at spise løs af godterne, så mærk efter, om du virkelig har lyst. Er det tilfældet, så spis langsomt, nyd det, og drop den dårlige samvittighed.

10. FODFORKÆLELSE
Fodmassage får ikke kun fødderne, men hele kroppen til at slappe af. Brug hænderne eller en lille nubret massagebold til at massere svangen og fodsålen fra tæerne og helt ud til hælen.

11. HUSK D-VITAMINER
Da vi ikke kan nå at danne tilstrækkeligt D-vitamin i løbet af sommeren til at dække et helt års forbrug, bør du supplere med et tilskud i vintermånederne eller spise en kost, der er rig på D-vitaminer, f.eks. fede fisk, æg, mælk og ost.

LÆS OGSÅ: Guide til de vigtigste vintervitaminer

12. STRESS AF MED MAD
Når vi har travlt, er vi tilbøjelige til at forfalde til søde sager og junkfood. Det gælder derfor om at spise mad som citrusfrugter, bananer, mælk, yoghurt, kylling, fuldkorn og fede fisk, der mætter, beroliger og reducerer stresshormonerne i kroppen. 

13. HJERTERNES FEST 
Glæde kommer indefra, så prøv at glemme glansbilledet af den perfekte jul, og læg en plan, der er realistisk både i forhold til tid og penge. Den bedste jul for din familie er den, hvor du har overskud til at være glad, givende – og ustresset!

14. HOLD IGEN MED DRIKKEVARERNE
Rødvin, gløgg og øl indeholder mange kalorier. Undgå at drikke for meget alkohol, og sørg for, at hvert andet glas, du drikker, er vand.

15. FORKÆL DE TØRRE LÆBER
Frost og kulde er hårde ved huden og ikke mindst læberne. Kom de sprukne læber til livs ved at smøre dem ind i vaseline eller en fed læbepomade og massere dem med en blød tandbørste.

16. SUNDE SNACKS
December byder på saftige appelsiner, klementiner, abrikoser, figner og dadler, som er et velsmagende og sundere alternativ til småkager og fyldt chokolade. Samtidig indeholder de masser af C-vitaminer, der virker e„ffektivt mod stress.

LÆS OGSÅ: 6 sunde snacks i en fart

17. SUNDT SØDT
Hvis du trænger til et hurtigt humørboost, så snup et stykke chokolade (minimum 70 % kakao). Chokolade med højt kakaoindhold indeholder nemlig stoff„er, der virker mildt euforiserende.

19. SOV SKØNHEDSSØVN
Søvn er et af de billigste og mest e„ffektive skønhedsmidler. Mens du sover, regenererer kroppen, så blandt andet huden og øjnene bliver klarere og mere strålende. En god nats søvn giver desuden overskud til at håndtere julestressen.

20. SPAR PÅ KALORIERNE TIL JULEFROKOSTEN
Nøjes med at tage én portion, og brug en lille tallerken, så du ikke kommer til at overspise. Drik et glas vand inden maden, så maven hurtigere føles fyldt. Læg bestikket mellem hver bid, så du tygger maden flere gange og spiser med større opmærksomhed.

18. SPORTY JULEØNSKER
Det er ikke noget must at have det nyeste udstyr, når du dyrker motion, men det er med til at øge motivationen. Benyt derfor lejligheden til at ønske dig et par nye løbesko eller lækkert træningstøj i julegave.

LÆS OGSÅ: 12 sunde & sporty adventsgaver

21. SUCCES MED NYTÅRSFORSÆTTET
Nu er der kun 10 dage tilbage af året, så det er ikke for tidligt at overveje dine nytårsforsætter. Se dem som en gave til dig selv, gør det lystfyldt, og sørg for, at de er realistiske.

22. GEAR NED
Juleaften er julens klimaks, og i stedet for at fortsætte i femte gear så prøv at overgive dig til sofaen første juledag. Spis rester, hyg dig med familien, nyd en film eller en bog med god samvittighed. God jul!

LÆS OGSÅ: Flæskesteg, brunkager og gløgg - det bliver et stort ja tak fra sundhedseksperterne

23. VIND OVER SOFAEN
Sørg for at røre dig hver dag, også selv om du mest af alt har lyst til at synke ned i sofaen. Motion er godt både for sundheden og humøret.

24. FORKÆL DIG SELV
Forær dig selv en julegave af selvforkælelse, hvor du og din krop er i centrum, og hvor alle dine sanser bliver stimuleret. Und dig selv en ansigtsbehandling, kropsmassage eller tur i svømmehallens sauna, der virker udrensende og giver energi.

LÆS OGSÅ: 12 myter om alkohol: Hvad er fup & fakta?

LÆS OGSÅ: Spis dig til en bedre søvn med disse 5 fødevarer

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har tømmermænd?