Det sker der i kroppen, når du dropper p-pillerne

Prævention og p-piller

Det sker der i kroppen, når du dropper p-pillerne

Mange kvinder tager p-piller i flere år i træk. Men hvad sker der, når de stopper?

Kraftigere menstruation
Hvis du er en af de heldige, der slap for menstruationssmerter, da du begyndte at tage p-piller, og du samtidig undgik at udvikle dig til et præmenstruelt monster, skal du desværre nok regne med at møde dit gamle selv, når du lægger pillerne på hylden igen. P-piller påvirker kroppens progesteron- og østrogenniveau, hvilket betyder, at du ikke får ægløsning. Det er ægløsningen, der er skyld i både menstruationsgener og PMS.

Vægten
"Pas på vægten, når du tager p-piller", den advarsel har du sikkert hørt og måske forestillet dig situationen med omvendt fortegn: Når man så holder op med at tage p-piller, må man jo tabe sig, ikke? I princippet ja, siger eksperterne, men kun hvis du hører til den ⅓ af kvinder, som har taget på. Forskning viser nemlig, at p-piller kun får vægten til at stige hos ca. 30 procent, mens 30 procent taber sig. Den sidste gruppe holder vægten. Vægtøgning skyldes en kombination af øget appetit, væskeophobninger plus det faktum, at mange kvinder begynder at tage p-piller, mens de stadigvæk er ved at udvikle sig (de ville tage på under alle omstændigheder).

LÆS OGSÅ: Her er 11 råd mod stress – som virker

Bryster
Nogle kvinder oplever, at p-pillerne er med til øge brystvolumen. Men det er meget individuelt, og faktisk er det ikke sikkert, at du "mister" dine bryster, fordi du holder op med at tage p-piller.

Øjne
Risikoen for at få grøn stær er dobbelt så høj hos kvinder, der tager p-piller. Den øgede
risiko sås hos p-pillebrugere, uanset hvilken form for p-piller, kvinden tog. Når du holder op med at tage p-piller, falder risikoen for grøn stær, ligesom risikoen for blodpropper også mindskes.

LÆS OGSÅ: 9 kampagner med kvinder i undertøj, der vil få dig til at elske din krop

Skede
Udflåd er også en af de ting, du skal vænne dig til, når du dropper p-pillerne. Det gode er, at du slipper for tørhed i skeden og får lettere ved at blive gravid, hvis du ellers ønsker det.

Sexlyst
Gerne i aften, skat! P-piller gør ikke noget godt for sexlysten, så hvis du smider p-pillerne, fordi du gerne vil være gravid, kan du glæde dig over, at sexlysten automatisk melder sig.

Huden
Uren hud kan blive bedre med f.eks. Diane, en p-pille, der er kendt for at modvirke acne. I de fleste tilfælde bliver urenhederne permanent væk efter en periode med p-piller (ligesom behandling med tetracyklin), så du behøver ikke blive ved med at tage piller af skræk for at "slå ud". Huden ændrer sig, og kroppen vænner sig i et eller andet omfang til kønshormonernes rutsjeture, siger eksperterne.


LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du går i høje hæle

LÆS OGSÅ: 13 effektive råd: Sådan holder du op med at overspringshandle

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan gøre i stedet for at træne

Se, hvad vi ellers skriver om: Prævention og Pms