Kvinde der løber
SPONSORERET indhold

Tre gode grunde: Derfor er motion godt for hjernen

Vi ved, at motion er sundt for kroppen, men ifølge sundhedsekspert Charlotte Søderberg, er motion mindst lige så afgørende for, hvordan vores hjerne fungerer. Her giver hun blandt andet tre gode hjerne-gevinster ved mere motion.

Af: Stine Troense Foto: Getty Images
23. aug. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Din hjerne bliver mere effektiv og funktionsdygtig, når du er fysisk aktiv. Men du tænker måske ikke over det, fordi din hjerne ikke reagerer øjeblikkeligt og på samme direkte måde, som eksempel hjertet og lungerne gør, når du presser dig selv.

"Motion er godt for hjernen, fordi motion øger blodkredsløbet i hjernen. Hjernen er et organ lige som alle andre organer i kroppen. Vi ved, at motion er godt for hjertet og for lungerne, så selvfølgelig er det også godt for hjernen. Den har jo også blodtilførsel, nerver, centre, enzymer, hormoner og så videre, der skal produceres og sendes rundt med blodet," forklarer Charlotte Søderberg, der er forfatter til bogen ”Motioner din hjerne.”

LÆS OGSÅ: 6 geniale tips til at fastholde din træningsmotivation

Hun peger også på, at et øget blodflow effektivt renser hjernen for affaldsstoffer, præcis som det sker i kroppens organer. At motion sætter gang i kredsløbet til hjernen er ikke ny viden. Vi har også relativt længe vidst, at hjernen er som en muskel; jo mere, du motionerer, desto mere vokser hjernen.

En større hjerne er bedre til at lære nyt og huske det lærte. Motion er også med til at holde hjernens kognitive funktioner ved lige – og den vej rundt forebygger motion demens. Alligevel rimer motion stadig mere på krop og vægt end på hjernesundhed.

LÆS OGSÅ: 9 grunde til at sætte farten op på gåturen

"Vi har desværre fokuseret på de kropslige gevinster ved motion. Man troede engang, at motion er en effektiv slankekur, men kosten står altså for rundt regnet 75 procent af et vægttab. Motion er sundt for kroppen, men spørger du mig, er motion mere afgørende for hjernens sundhed. Og motion er faktisk det mest forandrende, du kan gøre ved din hjerne."

Charlotte Søderberg anbefaler motion, hvor du får pulsen op, hvis du også er interesseret i at opnå en foryngende effekt på hjernen.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i din krop, når du løber?

"Når du dyrker kredsløbstræning, forlænges dine telomere. Telomere, der findes i alle kroppens celler, er enderne af DNA-strenge og de bliver kortere med alderen. Jo kortere telomere, desto ældre er din fysik. Så du kan faktisk løbe og cykle dig til en yngre hjerne," siger Charlotte Søderberg og fortsætter:

"Med en ung hjerne kan du begå dig godt i hverdagen. Du kan bedre overskue din økonomi og pensionsordning, og i trafikken kan du hurtigere orientere dig og træffe de rigtige beslutninger."

Anbefalet til dig