rejsetips

rejsetips

3 kvinders bedste (sunde) rejsetips

Savner du inspiration til en sund sommer? Få de bedste rejsetips fra fitnessguru Lotte Arndal, kostekspert Marie Steenberger og coach Sofia Manning og kom endnu mere sund og energisk hjem fra ferien.


Lotte Arndal

43, cand.merc., kostvejleder, personlig træner og indehaver af Arndal Fitness og Spa. Forfatter til flere bøger om kost, krop, sundhed og træning, bl.a. Den hele kvinde.

„Træning må ikke styre din ferie”
Hvor finder du verdens bedste, mest trendy fitnesscentre? Hvordan fletter du en træning ind i sommerhusferien? Og hører sport og ferie overhovedet sammen? Fitnessguru Lotte Arndal giver dig svaret.

Hvad er dit yndlingsferiested i Danmark?
− Jeg bor ved Kongens Nytorv i København, hvor der altid er biler og larm. Så ferie er for mig et sted, hvor der ikke er mennesker. Et sted, der er mere uspoleret. Mine forældre bor i Risskov ved vandet. Det minder mig om, da jeg var barn − og giver en mental ro. I det hele taget er det nærmest femstjernet luksusspa for mig. Man kan gå ture i skoven og holde picnic på stranden.
Hvad er dit yndlingsferiested i udlandet?
− Træning er mit erhverv, så når jeg har fri, fylder det mindre. Det er meget vigtigt for mig, at træning ikke styrer ens liv. Man skal dyrke motion for at leve et godt liv − men det skal ikke fylde på bekostning af andre ting. Hvis grillen er varm, så løber jeg ikke en tur. Ligesom jeg ikke prioriterer træning på bekostning af mine børn. Professionelt rejser jeg meget til USA for at blive inspireret.
Hvad er din favoritstorby i forhold til træning?
− Det er helt klart New York. Jeg forsøger at se mange af de personlige trænere. De er så langt fremme. Der findes forskellige niveauer af træning derovre, så du kan godt komme ind fra gaden og tage tre timers personlig træning hos en, der ikke er så dyr, hvis du gerne vil prøve det, når du er på ferie. 

Hvad er dit favorittræningssted?
− Det er helt klart nogle af de hippe træningssteder i New York. I USA er der et stort publikum, der kan og vil betale for et eksklusivt fitnesscenter, så der er virkelig nogle store steder. Equinox har f.eks. fem centre med juicebar og alle mulige vilde faciliteter, og Reebok Center har løbebane på toppen af bygningen, klatrevæg og basketbane indendørs. Det er så vildt.
Hvad rejser du aldrig uden?
− Jeg har altid løbesko med.
Hvad er dit bedste tip til en aktiv ferie?
− Jeg har selv været meget til bjergvandring. For nogle år siden tog vi en flok veninder til Nordengland og vandrede op mod Skotland. Vi havde en guide med, der lagde en rute hver dag. Det er aktivt, men man kan gå og snakke samtidig, og hvis man er i god form, kan man vælge nogle svære ruter og blive udfordret og gå en masse kilometer hver dag. Det er superfedt. Nu har jeg små børn, så vi tager meget i sommerhus og ud i naturen, hvor man får vind i håret. Skov og strand − det er lige mig. − Men jeg træner meget mindre, når jeg er på ferie, men vi dyrker familiesport, hvor jeg laver nogle ruter, hvor der er stationer med sjippetov, hvor man skal hoppe op og ned og så videre. Eller også spiller vi tennis. Når vi er et sted, hvor jeg ikke har så meget grej, så laver jeg gerne øvelser, hvor man bruger sin egen vægt f.eks. englehop. Det ender altid med, at de andre vil være med − især børnene synes, det er sjovt, og så får man bevæget sig.
Hvad er din vildeste træningsrejseoplevelse?
− Da jeg var på kursus hos en fysioterapeut i New York, tog han mig med ud at cykle ned ad den trafikerede 5th Avenue i myldretiden på sådan nogle racer-mountainbikes. Det var virkelig vildt. Det var nærmest ligesom at tage stoffer. Vi kørte stærkt, og jeg blev bombarderet af sanseindtryk, mens vi zigzaggede ind og ud mellem bilerne, der dyttede. Mine ben rystede bagefter − af skræk, anstrengelse, selv om jeg blev ret forpustet.,

Lotte Arndals yndlingstræningssteder
NEW YORK. Reebok Sports Club i New York, hvor du kan træne alt mellem samurai-inspireret kamptræning (inklusiv træsværd) og svømning. Se reeboksportsclub.com
NEW YORK. Equinox har fem fantastiske centre i New York, hvor du kan prøve de nye træningsformer. Se equinox.com

 


Sofia Manning

39, coach, kursusleder og medstifter af Manning Inspire, hvor hun uddanner coaches. Sofia Manning er forfatter til flere bøger bl.a. Hvad venter du egentlig på?

„Ferie er tid til at gå offline”

Coach Sofia Manning ved alt om retreats og rejser med fokus på det mentale. Få hendes allerbedste tips − og se, hvordan du kommer helt ned i gear, også selv om du bliver hjemme.
Hvad er dit yndlingsferiested i Danmark?
− Vejret er en vigtig faktor for mig, og derfor holder jeg ikke så tit ferie i Danmark. Men der er et rigtig godt sted på Samsø, der hedder Hotel Strandlyst. Vi har nogle gode venner, som bor i nærheden, og hotellet er indrettet i stil med et retreat. Man føler sig meget rolig der − og maden er skøn.

Hvad er dit yndlingsferiested i udlandet?
− Vi har købt vores eget sted i Andalusien i Spanien, hvor vi netop har åbnet et retreat. Det ligger midt i bjergene blandt oliven- og mandeltræer. Jeg er vild med stemningen. Der er blå himmel, folk er åbne, og maden er dejlig. Og naturen omkring stedet er frodig og rolig − og så er der de smukkeste bjerge. Jeg har taget på retreats siden 2001, og det betyder meget for mig, at der er bjerge. Der er noget groundet over store bjerge og gamle træer. Man føler sig lille bitte i et stort univers og får følelsen af, at der har været mennesker i tusinder af år, at man bare er en i rækken. Havet har aldrig givet mig ro på den måde.
Hvor kommer du bedst helt ned i gear?
− Det må enten være Andalusien − eller Esalen mellem San Fransisco og Los Angeles. Der skal man unde sig selv et besøg, hvis man er til retreats og sunde ferier.

Hvilken storby er din favorit?
− San Francisco, hvor jeg har boet. Det er en fantastisk by − en kombination af natur og kultur. Der er en lethed og en energi − og der er ikke et behov, man ikke kan få opfyldt der. Uanset om man vil møde en guru, spise på en etnisk restaurant eller gå på en fancy bar… Der er det hele.

Hvad er din vildeste ferieoplevelse?
− Det var, da jeg var på mit første syvdages silent retreat. Jeg anede ikke, hvad jeg var gået ind til. Da jeg var færdig og måtte tale igen, kom jeg udenfor, og der var blå himmel og et bjerg. Pludselig fik jeg følelsen af virkelig at være til stede. Det var, som om jeg så bjerget for første gang, selv om  jeg havde kigget på det 50 gange den uge. Det var ret powerfuldt og gav mig en meget håndgribelig oplevelse af, hvad mindfulness og stilhed kan gøre.

Hvad er så din vildeste sportsoplevelse I ferien?
− I starten af tyverne besteg min gode veninde og jeg Sydøstasiens højeste bjerg. Vi var på rundrejse og regnede med, at det tog en dag eller to. Det var først, da vi kom til den første camp, at det gik op for os, at vi nok skulle have noget mere mad og en guide med. Vi var i o.k. form − men det er nok det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Vi havde overhovedet ikke trænet til det og var ved at give op mange gange undervejs. Men vi overvandt os selv, og det var en kæmpe sejr, da vi endelig nåede toppen. Oplevelsen gav mig en tro på, at jeg kunne en masse − også da jeg kom hjem.

 

Sofia Mannings yndlingsretreats
CALIFORNIEN. Yoga- og retreat-stedet Mount Madonna Center har masser af gode kurser. Det samme gælder selvudviklingsstedet Esalen. Se mountmadonna.org og esalen.org
NEW YORK. Yogacenteret Kripalu udbyder ud over yoga også kurser i ayurveda og sundhed. Se Kripalu.org
ANDALUSIEN. I juni åbner Sofia Manning sit eget retreat i Andalusien. Se sofiamanning.com

 


Marie Steenberger

37, professionsbachelor i ernæring og sundhed, coach og forfatter til bøgerne „Spis efter din kvindetype" og „Slank dig let".

Tapas er den ideelle feriemad”

Marie Steenberger er ernæringsekspert og vild med jomfruhummer, spanske tapas og Tokyo. Her er hendes bedste rejsetips til dig, der elsker god, sund mad.

Hvad er dit yndlingsferiested i Danmark?
− Kandestederne ved Skagen i Nordjylland. Det er fuldstændig fantastisk. Lyset er smukt og blødt, min familie har et lille hus i klitterne med udsigt over havet. Jeg har været der meget som barn, og jeg elsker det. Hvor Skagen efterhånden er meget befolket om sommeren, er Kandestederne mere stille.

Hvad er dit yndlingsferiested i udlandet?
− Jeg har været i Barcelona mange gange. Det er en by, der har rigtig meget at byde på − både historisk og madmæssigt, og så er der også en strand. Og så kan jeg rigtig godt lide, at det er relativt tæt på Danmark, så man kan godt tage derned bare for en weekend. Det behøver ikke være den helt store rejse.

Hvilken mad er lig ferie for dig?
− Det første, jeg tænker på, er mad, der er brugt tid på. Det er en luksus i ferien, at man har tid til at lave mad. Mere konkret vil jeg helt klart sige fjordrejer og asparges. Det spiser vi, når vi er i Kandestederne. I det hele taget er skaldyr, f.eks. jomfruhummere med hjemmerørt mayonnaise ren feriemad for mig. Det smager bare så godt.

Hvilken storby er din favorit I FORHOLD TIL MAD?
− Det er nok Barcelona. Tænk på alle de lækre tapas, man kan få. Og man kan sagtens spise tapas og stadig leve sundt. Du skal bare gå uden om de friturestegte af slagsen, og så er der en hel del grønsager, fisk og skaldyr at vælge imellem. Ideelt.

Hvad er din yndlingsrestaurant?
− La Cerveceria Catalana i Barcelona. Det er en spansk tapasrestaurant, der er bygget op med to barer fyldt med årstidens råvarer. Maden ligger fremme, du vælger det, du gerne vil have, og så laver kokken din mad af de helt friske sager − og det er virkelig fantastisk. Stedet ligger ikke i centrum og er på den måde lidt hemmeligt, men der kommer virkelig mange mennesker − også lokale, og der er en rigtig god stemning.

Hvor skal man ellers rejse hen, hvis man vil have en madoplevelse?
− Tokyo er helt klart noget særligt for mig. Jeg er vild med japansk mad − også alt det, der ikke er sushi. Og så er den japanske kultur så integreret i maden, at det at spise er en måde at opleve Japan på. Bare det, at man skal skifte til sutsko, når man går på restaurant, og at de laver miniatureudgaver af al maden, så man kan se, hvad man vælger mellem, er fantastisk. Det hele er bare så anderledes, ekstremt − og så delikat.
Hvad er din vildeste madoplevelse?
− I Tokyo var jeg engang på en restaurant, hvor vi bestilte en suppe, som vi ikke helt vidste, hvad var. Det var ikke en misosuppe, som man får herhjemme. Vi sad og fiskede ting op, der lignede indvolde − ikke hjerte og lever, men urinrørs-agtige indvolde. Smagen var også derefter. Vi havde bare peget på noget, vi troede var lækkert og fandt faktisk aldrig ud af, hvad det var, vi havde spist.

 

Marie Steenbergers yndlingsrestaurant
BARCELONA. Du får byens bedste og friskeste tapas på La Cerveceria Catalana, Carrer Mallorca 236, 08008 Barcelona, tlf. +34 932 160 368

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Barcelona og Sofia Manning