Bind og tamponer

Foto: Getty Images I 2018 gjorde Skotland bind og tamponer gratis og indførte det på skoler i hele landet. Nu vil de arbejde henimod at gøre det gratis på offentlige steder.

Første land i verden: Skotland vil indføre gratis bind og tamponer

Skotland vil være det første land i verden, der indfører gratis bind og tamponer på offentlige institutioner. De vil normalisere menstruation og ser det som et ligestillingspolitisk spørgsmål.

Opdateret d. 25. november 2020: Loven er nu gennemført efter en fire år lang menstruationskampagne. "Det er en stolt dag for Skotland", lyder det fra Labour-partiets sundhedsordfører Monnica Lennon.

Næsten alle kvinder har prøvet uventet at få deres menstruation uden at have et bind eller en tampon ved hånden. Det er ofte forbundet med skam, når man hviskende må spørge en anden kvinde, om hun mon har noget i sin taske, der kan afværge den blodige katastrofe.

Det scenarie skal nu være slut i Skotland, hvis det står til parlamentsmedlem Monica Lennon.  

Det skotske parlament bakkede tirsdag op om lovforslaget om, at hygiejneprodukter, herunder bind og tamponer, fremover skal være gratis og til rådighed på alle offentlige steder såsom apoteker, ungdomsklubber og medborgerhuse. Det skriver Reuters.

De gratis hygiejneprodukter er en videreførelse af det tiltag, Skotland allerede påbegyndte i 2018, da de som det første land i verden indførte gratis brug af hygiejneprodukter på alle skoler, gymnasier og universiteter.

Men nu skal det ikke længere kun være tilgængeligt for skoleelever, men for alle kvinder.

Hvis lovforslaget går igennem, vil det ifølge Monica Lennon være "en milepæl i kampen for at normalisere menstruation og sende et tydeligt signal til befolkningen om, at parlamentet tager ligestilling mellem kønnene alvorligt."

Andre parlamentsmedlemmer pointerer, at det ikke er ligestilling, når kvinder bliver økonomisk straffet for en ”normal kropsfunktion” og kalder hygiejneprodukter for en nødvendighed på linje med toiletpapir.

Lovforslaget går nu videre til anden runde ud af tre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Menstruation, Politik og Ligestilling