kvinde vaccine
SPONSORERET indhold

Ny undersøgelse: Livmoderhalskræft kan blive fortid for danske kvinder

Ny, dansk undersøgelse viser, at HPV-vaccinen er så effektiv, at stort set ingen danske kvinder vil blive ramt af livmoderhalskræft i fremtiden.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
23. apr. 2021 | Sundhed | ALT.dk

Livmoderhalskræft kan blive fortid for danske kvinder.

Det er konklusionen på en ny, stor dansk undersøgelse, som Rigshospitalet står bag, og som viser, at den omdiskuterede HPV-vaccine reducerer forekomsten af livmoderhalskræft med op til 86 procent blandt kvinder, der får den, før de fylder 20 år.

”HPV-vaccinens effekt er klart dokumenteret i kliniske studier, hvor alt er meget velkontrolleret. I den nye undersøgelse kan vi se, at kvinder i den generelle befolkning, der har fået vaccinen, har en markant lavere risiko for livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke har fået vaccinen,” siger Susanne Krüger Kjær, overlæge i Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet samt forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, i en pressemeddelelse.

”Det er et fantastisk godt resultat, og vi tror på, at kombinationen af HPV-vaccination og screeningsprogrammet for livmoderhalskræft rent faktisk kan føre til, at vi stort set kan udrydde livmoderhalskræft i Danmark,” lyder det fra overlægen.

En meget sikker vaccine

Siden HPV-vaccinen første gang blev godkendt i 2006, har vaccinens effekt været omdiskuteret.

Men i september sidste år fastslog et studie fra Statens Serum Institut, at der ikke var en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de symptomer, som nogle piger mente at have fået af vaccinen, herunder træthed, svimmelhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme og smerte.

”Der tegner sig uden tvivl et billede af en sikker vaccine,” lød det dengang fra Anders Hviid, professor ved Statens Serum Insitut.

Senere samme år påviste endnu et studie – denne gang fra Sverige – at HPV-vaccinen var en effektiv vaccine mod forebyggelse af livmoderhalskræft. Her fremgik det blandt andet, at piger, der fik vaccinen, før de var fyldt 17 år, havde 88 procent lavere risiko for at udvikle livmoderhalskræft, end dem der ikke var vaccineret.

Og nu kommer et dansk studie så med et lignende resultat.

Så tidligt som muligt

Den nye undersøgelse omfatter næsten 900.000 danske kvinder i alderen 17-30 år fra 2006-2019.

Ud af disse kvinder var næsten 40 procent HPV-vaccineret, før de fyldte 17 år.

Ligesom i den svenske undersøgelse fra 2020 viser resultaterne af den danske undersøgelse, at de kvinder, der blev vaccineret før 17 års-alderen, har 86 procent lavere risiko for livmoderhalskræft sammenlignet med uvaccinerede kvinder.

Kvinder, der blev vaccineret som 17-19-årige, havde 68 procent mindre risiko for livmoderhalskræft.

”Når det gælder de kvinder, der var i 20’erne, da de blev vaccineret, er billedet mindre tydeligt. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker for ældre kvinder,” siger Susanne Krüger Kjær i pressemeddelelsen og uddyber, at nogle af de ældste kvinder i undersøgelsen ikke er blevet vaccineret, fordi vaccinen ikke var en del af vaccinationsprogrammet, da de var børn, mens andre er blevet vaccineret senere, fordi de allerede havde fået konstateret forstadier til livmoderhalskræft.

”Resultatet understreger, at pigerne helst skal vaccineres i en tidlig alder, og at noget af det bedste, man kan gøre for sin datter, er at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet.”

Også godt for udlandet

Selvom den nye undersøgelse er fantastisk nyt for danske kvinder, så er det også gode nyheder for resten af verdens kvinder.

I Afrika er livmoderhalskræft den sygdom, som fleste midaldrende og fødedygtige kvinder dør af, skriver DR.

Men fremover vil HPV-vaccinen sammen med en screeningsproces være med til at fjerne forekomsten af denne dødelige kræftsygdom.

”Nu er vi i smørhullet, der hedder Danmark, men den her vaccine kan også få en kæmpe betydning på verdensplan, for eksempel i Afrika. Den vil kunne komme til at redde så mange menneskeliv, siger DR’s sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling til DR og tilføjer:

”Vi vil se et kæmpe dyk af kvinder, der dør af livmoderhalskræft i løbet af et par år. Man får gjort et kæmpe indhug i sygdommen.”

Anbefalet til dig