Mie Moltke angst
Foto: Michael Falgren Mie Moltke kæmper stadig med frygten for ikke at præstere. Det udløste i 2019 et angstanfald.

Mie Moltke: Angsten kom pludselig en dag til en af mine dansetimer

Mie Moltke fik sidste år et angstanfald– og det fik hende til at revurdere sit syn på sig selv. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Det kom pludseligt. 

Angsten for at skulle præstere. 

En velkendt følelse for 38-årige Mie Moltke – og så alligevel ikke.  

Læs også: Mie Moltke: Yoga hev mig ud af konkurrencen om at være tyndest, flottest og klogest

For siden hun som 13-årig blev professionel danser, har angsten for ikke at slå til, ikke at være nr. 1, været et gentagne tema i hendes liv. Dengang førte det til en 10 år lang spiseforstyrrelse, som hun først kom ud af, da hun tog en pause fra dansen.  

Og sidste år, til en af sine egne dansetimer, kom spøgelserne fra de hårde teenageår retur. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne. 

”Angsten blev et uventet tema for mig i 2019 og ikke noget, jeg før har prøvet. Men det kom lige pludselig en dag til en af mine dansetimer. Et vaskeægte angsttilfælde. Lige der foran et helt hold af dansende kvinder. Min krop kan stadig huske at skulle præstere foran mange mennesker, og alt det gamle kom op den dag. Det var så sindssygt grænseoverskridende. Men jeg blev i det og sagde det højt og fik støtte fra de andre,” siger Vild med dans-danseren.  

Selvom oplevelsen var voldsom, mener Mie Moltke, at angsten har været ”healende” for hende. Den har bekræftet hende i, at det arbejde, hun startede for 10 år siden med at styrke kvinders selvværd og selvtillid gennem dansen, er vigtig. Både for hende og de kvinder, hun arbejder med. 

”Alle de tanker, vi har, om ikke at være gode nok, det er jo også præstationsangst, og du bliver syg af det. Jeg tror, at rigtig meget stress bunder i angst for ikke at være god nok. Jeg vil være med til at fortælle kvinder, at hey, din krop fortæller dig bare noget, det er kun farligt, hvis du flygter fra det. Præstationsangst er jo at ville være perfekt, så der kan man kun fejle. Der er én vej, og det er igennem det. Jeg har været nødt til at danse mig igennem det og fortsætte min undervisning og alt det andet, jeg vil, som jo ofte er foran en masse mennesker,” siger hun og tilføjer: 

”Hele tilgangen i FeminineFlow er, at der er plads til alle følelser og alle typer, og det er i sig selv skræmmende for mange. Jeg siger tit: Prøv at lade være med at forstå med hovedet, hvad der sker, din krop forstår det hele. Det er så angstprovokerende for mange at mærke sig selv og slippe hovedet, og mange vil opdage, at hvis de begynder at mærke deres behov, skal de også til at sige fra og sige nej, og det er mange kvinders udfordring. Men hvis vi ikke gør det, så ender vi med at blive syge.” 

Læs hele interviewet med Mie Moltke i denne uges ALT for damerne, hvor hun sammen med fem andre kvinder fortæller, hvordan man kommer videre fra et svært sted i livet.  

Om Mie Moltke, 38 år

  • Tidligere professionel danser i 14 sæsoner af ”Vild med dans”
  • Holder kurser, workshops og retreats med konceptet FeminineFlow, der har bevægelse og krop som grundlag for personlig udvikling
  • Aktuel med stort event for kvinder, Together Now, sammen med Rikke Hertz, Pernille Aalund og Sanne Salomonsen den 21. marts i København
  • Mor til Mio på 8 år, som hun har med eksmanden Lai Yde
  • Bor på Nørrebro i København
Se, hvad vi ellers skriver om: Mie Moltke, Angst og Stress