Flad mave nu
SPONSORERET indhold

Sig farvel til oppustet mave og goddag til flad mave

Kender du følelsen af, at maven vokser og vokser, til du til sidst er så oppustet, at du ikke kan bebrejde folk, hvis de spørger, om du er gravid? Her får du personlig træner og kostvejleder Ida Kraks forklaringer på, hvorfor din mave puster op og få hendes råd til at komme den oppustede mave til livs med det samme.

Af: Sofia Halprin Foto: Bulls
01. jan. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

"En hær af hormoner"

– Der er flere grunde til, at maven bliver oppustet, men en af de vigtigste er stress. Når vi er stressede reagerer kroppen ved at sende en hær af hormoner ud i kroppen. Hormonerne skal hjælpe os med at overkomme den stressede periode, men har samtidig den kedelige bivirkning at hæmme kroppens naturlige evne til at fordøje. Samtidig stiger vores lyst til koffein og sukker betydeligt, og det er noget, der virkelig kan få maven til at boble op, forklarer Ida Krak.

Læs også: Maksimer din fedtforbrænding.

 "Det, du spiser, er du selv"

– Selv de madvarer, som vi er vant til at tænke på som sunde, mister deres gode egenskaber, hvis de indtages i for store mængder. Det kan måske virke mærkeligt, at en madvare som rugbrød ikke kan indtages i det uendelige, men hvis kosten ikke er tilpas varieret, kan selv de gode ting forhindre en ordentlig fordøjelse.

"Når kroppen siger fra"

 – En oppustet mave kan være et tegn på intolerens over for nogle fødevarer. Det kan derfor være en god idé i at undgå bestemte produkter. De hyppigste onder er mælk, hvede og sukker. Det betyder ikke nødvendigvis, at man aldrig mere kan indtage disse madvarer, men at man i en periode måske bør finde alternativer.

Læs ogsså: Flad mave nu - 6 nemme øvelser 

"Undskyldningerne og dårlige vaner"

– Vi har en tendens til at legitimere vores dårlige vaner, så det bliver knapt så kriminelt at spise slik, kage og drikke spandevis af kaffe i arbejdstiden. Vi kan nærmest føle os berettiget, når vi i perioder arbejder ekstra hårdt. Men uanset, hvordan vi vender og drejer det, er sukker og tilsætningsstoffer ikke tarmenes bedste ven. Så hvis der jævnligt ryger sukker og kaffe indenbords vil kroppen kvittere med en ballon-lignende mave. Drop undskyldningerne og bortforklaringerne, og du vil hurtigt mærke en forskel.

"Accepter at livet tager tid"

– Der er ingen lette løsninger, når det handler om balance i fordøjelsessystemet. Det tager tid og kræver planlægning at få den rette kost. Men ved at bruge lidt ekstra tid på indkøb og tilberedning af maden slipper du uden om de lette mad-løsninger, som ofte vil være fastfood med alt for mange tilsætnings- og farvestoffer. Belønningen for de ekstra anstrengelser i supermarkedet og i køkkenet er en sund fordøjelse og en flad mave. Det tager altså tid at tilberede og tygge mad.

Vær varsom med madtrends"

– Jeg er ikke den store tilhænger af trends. Et eksempel på en madtrend, som virkelig er misforstået, er smoothies. Vi er fra naturens hånd udstyret med tænder, og dem skal vi bruge til at tygge vores mad med. Når vi hælder smoothies i os, snyder vi os selv for arbejdet og sender det hele ufordøjet ned i maven. Så selv om smoothies er proppet med lutter sunde ting, vil det virke som en cementblok i maven. Det betyder ikke, at man overhovedet ikke må indtage det, men man skal gøre det, fordi man synes, det er lækkert, og ikke fordi det nødvendigvis er godt for os. Det er også meget oppe i tiden, at man for en hver pris bør undgå hvede og gluten. Der er ganske få allergikere, og de skal selvfølgelig holde sig fra det, men de fleste kan sagtens tåle gluten. Så for langt de fleste handler det igen om mængden af de madvarer, du indtager.

3 tips, som gør en synlig forskel

1 Skift den daglige frugt ud med grøntsager – det er bedre for fordøjelsen, da sukkeret i frugten kan forstyrre en sund fordøjelse.

Læs også: Effektive øvelser til flad mave

2 Sørg for at drikke en masse vand. Det lyder måske mærkeligt, at man skal fylde maven med væsken, for at gøre den fladere. Men ikke desto mindre hænger manglende væskeindtag og oppustet mave sammen.

3 Hvis du ikke kan undvære din smoothie, kan du, for ikke at blive oppustet, drikke den i selskab med lidt kød. På den måde giver du din mave lidt at arbejde med.

5 ting, der giver flad mave

Havregryn

Linser

Quinoa

Spidskål, blomkål og broccoli – alle typer kål

Groft rugbrød

Læs også: Klar til at blive sukkerfri?

5 ting der giver oppustet mave

Kaffe

Te (også den grønne – i store mængder)

Sukker

Hvidt brød

Lightprodukter

"Og slap så af..."

– Det handler overordnet om ikke at være fanatisk. Hvis du siger til dig selv, at du aldrig må spise noget sødt eller drikke et glas vin, så bliver livet kedeligt. Det handler i stedet om at variere din kost, så du ikke får for meget af én bestemt ting – heller ikke af det, vi er vant til at tænke på som sundt, anbefaler Ida Krak.

Læs også: 3 slanke-sites, du skal kende

Nøgleord: Flad mave, slank, Ida krak, få flad mave nu, oppustet mave