Sommerhus
Foto: Getty Images Min steddatter har via hendes far spurgt om hun må låne mit sommerhus. Sidst hun lånte det, efterlod hun det uden at have gjort rent eller taget skraldet med, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kan jeg nægte min steddatter at låne mit sommerhus?

Sidste år fik min steddatter lov til at låne mit sommerhus, hvilket jeg fortrød, da jeg kom derop, efter hun havde været der. Der var ikke gjort rent, og der stod tomme flasker udenfor huset. Hun vil nu låne sommerhuset igen, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om splid mellem stedmor og steddatter

Jeg er en kvinde i 60’erne, der lever i et forhold med en mand, som har en voksen datter fra et tidligere ægteskab. Jeg ejer et sommerhus, som jeg overtog, da min mand og jeg i sin tid blev skilt. Det er et lille dejligt sted med mange minder, som både jeg og mine to nu voksne børn har brugt flittigt gennem årene, og heldigvis er min kæreste også glad for at være der. Sidste år fik min kærestes datter så for første gang lov til at låne huset i en uge. Det skal siges, at hun og jeg aldrig har haft et særligt tæt forhold. Hun er enebarn og meget knyttet til sin far, og hun har altid lagt afstand til mig, selvom jeg virkelig har forsøgt.

LÆS OGSÅ: Vores nye naboer viser ingen hensyn

Hun blev dog glad, da jeg gav hende lov til at låne huset, men jeg må indrømme, at jeg fortrød min gæstfrihed, da vi efterfølgende kom derop. Jeg havde bedt hende og kæresten om at gøre rent efter sig, og skraldespanden var da også tømt, men alle andre ting så som støvsugning og gulvvask, rengøring af badeværelse havde de set stort på. Der stod tilmed tomme flasker i poser udenfor. Jeg var rasende, og min kæreste sagde da også noget til hende. Alligevel fornemmer jeg, at hun opfattede min vrede som endnu et forsøg på at skabe splid mellem hende og hendes far. Nu har hun så – via sin far – spurgt, om de kan låne huset her i august. Jeg kan forstå på ham, at hun allerede har taget ferie. Jeg føler mig trådt på, men jeg fornemmer også, at min kæreste synes, jeg er lige lovlig emsig. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at være klar i spyttet

Jeg synes, det er noget af en klemme, din kæreste har sat dig i. For han har jo også selv set, i hvilken tarvelig tilstand hans datter efterlod dit sommerhus i sidst, hun lånte det. Og det kan da godt være, at han har sagt noget til hende, men det er tydeligvis ikke blevet taget særligt alvorligt, når hun nu som en selvfølge går ud fra, at hun kan låne huset igen. Efter min mening er du da også i din fulde ret til at nægte hende at låne dit hus, men jeg kan godt frygte, at det kun vil skabe endnu mere bøvl. Prøv derfor at give hende en chance til, før du lukker ned for gæstfriheden. I stedet for at lade al kommunikation gå gennem din kæreste, så inviter hende og kæresten hjem til en kop kaffe.

LÆS OGSÅ: Vores datters kæreste er psykopat

Drop alle følelsesmæssige mellemregninger og vær i stedet klar i spyttet. Rengøring er en svævende ting, så lav en liste over, hvad de skal ordne før de forlader huset, og gennemgå den så med dem. Tror du ikke på, at den siver ind, så gør noget andet: Forklar dem, at du ikke orker alt det bøvl med rengøring. Du har derfor besluttet, at hver gang huset lånes ud, så skal der lægges 1.500 kroner for rengøring betalt på forhånd. Du forventer så ”kun”, at de fjerner alt deres skrald, flasker og tømmer køleskabet, og så hyrer du et selskab til at komme og gøre rent. 1.500 kroner, eller hvad det nu skulle ende med at koste dig, er under alle omstændigheder billigt for at låne et sommerhus, og hvis de skal til at hive penge op ad lommen, så kan det jo være, at det fremover bliver lettere for dem at hive kost og spand frem i stedet.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Skilsmisse og Familieliv