Er vin sundt?

Foto: Getty Få styr på om vin, chokolade og kaffe i små mængder er sundt.

Er kaffe, chokolade og rødvin sundt i små mængder hver dag?

Vi hører det så tit. Et glas rødvin om dagen er sundt. Det samme med den mørke chokolade. Men er det rigtigt?

Passer det at kaffe, chokolade og rødvin er sundt i små mængder hver dag?

Både og. Hvad angår kaffen, så ja. Der er flere studier, der påviser, at det kan have en positiv effekt på din sundhed at drikke 3-4 kopper kaffe om dagen. Du reducerer blandt andet risikoen for hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.

Rødvin hver dag lyder bestemt også lækkert, men at rødvin er sundt, er ikke korrekt. Rødvin er noget, du skal nyde, men det skal ikke indgå i kosten på daglig basis. Også selv om rødvinen indeholder antioxidanter.

Sidst er der chokoladen, som også er rig på antioxidanter – især den mørke version, men alle slags chokolader indeholder både sukker og fedt, så nyd det kun engang i mellem.

Læs også: Sulten inden sengetid? Her er 8 sunde ting du kan spise

Er økologisk mad sundere end ikke-økologisk?

Desværre er der ingen videnskabelige undersøgelser, der beviser, at økologiske fødevarer er sundere for os end de konventionelle. Så ud fra et sundhedsperspektiv, er der ingen grund til at vælge økologisk.

Når det er sagt, så er der beviseligt færre tilsætningsstoffer i de økologiske varer, ligesom du undgår sprøjtemidler – igen er det ikke bevist, at de er skadelige, så du må selv beslutte, om du er for eller imod. Et af de helt uundgåelige plusser ved økologien er, at landmændene her har et større fokus på dyrevelfærd og bæredygtighed.

Eksperten: Sofie Bentzen. Cand.scient i Humanernæring og kvinden bag bloggen Healthjunkie.com.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kost, Vin, Kaffe og Chokolade