økologiske cafeer
SPONSORERET indhold

Guide: Her er de bedste øko-spisesteder og barer

Vi er vilde med økologi i Danmark, og antallet af spisesteder med Det Økologiske Spisemærke er steget med mere end 50 procent de seneste år til knap 2.000 steder. Her får du tips til de bedste af slagsen.

Af: Maria Præst Foto: Getty
28. sep. 2017 | Sundhed | Fit living

Morgenmad

Hos caféen GLAD! i hjertet af Aarhus hiver personalet hver morgen friskbagte, koldhævede ølandsboller ud af ovnen, som du kan nyde med smør, ost og hjemmelavet marmelade eller GLAD!s egen økotella. Spis bollen sammen med en god kop økokaffe, en vitaminrig juice – og ikke mindst god samvittighed. Uanset hvad du vælger på menukortet, er det nemlig økologisk.

Psst! De serverer også en skøn Overnight Grød med mandelmælk, chiafrø, kakaonips, mango og æble.

GLAD! Frederiks Allé 127, Aarhus C

Kaffe

I en af Odenses nye hippe gader ligger den skønneste lille kaffebar, hvor du kan slå dig ned med en kop økologisk kaffe og nyde stemningen i den kombinerede café og specialbutik. Trænger du til en stille stund, kan du også smutte ud i caféens hyggelige gårdhave, der hele året rundt fungerer som en stille, grøn oase midt i byen.

Café Fleuri, Nørregade 28, Odense

LÆS OGSÅ: Mød 3 kvinder, der kæmper for mere økologi i hverdagen

Brunch

Hos Møller Kaffe og Køkken får du den lækreste økobrunch hele dagen lang – eller i hvert fald fra klokken 9-16.00. Det lækre morgenmadssted har smukke lokaler med højt til loftet og god plads mellem bordene. Her kan du sætte dig godt til rette og sammensætte din egen perfekte brunch ud fra en afkrydsningsseddel med cirka 25 forskellige små, veltilberedte, økologiske retter som rugbrød med pisket smør, røræg med hjemmelavet ketchup, bagte jordskokker med cremefraiche eller rød grape med mynte og rørsukker. Det sværeste er i virkeligheden at begrænse sig.

Møller Kaffe og Køkken, Nørrebrogade 160, København N

Juice

De fleste større byer i Danmark bugner med juicebarer, men drømmer du om at få 100 procent økologi i glasset, kan du svinge forbi Juice Stop i Aarhus. Her får du farvestrålende juicer til enhver smag.

Juice Stop, Badstuegade 4, Aarhus / Nordre Strandvej 77, Risskov

LÆS OGSÅ: Sådan kan du leve økologisk 24/7

Frokost

Grød kan sagtens være andet end havregrød og gøre det ud for en sund og lækker frokost. Det er du i hvert fald ikke i tvivl om, hvis du besøger en af Grøds butikker i København eller Aarhus. Her laver de grød fra bunden med udgangspunkt i økologiske og sæsonaktuelle råvarer – det er sundt, og det smager fantastisk. Så drop frokostsandwichen, og snup i stedet en skøn risotto med grønne asparges, brøndkarse, citronolie og parmesan. Eller hvad med en eksotisk Congee, en asiatisk risgrød med økokylling, ingefær, peanuts, soja, forårsløg, koriander og sesamolie. Mmm ...

Grød, Jægersborggade 50, København N / Skt. Knuds Torv 5-7, Aarhus C

Is

Lige ved siden af tigrene i Zoologisk Have finder du den økologiske isbod Isfryd, hvor du selv kan tappe din is og toppe den med økologiske lækkerier som nødder, chokoladedråber eller jordbær-brombær-marmelade. Opskrifterne er udviklet af Michelin-kokken Wassim Hallal, der til dagligt tryller i køkkenet på Restaurant Frederikshøj i Aarhus. Den eneste hage er, at du skal ind i Zoo for at sætte tænderne i den lækre is. Bliver det for omstændigt for dig, kan du kombinere en af sommerens strandture med en økologisk is fra Social Foodies, der blandt andet ligger i Hellerup, nord for København. Men pas på – deres is er esom sendt fra himlen og stærkt vanedannende.

Isfryd, Zoo, Roskildevej 32, Frederiksberg. Social Foodies, Strandvejen 187, Hellerup

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du godt i gang med dit sunde liv

Aftensmad

Hos BioMio Organic Bistro i Kødbyen får du god og velsmagende, kalorielet mad i moderne og afslappet bistrostil hos én af de få 100 procent certificerede økologiske spisesteder i Danmark. Spisestedet er altså økologisk fra inderst til yderst.

BOB – BioMio Organic Bistro, Halmtorvet 19, København V

Cocktails

Er du vild med økologi, skal du selvfølgelig også afslutte din aften på en økologisk cocktailbar. Et godt bud er den nyåbnede The Rusty Jigger, der byder på et begrænset menukort, men til gengæld er alle deres drinks med hjemmelavede puréer, opkog og sirupper så vidt muligt baseret på økologiske, danske råvarer. Prøv for eksempel deres NO 8 med lakridsrodsvodka, absint, friskpresset citronsaft, ahornsirup og æggehvider. The Rusty Jigger er indrettet i rå, men hyggelige omgivelser med grønne planter, rustent metal og masser træ – og så er der bordservering. Skål!

The Rusty Jigger, Ingerslevsgade 200, København V

Anbefalet til dig