Gråt hår stress
SPONSORERET indhold

Derfor får du pludseligt gråt hår

Ny forskning kobler nu stress sammen med gråt hår.

Af: Redaktionen Foto: Silverstock/Getty Images
23. jan. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Under den franske revolution forsøgte den franske dronning Marie Antoinette at undslippe sin grumme skæbne ved at flygte. Det mislykkedes, hun og familien blev taget til fange og ført tilbage til Paris. Rygtet siger, at hendes hår derefter blev kridhvidt i løbet af natten. En tilstand, der har fået navnet Marie Antoinette Syndrome – og som siden har været omgærdet af mystik, for kan hår blive gråt i løbet af kort tid – og er stress en udløsende faktor?

LÆS OGSÅ: 12 ting, du skal vide, hvis du har fundet det første grå hår

Nu mener et forskerhold fra Harvard Universitet at have bevist, at ekstrem stress virkelig kan gøre dit hår gråt ved at ødelægge de pigmentproducerende stamceller, der giver farvestof til håret, når det vokser ud. Det skriver The Telegraph

”De fleste, som har oplevet stress, kan fortælle om, hvordan det også har påvirket deres hud og hår, og vi ville derfor undersøge om, der er en forbindelse mellem stress og gråt hår. Vi var faktisk meget nysgerrige efter at se, hvad stress betyder for netop håret,” siger professor Ya-Chieh Hsu, der bl.a. forsker i stamceller hos Harvard Universitet.

I forskellige forsøg udsatte forskerne mus for stresslignende forhold, som resulterede i, at deres pels begyndte at gråne. Derefter undersøgte de, hvad det var, som gjorde musenes hår gråt.

Først mistænkte de immunforsvaret for at angribe pigmentcellerne under stress, og de undersøgte også stresshormonet cortisol, men effekten med de grå hår var der stadig. Efter systematisk at have fjernet de forskellige muligheder, sporede de sig ind på det nervesystem, som er ansvarlig for kroppens alarmberedskab og igangsætter en kæmp-eller-flugt-reaktion, når kroppen udsættes for vedvarende stress.

Disse nerver forgrener sig ud i hver hårsæk på huden, og forskerne opdagede, at stress får disse nerver til at frigive hormonet noradrenalin, som derved optages af de pigmentproducerende stamceller. Men noradrenalinet overbelaster stamcellerne.

”Efter et par dage var alle de pigmentproducerende stamceller døde, og når de først er væk, kan du ikke producere pigment længere, og skaden er permanent,” forklarer Dr Hsu.

Læs også: Hvad sker der i kroppen, hvis du udsættes for stress

Forskerne håber, at de nye undersøgelser kan hjælpe med at belyse de effekter, som stress har på forskellige celler og organer.

”Når vi forstår, hvordan vores celler ændrer sig under stress, kan vi også tage de første skridt frem mod en behandling, der kan standse den skadelige virkning, som stress har,” siger Hsu til The Telegraph.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Anbefalet til dig