Det mener eksperterne om Suppekuren
Foto: Klaus Rudbæk

Det mener eksperterne om Suppekuren

De mange grøntsager i Den sejeste suppekur hilser eksperterne velkommen, men at kuren skulle skabe balance i dine hormoner og udskille giftstoffer er der skepsis overfor. Og så tvivles der på, om en ren suppekur kan fungere i en travl hverdag.

Kuren påstår at:

Den virker

JMB: “Når jeg hører ordet kur, tænker jeg altid, at det er noget midlertidigt, der stopper igen, og det er et problem, for det, du så får på kuren, er noget, der forsvinder igen, og hvad sker der så? Så ryger du tilbage til de vaner, du havde tidligere. Dermed ikke sagt, at kuren ikke kan gøre noget godt for din krop, mens du er på den, hvilket testpersonen også beretter.”

LH: “Det er igen en decideret kur, som er noget, du kan være på i en periode, så længe du kan mønstre entusiasme og engagement i at lægge dine sædvanlige vaner til side. Det har både svagheder og styrker. Du får et boost ved at gøre noget godt for dig selv, og det er positivt, men du får ikke etableret nogle holdbare vaner, så virkningen vil holde op, når du stopper på kuren. Omvendt kan du sige, at det jo ikke skader nogen at lave grøntsagssupper, og det vil være fint, hvis der er nogle opskrifter, der hænger ved bagefter, men en ny sundhedsstrategi som sådan, tror jeg ikke meget på. Supper vil aldrig kunne erstatte alle de andre måltider, vi har, og vi kan ikke forene os med at holde op med at tygge vores mad.”

Den er let og overskuelig

LH: “Det er nemt, at du bare kan følge en plan og nogle opskrifter, men planen er langt fra nem, hvis du lever en normal tilværelse med aktiviteter og et fast arbejde. Det er en afvigende måde at spise på i forhold til, hvad andre spiser, og du vil havne i mange situationer, hvor du skal medbringe din egen mad, fordi du ikke ubesværet kan glide ind i andres vaner, og det er ikke en farbar vej frem.”

Læs også: Vi tester Suppekuren: "Jeg har tabt 4,6 kilo og særligt på maven"

Kuren styrker dit immunforsvar og bekæmper inflammation

JMB: “Det siger de blot, fordi det er meget moderne at tale om antiinflammatorisk kost. Der står i bogen, at spiser du en grønkålssuppe, og din nabo ikke gør, så vil en blodprøve fra dag ét afsløre en lavere forekomst af inflammationsmarkører i blodet. Det passer ikke. Det er rigtigt, at hvis du får et vægttab, og du er i negativ energibalance, så kan du se, at markørerne bliver lavere, men er du vægtstabil, skal du ændre virkelig meget i din kost, før du kan se noget. Men udsagnet falder ned i tidsånden og er en god måde at markedsføre kuren på.”

Kuren gavner din krop, fordi den giver fordøjelsen en pause

JMB: “Det håber jeg ikke, for det modsatte af fordøjelse kan være forstoppelse. Det er klart, at det er godt for din fordøjelse, hvis du spiser mange grøntsager, fordi de er fyldt med fibre, men fordøjelsen i sig selv har ikke brug for en pause.”

Den får os til at stoppe op og mærke vores krop

LH: “Jeg tror, det er rigtigt, at der er mange, der lever så travl en tilværelse, at de ikke rigtig mærker efter, om de egentlig har det godt i deres krop, men om det vil hjælpe dem at gå på en suppekur, det ved jeg ikke. Når du laver et radikalt skifte i dine vaner, får du dog en skærpet opmærksomhed på, hvordan du har det, og hvordan du får det med den nye måde at spise på, så det kan næsten ikke undgås, at du bliver mere opmærksom på dig selv og din trivsel.”

Kuren normaliserer din hormonbalance

JMB: “Jeg håber ikke, at en suppekur går ind og ændrer på hormonbalancen. Hvis du har ubalance i dine hormoner, så skal du komme til en som mig. Jeg er hormonlæge til hverdag, og en suppekur kan forhåbentlig ikke ændre på dine hormoner. Forfatterne bag kuren bruger en masse ord, der er oppe i tiden, og i virkeligheden er det synd. De skulle bare sige, at den her måde at spise på er velsmagende og sund, og at der her er en mulighed for at lægge din livsstil om ved at spise suppe nogle gange om ugen, og så får du formentlig dit vægttab. Det er virkelig godt for fordøjelsen og for sundheden generelt af få de grøntsager, som kuren indeholder, så i sig selv kan det være en life changer for mange.”

Læs også: Hvad fortæller dit taljemål om din sundhed?

Kuren får din krop til at udskille giftstoffer

JMB: “Nej. Du kan sagtens lave supper af konventionelt dyrkede grøntsager, og de kan jo være smækfyldt med kemi og andet snavs, og så får du lige så meget skrammel, som når du spiser konventionelt fremstillet kød, som kan indeholde samme skadelige kemi. Når du spiser økologisk, kan man tale om, at du får færre giftstoffer, men giftstofferne forsvinder ikke, fordi du spiser grøntsager.”

Den har, modsat en juicekur, et mere socialt element

LH: “Hvis en kur skal have en farbar gang på jorden, er det vigtigt, at den fungerer i sociale sammenhænge, men jeg synes, det er morsomt, at han sammenligner suppekuren med sin egen endnu mere ekstreme kur, nemlig juicekuren. Det er rigtigt, at en suppe mere ligner et almindeligt måltid end en juice, men det er altså ikke en almindelig morgenmad og heller ikke en almindelig eftermiddagskaffe på en café med vennerne. Samtidig med at ingen rigtig kan have noget imod grøntsagssupper, som jo er god mad, tror jeg ikke, at det er en farbar vej at satse på som eneste føde i løbet af en dag.”

Om eksperterne

Jens Meldgaard Bruun (JMB) Overlæge ved Steno Diabetes Center Århus, professor og tilknyttet Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Arbejder særligt med ernæring, overvægt og fedme.


Lotte Holm (LH) Professor i fødevaresociologi ved Københavns Universitet og forsker i sociale og kulturelle aspekter af mad.

Se, hvad vi ellers skriver om: Suppekur, Vægttab og Slankekur