Morgenmad med quinoa.
SPONSORERET indhold

7 superkorn du skal kende + 4 lækre grød-opskrifter

Amaranth, Spelt og Quinoa. Der dukker hele tiden nye og anderledes kornsorter op. Men har du også stået ved supermarkedshylderne og tænkt på, hvad der egentlig gemmer sig bag de mere eller mindre eksotiske navne? Så læs med, og bliv klogere på syv af slagsen her.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
20. feb. 2018 | Sundhed | Hendes Verden

1. QUINOA

Quinoa er egentligt frø fra en græsart og fås som lyse, sorte og røde. De små frø, der i øvrigt er glutenfri, er meget rige på både protein og kostfibre, så de mætter godt. Desuden har quinoa et højt indhold af antioxidanter, vitaminerne E og B samt kalcium, magnesium og sunde omega-3 fedtsyrer. Quinoa er et godt alternativ til ris og couscous og kan spises i supper, gryderetter, salater og grønne frikadeller. Quinoa er også et lækkert alternativ til havregrød tilsat kokos og bananer. TIP! Husk at du altid skal skylle og lægge quinoa i blød inden tilberedning. Det skyldes, at quinoa på overfladen har såkaldte saponiner, som smager bittert og sæbeagtigt og indeholder toksiner, som bl.a. kan skade tarmene.

2. KAMUT

Kamut kaldes også kæmpedurum og er en gammel hvedeart, der er nært beslægtet med durumhvede. Kamut er kendetegnet ved at have meget store kerner og en sød, nøddeagtig smag. Kernerne er meget proteinholdige og desuden rige på en række vigtige mineraler, herunder kalium, selen, zink og magnesium. Kamutmel er 100% fuldkorn og er ideelt til brødbagning, pandekage- eller pizzadej. De hele kerner kan koges og spises som alternativ til ris, som tilbehør i salater eller tilsættes brød og boller.

3. SPELT

Er en ældgammel hvedesort og fås som perlespelt (afskallede polerede kerner), speltflakes eller som pasta. Skaldelen er fyldt med kostfibre, protein og vitaminer, og kimen indeholder vigtige fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Perlespelt er et lækkert alternativ til ris ligesom det kan anvendes til risotto. Smager desuden godt i salat, supper og gryderetter.

LÆS OGSÅ: 16 superfoods: Spis dig sund og skøn

4. AMARANT

Er egentligt en urt, og det er frøene af planten, som benyttes. Amaranth har et højt indhold af protein og sunde, essentielle fedtsyrer, A- og C-vitaminer samt calcium, magnesium og jern. Amaranth er naturligt glutenfrit. De hele frø kan poppes ligesom popcorn eller bruges i grød, supper, stuvninger eller som alternativ til ris. De umalede frø bruges som mel i bagværk og brød.

5. BOGHVEDE

Selvom boghvede betragtes som et korn, så er det faktisk et frø. Smagen er nøddeagtig, og boghvede har et højt indhold af både fibre og protein, B- og E-vitaminer samt flere forskellige mineraler, herunder kalk, magnesium, kalium, jod. Boghvede menes at holde blodsukkeret stabilt og stabilisere kolesterolniveauet. De hele kerner kan koges eller ristes og spises som et lækkert alternativ til ris. Eller anvendes i grød, mysli eller bagværk, hvis du vil undgå gluten.

6. PERLEBYG

Perlebyg er afskallede og polerede bygkerner, Byggen indeholder protein og kostfibre, der gavner fordøjelsessystemet og mætter godt. Perlerne har en mild smag og kan spises både kolde og varme i f.eks. salater, sammenkogte retter, supper eller som tilbehør til varme retter i stedet for ris og kartofler. Perlebyg kan også anvendes til risotto, grød, desserter og i bagværk.

7. FREEKEH (udtales freekah)

Freekeh er en type hvede, der er særligt populær i Mellemøsten og Afrika. Sammenlignet med andre kornsorter indeholder det rigtig meget protein og masser af fibre samt en række vitaminer og mineraler, herunder A-, C- og E-vitaminer, jern, kalcium og zink. Freekeh menes i øvrigt at fungere som probiotika ved at fremme væksten af de gode bakterier i maven. Kan bruges i stedet for ris til gryderetter, wok og risotto eller i salater og vegetarfrikadeller. Smager også godt til morgenmad blandet med yoghurt, nødder og frisk frugt.

Kilder: Fuldkorn.dk, Hjerteforeningen, Kræftens bekæmpelse, Sundhedsguiden

Anbefalet til dig