Løbesko
SPONSORERET indhold

Sådan finder du de rigtige løbesko

Er dine gamle løbesko for slidte? Så få ALT for damernes løbeeksperts råd til, hvad du skal huske på, når du skal finde dig et par nye.

Af:: Christina Bølling Foto: Bulls, PR.
04. apr. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Din måde at bruge foden på er afgørende for, hvilken sko du skal vælge. De fleste løbere falder lidt for meget indad på foden – pronation kaldes det. Det er egentlig naturligt nok, men hos en neutral løber vil foden stabilisere sig, før man „vrikker for meget indad". En neutral løbestil ser typisk sådan ud: Du lander på ydersiden af hælen, hvorpå vægten ruller indad mod stødpuden på hælen for at tage mest mulig af stødet. Der er flere pronations-løbere, end der er neutralløbere. En sidste variant er supination, hvor landingen ligger for meget på ydersiden, det ses typisk, hvis du er hjulbenet, har problemer med anklerne eller har en høj vrist. Denne løbestil er den mindst udbredte –heldigvis, for den giver grobund for skinnebensbetændelse og ankelproblemer.

LÆS OGSÅ: 3 tricks til en gladere krop

Du kan se, hvilken løbestil du har ved at kigge på dine gamle løbesko. Hvor er skosålerne mest slidt? Hvor ser de omvendt ud som nye? De to oplysninger fortæller dig, hvor du lægger mest vægt, når du lander. Du kan også lave fodaftrykstesten: Lav et vådt fodaftryk på et håndklæde og se, hvor du lægger vægten.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en god løbestil

✓ Køb løbesko om eftermiddagen eller aftenen. Dine fødder hæver i løbet af dagen og i forvejen skal løbesko være et halvt til ét helt nummer større end dine andre sko.

✓ Kom aldrig løbeskoene i vaskemaskinen, selv om de lugter (det hjælper ikke, og det ødelægger de stødabsorberende materialer).

✓ Svedige fødder? Køb dyre svedtransporterende løbestrømper, det forlænger skoens levetid.

✓ Dine løbesko skal udskiftes flere gange om året, efter
ca. 800 km.

✓ Glem udseendet (lidt)