5 råd: Sådan bliver du mere nærværende
Hvor gerne vi end ville høre noget andet, er det afgørende, hvor mange timer barnet bliver passet uden for hjemmet.
– Jeg ved godt, at det er utopi for mange, men seks timer er maks. – helt op til børnehavealderen. Aflevér klokken ni, og hent efter frugt og søvn, så har barnet haft en god, fuld dag i vuggestuen.
Sådan siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen om antallet af timer dit barn bør passes uden for hjemmet. Når de er tre år, kan de rumme lidt mere, forklarer hun.
Fleks kan være vejen til mere tid
Men hvordan søren gør man det, når jobbet skal passes, og terminen betales?
– Jeg synes, man skal tænke sit arbejdsliv godt igennem – er det nødvendigt for jer begge at arbejde fuld tid? Er det nødvendigt, så tænk fleks.
Lad den ene møde tidligt og den anden gå sent, eller lav dage eller uger, hvor en arbejder igennem, og den anden henter.
Så ser I ikke hinanden meget i dagtimerne, men det er en meget kort periode i jeres liv, siger Margrethe Brun Hansen.
Læs også på Voresbørn.dk: Drop principperne og få en gladere hverdag
Få en hjælpende hånd
En bedsteforælder eller en god barnepige, der henter klokken tre et par gange om ugen, kan være et alternativ.
– Selv om forældreansvaret ikke kan uddelegeres, er det alt andet lige bedre at komme hjem i fred og ro med én voksen end at være i vuggestue i otte timer eller mere.
Men det skal være en fast person, for barnet kan ikke rumme mange sociale relationer, understreger Margrethe Brun Hansen.
Er det helt umuligt at undgå lange dage, så prøv at acceptere det vilkår. Sørg for, at dit barn har en fast kontaktperson i vuggestuen, så den dybere tilknytning kan opstå.
Drop den dårlige samvittighed
– Når du selv har indre fred, smitter det af på dit barn.
Render du derimod rundt og skæver til uret konstant, påvirker din dårlige samvittighed også de timer, hvor du skulle sidde med din tumling på skødet og nærstudere en billedbog.
Det kan hverken du selv eller dit barn bruge til noget som helst. Det er lettere sagt end gjort, ja, men det handler om, at du står ved dine valg.
Læs også på Voresbørn.dk: Sådan er forældre anno 2012
– Du må kigge på dit liv og spørge dig selv, om det hænger sammen. Gør det ikke det, må du handle på det, lyder rådet.
Sluk mobilen, mor!
Uanset hvornår vuggestuedagen starter og slutter, kan du selv give masser af nærvær derhjemme. Her gælder det om at være tilgængelig.
Det vil sige, at du har slukket mobil og computer, og at du ikke styrter rundt og ordner praktiske ting.
Om morgenen kan du vinde tid ved at have dækket morgenbordet aftenen før, så der er tid til leg. Samme trick kan du bruge om eftermiddagen.
– Prøv at forberede så meget som muligt aftenen før, så du blot skal ud og sætte maden over. Skræl kartoflerne, og rør farsen på forhånd. Det giver ro til, at I kan sætte jer med en bog eller gå en tur på legepladsen.
Vær social sammen med børnene
Tænk også dine børn ind i dit sociale liv.
– Mange fortsætter deres ungdomsliv med masser af aftaler i hverdagen og fest og farver i weekenden, nu blot med børn.
Men grundlæggende kan de fleste børn bedst lide, at der er ro på, så tænk en grundrytme ind, som handler mest om at være sammen som familie. Det er en investering, der kommer igen med renters rente! Når du giver dit barn en god bund, bliver det robust og tør bevæge sig ud i verden. Det sociale liv, du savner, kommer igen, men barndommen kan ikke gøres om.
Læs også på Voresbørn.dk: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget
Af: Ulla Hinge Thomsen og Karen Vedel, Vores Børn Mini, august 2012