Bartendernes hemmeligheder
Foto: Havana Club | Er der stereotyper, når det kommer til danskernes favoritdrinks? Seks bartendere giver deres bud.
ALT.dk

Bartendernes hemmeligheder

Seks bartendere: Denne drink er vi allermest trætte af at lave

En sjov bytur er oftest lig med gode drinks og sjove bartendere. Men er det egentlig okay at spørge efter et raflebæger eller din femte Strawberry Daiquiri? Vi har fået seks bartendere til at indrømme deres dybeste hemmeligheder fra den anden side af baren.

Af Amalie Louise Larsen og Frederikke Pontoppidan 02.feb.2018 Livsstil

Du og veninderne er hoppet i jeres sorteste puds og har sat sejl mod en fancy cocktailbar i byen. Aftenens projekt er drinks og fjanteri i massevis.

Men hvad tænker bartenderne egentlig, når du for hundrede og syttende gang vifter dankortet i baren for at få fingrene i en af de søde, farvestrålende drinks?

Vi har været til Havana Club Grand Prix 2018, hvor 13 bartendere fra hele landet konkurrerede om at lave den mest smagfulde og kreative cocktail. Her har vi spurgt seks garvede cocktail-kokke om store og små hemmeligheder fra den anden side af baren.

For hvad bestiller kvinder egentlig mest af? Og hvilken drink ville bartenderne ønske, at de aldrig skulle lave igen?

Få svaret herunder.

Skål.

Erwan Le Bonniec

Bartender og ejer hos Kester Thomas i København. Har været bartender i 12 år og har haft sin egen bar i halvandet år. Er oprindeligt fra Paris, Frankrig.

Hvad er den mest populære drink?

Mit område er lidt nichepræget. Jeg laver cocktails, der kun er baseret på vin og champagne, og alt andet er baseret på druer. Så jeg bruger cognac, vermouth, hvidvin, kirsebærvin osv. Men jeg har et twist på en Mojito, som hedder Old French, og den lader til at være meget populær.

Før jeg fik min egen bar, var det helt sikkert Mojito eller Dark’n Stormy, som var mest populære blandt gæsterne. Alt, hvad der er baseret på gin, er ekstremt populært hos danskerne. Hvis der er gin i, så drikker I det.

Er der en drink, du er træt af at lave?

Mojito er den drink, jeg er mest træt af at lave. Men der er også White Russian. Heldigvis laver jeg dem ikke mere, efter jeg har fået min egen bar, men jeg har altså også lavet min fair share af dem gennem tiden.

Nu prøver jeg at introducere folk til noget nyt, og ofte finder de ud af, at det andet er meget bedre. Men hvis folk vil have en bestemt drink, skal jeg nok lave den alligevel.

Hvad er det mest irriterende, man kan gøre som gæst?

At vifte med dankortet. I min bar er der udelukkende bordservering, så det er ret irriterende, når de stiller sig i baren og bare venter, selv hvis man beder dem om bare at tage plads. Det samme gælder, når de skal betale. Så kan vi ikke udføre den service, vi gerne vil, og det er en lille smule irriterende.

Det er også træls, når kunder kommer efter klokken tolv, for så er de allerede temmelig fulde. Så forstyrrer de resten af mine kunder, og det er enormt irriterende.

Baijie Curdt-Christiansen

Fuldtidsbartender hos Lidkoeb i København.

Hvad er den mest populære drink?

Jeg ved ikke rigtig, om der er en helt speciel drink i vores bar, fordi vi har et meget bredt cocktail-kort. Vi skal kunne alle de klassiske cocktails. Men Whisky Sour er meget populær.

Er der en drink, du er træt af at lave?

Jeg tror, at alle bartendere synes, at det er irriterende at lave Mojitos. Det, tror jeg, er sådan en generel ting. Jeg synes, den er fin nok at lave, men jeg tror generelt, at folk har det sådan ”åh, Mojitos”.

Hvad er det mest irriterende, man kan gøre som gæst?

Vodka-Red Bull. Lad vær med at bestille det, det smager ad helvede til. Ej, jeg synes egentlig, at folk skal bestille det, de har lyst til og drikke det, de har lyst til. Man kan jo ikke alle sammen have samme smagsløg. Men jeg synes, at vi kan være enige om, at Vodka-Red Bull smager ad helvede til.

Man må heller aldrig knipse. Det er bare no go. Jeg har smidt folk ud på grund af det.

Rasmus Greve Christiansen

Fuldtidsbartender hos MASH i Odense. Har været i branchen i ni år.

Hvad er den mest populære drink?

Det, tror jeg, er en Mojito. Jeg tror måske, at Odense halter et par år bagefter, og her handler det om, at det er det, folk kender, som de gerne vil have. Så der har ikke været så mange, der har udfordret folk i Odense. Derfor kommer mange ind og vil have Strawberry Daiquiris og Mojitos og så videre.

Er der en drink, som mænd typisk bestiller?

Jeg kan tydeligt mærke, at mændene oftest gerne vil have de cocktails, som man måske associerer med noget mandet. Det er Old Fashioned, Whisky Sour og noget i den stil.

Er der noget, kvinderne gerne bestiller?

Jeg tror ofte, at kvinder er lidt mere åbne for forskellige cocktails. Men en ting, der går igen, er den her lidt frugtige, friske drink, der hælder til den søde side. Cocktails med røde bær. Det er ikke nødvendigvis de pigede, lyserøde drinks, men lige så meget smagen af frugt og lidt mere sødme. Så kan man sådan set lokke næsten alt i pigerne. Jeg ved dog godt, at det er meget generaliserende.

I mine øjne er der ikke noget mere charmerende end en pige, der kommer ind og bestiller en ”mandedrink” – altså en Old Fashioned eller en klassisk Manhattan. Så er jeg allerede lidt intrigued.

Er der en drink, du er træt af at lave?

Nu arbejder jeg et sted, hvor vi ikke har en blender, og det er jeg rigtig glad for, fordi det betyder, at jeg ikke har mulighed for at lave en Strawberry Daiquiri. Når en flok piger er kommet hen de steder, jeg har arbejdet tidligere, og bedt om seks Strawberry Daiquiris, så har jeg altid forsøgt at guide dem over i en anden retning, som har lidt mere frugt og sødme, men som ikke bliver denne her knaldrøde smoothiehundelort i et glas, som man bruger tre kvarter på at suge op uden at få brain freeze.

Hvad er det mest irriterende, man kan gøre som gæst?

Det, jeg bliver mest irriteret over, er, når en gæst prøver at belære mig om et eller andet. Når en gæst har fået en eller anden cocktail et andet sted og synes, at man skal gøre tingene på en anden måde, end man gør.

Christophe Daudigny

Fuldtidsbartender hos Castenskiold. Har været bartender i 18 år, hvoraf ni har været i Danmark.

Hvad er den mest populære drink?

Passionada. Det er en let passionsdrink og den, vi laver hele aftenen. Ikke at vi kan lide det, men det er den drink, vi laver flest af. Ellers vil jeg sige Daiquiri-drinks.

Er der en drink, som mænd typisk bestiller?
Whisky Sour og Dark n’ Stormy bestiller mange mænd. Men der er faktisk også flere og flere kvinder, som bestiller Whisky Sour.

Er der en drink, du er træt af at lave?

Pina Colada og Strawberry Daiquiri. Vi plejede at lave så mange. Derudover kan vi ikke lide at bruge blendere, og med frosne drinks kan du slet ikke mærke alkoholen. Det er også mere ferie-drinks, som du får, når du tager på ferie.

Faktisk er vi stoppet med at lave Strawberry Daiquiris for to-tre år siden, så der bliver spurgt til den mindre og mindre. Og det er et rigtig godt tegn. Jeg hader at lave den.

Hvad er det mest irriterende, man kan gøre som gæst?

Hvis I spørger om en iPhone-oplader eller terninger. Når I spørger om ting, der ikke hører til i en bar, er det virkelig irriterende.

Jeg er fransk, så hvis folk knipser, har jeg en speciel måde at håndtere det på. Jeg ignorerer dem bare. Engang gav jeg dem en skål med vand, og så spurgte de: ”hvorfor giver du mig en skål vand?”. Til det svarede jeg, at det er sådan, jeg gør, når jeg skal have fat i min hund. Mange af dem fangede den ikke, og det var næsten sjovere, når joken bare fløj over hovedet på dem.

Claus Seier Carstensen

 

Fuldtidsbartender og indehaver af El Mariachi, Aalborg. Har været i branchen siden 2000.

Hvad er den mest populære drink?

Vi har flest af vores egne cocktails på kortet, og det er den cocktail, der hedder Windy Buckthorn (lavet på hybenjuice, gin, snaps og havtorn, red.), som klart har solgt mest.

Er der en drink, som mænd typisk bestiller?

Mænd bliver inspireret af ting, de har set eller hørt om. Så de bestiller for eksempel en Old Fashioned, når de har set Mad Men. Hvis de altså kan falde over nogen, der kan lave en ordentlig Old Fashioned eller Whisky Sour.

Er der noget, kvinderne gerne bestiller?

Kvinderne er meget nemmere at have med at gøre på en eller anden måde. De er meget mere åbne og kommer mere for oplevelsens skyld. De behøver ikke nødvendigvis at læse i et kort, hvis de har fundet ud af, at det er bedre at snakke med bartenderen. Kvinderne vil gerne prøve nye ting, og det kan gå i alle mulige retninger. Der kommer altid dem, både med mænd og kvinder, der elsker søde ting, og det er verdens nemmeste ting. Der er næsten aldrig nogen udfordring ved det.

Er der en drink, du er træt af at lave?

Egentlig ikke. De fleste kommer nemlig efter det, vi kan. Men der kommer stadig de der Strawberry Daiquiri-kvinder, og det nægter vi simpelthen at lave, fordi der er så mange, der laver forfærdelige Strawberry Daiquiris og ikke ved, hvad en daiquiri er.

Hvad er det mest irriterende, man kan gøre som gæst? Som fx at knipse?

Den er vi heldigvis meget ude over, fordi vi laver bordservering hos os.  Jeg har dog prøvet det før, og det kan irritere mig grænseløst. Eller hvis der er folk, der fløjter efter tjener eller bartender. Så springer jeg dem bare over.

Anna Gade

Fuldtidsbartender på Helium i København.

Hvad er den mest populære drink?

Vi har mange forskellige drinks, som er populære. Men den mest solgte må nok være forskellige varianter af den klassiske Old Fashioned. Om den laves på rom eller whisky er dog lidt forskelligt og afhænger af smag. Selv er jeg ret glad for røget whisky. Desto mere røget, det bliver, desto bedre.

Er der en drink, du er træt af at lave?

Der er ikke som sådan nogen drink, jeg er træt af at lave. Vi har meget variation på Helium, og det er rigtig godt, så man ikke når at blive træt af bestemte drinks. Det gælder både vores standard-menu og vores mere sæsonbetingede kort. Så det varierer meget.

Hvad er det mest irriterende, man kan gøre som gæst?

På Helium oplever jeg ikke, at folk knipser eller vifter med dankortet i baren, da vi har bordservering. Jeg har dog oplevet en del af det tidligere. Men generelt synes jeg, at gæsterne er blevet bedre til at agere pænt, når de er på bar.


Henter...