Svigter jeg virkelig mine forældre ved at flytte?

Foto: Getty Images Mine forældre mener, jeg svigter dem, hvis jeg flytter over til min kæreste i Jylland, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Svigter jeg virkelig mine forældre ved at flytte?

Jeg er 27 år og bor på Sjælland. Nu har jeg mødt en dejlig mand, som bor i Jylland, og jeg vil gerne flytte over til ham, men mine forældre gik i baglås, da jeg fortalte om mine planer. Nu er jeg i vildrede, og jeg vil ikke svigte nogen, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om dårlig samvittighed ved at flytte fra forældre 

Jeg er en ung kvinde på 27 år, der har mødt en skøn mand, som er bosat i det jyske. Selv kommer jeg fra Sjælland og har indtil nu været bundet af uddannelse her. 

Min kæreste og jeg har kendt hinanden i 10 år og har altid haft en utrolig god kemi. Skæbnen er, at vi efter at være kommet ud af længerevarende forhold begge to, for et lille års tid siden fandt sammen som kærester. Siden da har vi holdt sammen og tilbragt enhver ledig stund sammen. Vi er meget forelskede, og vi har det virkelig godt sammen. Så efter at vi har talt en del om det, er jeg nu helt klar til at rykke teltpælene op og give det en chance i det jyske, hvor han jo bor. Jeg er helt afklaret med, at går det ikke, så må jeg rejse retur til Sjælland.

LÆS OGSÅ: Tør jeg satse på min unge elsker?

Egentlig lyder det ikke som det store problem, men da jeg fortalte mine forældre om planerne, gik de i baglås. De har mødt min kæreste og synes, at han er en både sød og dejlig mand, men de forstår slet ikke, at han ikke flytter over til mig. Sagen er bare, at min kæreste er selvstændig og har en gård derovre, så det kan slet ikke komme på tale. Hans familie bor dog også på Sjælland, så vi kommer alligevel til at tilbringe en del tid her. Alligevel mener mine forældre nu, at jeg svigter dem. De frygter, at de ikke kommer til at se mig, og fordi jeg er enebarn, har de også spurgt om, hvem der så skal passe dem, når de bliver gamle. Selvom jeg har forsikret dem om, at vi selvfølgelig nok skal holde kontakten, så mener de, at jeg svigter. Lige nu er jeg stormende forelsket, men også fyldt med dårlig samvittighed. Svigter jeg virkelig mine forældre ved at flytte? Hvad synes du? Jeg er i vildrede og rigtig ked af det.

Vibeke Dorph råder til at holde fast i planer og tale med forældre

Nu kender jeg jo ikke dine forældre, men jeg må indrømme, at jeg finder deres reaktion på dine rejseplaner ret egoistiske. Du er deres fornuftige og dejlige datter, der har mødt kærligheden. Den slags har naturligvis konsekvenser, når det er så seriøst, som det virker til at være her. I lægger derfor fælles planer, hvilket er skønt at høre, og dine forældre synes ovenikøbet, at din kæreste er en dejlig mand. Alligevel lader de deres egne behov gå foran dine ved at bebrejde dig, at du følger din lyst, sådan som alle sunde, unge mennesker skal gøre det. Det er ikke rimeligt af dem. Vores job som forældre er at sørge for, at vores børn flyver fra reden som sunde og livsstærke væsner – og det lyder i dit tilfælde til at være lykkes til fulde. Hvor I så vælger at flyve hen og med hvem, og hvad I i øvrigt ønsker at bruge jeres liv på, det er op til jer, det skal vi ikke blande os i. Vi har bare at bakke op og sætte os selv og vores egne behov til side. 

LÆS OGSÅ: "Jeg føler mig låst fast i det klassiske parforholds-setup"

Spørger du derfor dine forældre direkte, om de virkelig mener, at du skal droppe din mulighed for at realisere kærligheden med ham, du elsker, for i stedet at blive hjemme og passe dem, så håber jeg så sandelig, at deres svar er et stort og rungende NEJ. For selvfølgelig skal du ikke det, det ville jo være forfærdeligt, hvis du ødelagde dit eget liv på den måde blot for at tilfredsstille dine forældre. Derfor er mit råd og mit håb, at du holder fast i dine planer og i den grad forfølger dem. Gør du det, så er jeg også sikker på, at dine forældre med tiden vil vænne sig til de nye tilstande. For helt ærligt, du flytter jo ikke til månen, og I skal nok finde en måde at holde kontakten på. Så af sted med dig.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Familieliv og Livsstil