Kvinde med hue
SPONSORERET indhold

12 typiske julefælder: Sådan undgår du dem

Der skal være plads til både det søde og det fede i julen, men mest af alt den gode balance. Se her, hvordan du sniger dig udenom 12 typiske julefælder, når det handler om kost og træning.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
20. dec. 2018 | Sundhed | Fit living

Fælde 1: Du har svært ved at sige nej og deltager i alt for mange arrangementer.
Løsning: Husk at en pakket kalender ofte betyder, at det, du ellers plejer at have tid til som for eksempel en gåtur eller lidt tid for dig selv, ja, det når du ikke. Det er netop de små lufthuller, der er med til at give dig energi, til alt det du skal.

Vær derfor bedre til at sige fra, og brug lidt tid på at få din kalender til også at rumme plads til dig selv. Det kan være svært at lære at sige nej tak, men øv dig ved at aftale med dig selv, at du eventuelt skal sige nej til én til to ting om ugen, og vælg så det fra, du mindst har lyst til at deltage i. (SG)

Fælde 2: Traditionen siger and, flæskesteg og brun sovs, men det betyder, at du får spist alt for meget fed mad.
Løsning: Er du ikke vant til at spise fed mad, og spiser du det sammen med mange kulhydrater, vil du meget hurtigt få rigtig mange kalorier indenbords.

Du kan tage et valg om ikke at spise så fed mad ved at indtage en masse grøntsager sammen med det, du lægger på tallerkenen, eller du kan skære kulhydraterne som brød, kartofler og pasta helt ned i en periode, for så er der plads til mere fed mad, uden at det får kalorieindtaget til at eksplodere. (JK)

Fælde 3: Du springer træningen over, fordi du har så meget andet, du skal nå.
Løsning: Hav træning som et must på skemaet i julemåneden. I sidste ende vil det give dig mere energi og overskud til alt det andet, du gerne vil nå. Læg træningen, så den passer ind i din hverdag, hvilket for mange er om morgenen. På den måde undgår du, at spontane aftaler i løbet af din dag kommer i vejen for din træning.

Din form daler ikke nødvendigvis, fordi du skipper en time eller to, men mentalt kan aflyste træningstimer resultere i, at du tænker, at det hele kan være lige meget, og så er der risiko for, at du går helt i stå. Tænk aldrig, at det er lige meget, men vend i stedet dine tanker til, at du altså ikke har ødelagt noget, hvis du bliver nødt til at aflyse. (SG)

Fælde 4: Konfekten lokker, og du spiser alt for meget sukker.
Løsning: Når du spiser meget sukker, lige meget i hvilken form, vil du lynhurtigt få et ustabilt blodsukker, hvilket medfører mindre energi og overskud og en craving efter endnu mere sukker.

Tillad dig selv at nyde lidt at julens fristelser, men sørg for at spise dit sukker sammen med noget andet mad, der ikke er sukkerholdigt, så vil det ikke provokere dit blodsukker helt så meget, som hvis du spiser det alene. (JK)

Fælde 5: Din træning går i stå fra juleferien begynder til den slutter igen.
Løsning: Her er det vigtigt at huske på, hvor godt du har det efter træning. Du vil aldrig fortryde en træning, og netop i juledagene, hvor du spiser meget og sidder meget ned, er det ekstra vigtigt for din sundhed at planlægge et par timers træning.

Sørg blot for at vedligeholde træningen med én til to træningstimer om ugen, så du ikke skal starte fra nul igen i januar, men blot er klar til at skrue op for intensiteten igen. Har du svært ved at finde motivationen til at komme af sted, så træn sammen med en veninde. Det er meget sværere at melde afbud, når du ved, at der står en og regner med dig. (SG)

Fælde 6: Der skal rødvin til anden og snaps til silden, og du får drukket alt for meget alkohol.
Løsning: Alkohol vil ligesom sukker meget hurtigt have en indflydelse på din vægt, men selv om der skal være plads til alkohol, behøver du ikke gå allin.

Vælg hvilke sammenkomster, der er særligt vigtige for dig, og drik så alkohol der, men husk at drikke et glas vand mellem hvert glas alkohol. (JK)

Fælde 7: Der er så meget, du skal nå, at du glemmer at tage en mental time-out.
Løsning: Sæt en alarm til at ringe midt på dagen på din telefon. Når den ringer, rejser du dig fra kontorstolen og går rundt i fem til 10 minutter, trækker lidt luft eller strækker kroppen.

Så snart du bevæger kroppen, kommer fokus meget hurtigt væk fra hovedet og ned i kroppen, så du bliver mere bevidst om, at du trænger til at røre dig. Hvis du har mulighed for det, så sæt et par alarmer hver dag, så du får mere end en enkelt time-out i løbet af din dag.

Selv om pausen er kort, kan den være med til at give dig mere overskud og et bedre overblik over dagens opgaver. Så snart du kommer lidt væk fra dine mange deadlines og planer, som ofte kan resultere i en spiral af stressede tanker, kan du bedre vende tilbage og arbejde fokuseret. (SG)

Fælde 8: Du spiser alt for store portioner og rejser dig efter middagen blot for at lægge dig på sofaen og slå mave.
Løsning: December kan være hård at komme igennem, når maden smager godt, og traditionen er, at vi næsten bogstavelig talt spiser, til vi revner.

Men husk, at det – faste traditioner eller ej – er dit valg, hvordan du vil agere, og hvis du bestemmer dig for at nyde blot en enkelt portion af den lækre mad, og derefter rejse dig fra bordet og lave noget andet som at gå en tur, så vil det blive din virkelighed. Samtidig kan du være bannerfører for at indføre en helt ny tradition, hvor selskabet sammen går en tur efter måltidets første portion i stedet for at spise portion to og tre. (JK)

Fælde 9: Du dropper cykelturen til arbejdet og kører i stedet i bil, så du kan nå en masse (jule)ærinder på vej hjem.
Løsning: Når du står foran cyklen om morgenen, så husk dig selv på, hvad en cykeltur kan give dig til kalorieregnskabet fremfor en tur bag rattet.

Hvis du er bange for, at julemaden vil sætte sig, er det en god idé at tage de aktive valg i hverdagen, når nu du kan. Og hvis trafikken er slem, er det ikke altid, det alligevel går hurtigere at tage bilen. Derimod kan du altid regne med cyklen, og så vil du endda få frisk luft. (SG)

Fælde 10: Du spiser for meget mad, der er i knap så god kvalitet.
Løsning: Er du inviteret til mange arrangementer, hvor du ikke selv kan styre kvaliteten af den mad, du spiser, så sørg for at være ekstra opmærksom på kvaliteten af din mad, på alle de tidspunkter, hvor du kan styre det.

Blot fordi du spiser lidt mad af dårlig kvalitet, behøver alle dine måltider ikke være det. Ved du på forhånd, at du skal til et arrangement, hvor maden ikke består af gode råvarer, så spis en pose snackgrønt på vejen, så kroppen får lagt en bund af noget sundt. På den måde har du heller ikke behov for at spise helt lige så meget af den mad, du ikke har lyst til at give din krop. (JK)

Fælde 11: Du sidder ned i noget nær en hel måned.
Løsning: Selv om det er fristende at flyde med strømmen i december og gå fra ét veldækket bord til et andet og sidde ned på både job og i din fritid, så prioritér at få bevæget dig. Gå en tur, løb på skøjter, løb i vinterlandskabet.

At bevæge dig udenfor vil også kunne give et boost til dit mentale velvære. Bevæger du dig slet ikke i juledagene, hvor der ofte spises store måltider, kan du også ende med at blive utilpas og få forstoppelse. Ligesom det føles godt at sætte sig til bords til julefrokosten med god samvittighed og med tanke på, at du har gjort noget godt for din sundhed. (SG)

Fælde 12: Du drikker dig til alt for mange ekstra kalorier som cola og læskedrikke fremfor vand.
Løsning: Coca-Cola, Sprite og Fanta. Uanset hvilken sodavand du craver, gør ingen af dem noget godt for din krop. Sodavand er ren sukker uden nogen som helst værdi eller næringsstoffer. Vil du absolut gerne have et glas, så nyd et enkelt, og drik danskvand med frisk lime for resten. Det giver dig samme boblende fornemmelse. (JK)

Anbefalet til dig