vand

Foto: Getty Husker du at drikke nok vand? Her er symptomerne på væskemangel

Drikker du nok vand?

Træthed, ømme muskler, hovedpine + andre tegn på, at du ikke drikker nok vand

Drik vand. Du hører det sikkert konstant og med god grund. For vand er livsnødvendigt både for din krop og din hjerne, og så er det med til at holde dig både sund og smuk.

Omkring 60 procent af kroppen består af vand, mens hele 85 procent af din hjerne er vand. Vand er livsvigtigt for alle kroppens celler og for, at hjernen kan fungere optimalt, og uden vand dør du. Desuden er vand med til at holde dig frisk og klar, og får du ikke tilstrækkeligt i løbet af dagen, svækker det flere af kroppens funktioner og forringer din koncentrationsevne og hukommelse.

Da kroppen i løbet af dagen afgiver vand fra huden, lungerne og blæren, er det vigtigt at tilføre den tilstrækkeligt væske, og det er bedst at slukke tørsten i vand. Vand er sundt – indeholder mineraler som kalcium, jod og magnesium, koster (næsten) ingenting og indeholder 0 kalorier. Din krop har brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men da du får tilført godt 1 liter gennem maden, bør du drikke ca. 1½ liter væske om dagen. I sommervarmen og ved høj fysisk aktivitet har du brug for mere væske, men normalt dækker den naturlige tørst vores behov. Selvom vand er livsvigtigt, bør du dog være opmærksom på, at det ikke er sundt at ”tvangsdrikke”, da for meget vand kan forrykke kroppens saltbalance.

Kilder: tjekvand.dk, foedevarestyrelsen.dk, netdoktor.dk

5 GODE VANDVANER

1. Kniber det med at huske at drikke, så sæt post-its op forskellige steder, eller sæt alarmen på mobilen, og mind dig selv om at huske at drikke et glas vand i timen.

2. Gør vandet mere spændende ved at tilsætte mynte, koriander eller citron/ agurke-skiver.

3. Kom isterninger eller frossen frugt i vandet, f.eks. jordbær, solbær eller hindbær.

4. Hav altid vand i nærheden, når du arbejder, shopper, dyrker motion eller ser fjernsyn.

5. Spis dit vand. Agurk, melon, salat og jordbær består af 90 procent vand. 250 gram = et glas vand.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med vand i kroppen

Har du væskemangel?

Hvis du ikke drikker nok, vil kroppen rationere det, så nogle organer får mere end andre, hjernen har for eksempel førsteprioritet.

TEGN PÅ VÆSKEMANGEL:

 • Træthed
 • Slaphed
 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Hukommelses-/koncentrationsproblemer
 • Halsbrand
 • Forstoppelse
 • Tør kløende hud
 • Muskelømhed
 • Tørre slimhinder
 • Nedsat urinmængde eller mørk urin

LÆS OGSÅ: Drikker du nok vand? Her er 15 tegn på væskemangel

For din skønhed

Hud: Vand har stor betydning for hudens ældning, for uden vand kommer rynkerne hurtigere. Desuden aflaster vandet kroppen for affaldsstoffer, som typisk viser sig som poser eller mørke rande under øjnene og som appelsinhud – særligt på lår, overarme og balder.

Hår: Vil du have smukt og glansfuldt hår, er det vigtigt at drikke vand, da det hjælper med at opretholde hårets fugtbalance.

Negle: Vand styrker neglene og forhindrer, at de ikke bliver skrøbelige og knækker så nemt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Søvn, Hovedpine og Sundhedstips