Christiane Schaumburg-Müller: "Jeg er i den syvende himmel"

Foto: Jaclyn Adams. Makeup: Carina Rehmeier. Styling: Line Hindsgaul. Christiane Schaumburg-Müller O'Connor

Christiane: "Jeg er en pleaser af person"

Det kan være svært for nygifte Christiane Schaumburg-Müller O'Connor at sige nej til de mange tilbud hun får, fordi hun gerne vil please, fortæller hun i dette interview, hvor hun også runder livet som nygift, hvordan hun har fået og bevarer sit positive sind, og hvorfor det i hendes branche ikke er nok at være"blid og afventende".

Hun troede, hun var ved at blive syg. Sådan influenza-syg. Da Christiane Schaumburg-Müller stod i våbenhuset i Valdemar Slotskirke den 22. december sidste år, sitrede hele hendes krop. Hun kunne se tilbage på måneders planlægning, års dagdrømmerier, og det hele var på vej mod en kulmination ved vielsen med hendes forlovede gennem fire år: Rapperen Liam O'Connor. Hun havde holdt møder med et hav af mennesker, kok, kjoledesigner, chocolatier, kreeret invitationer med skråskrift og laksegl af initialerne "C" og "L" – magen til tatoveringen, de begge fik på ringfingeren efter at have været kærester i fem måneder, og sammen havde de øvet brudevalsen hjemme i køkkenet på Vesterbro.

Alt var, som det skulle være. Spotless. Men Christiane rystede, og hverken det kolde decembervejr eller en spontan influenza var årsagen. Det var noget – for Christiane – så usædvanligt som nervøsitet. Hun har ellers været fuldkommen upåvirket på live-tv med 1,2 millioner seere i Vild med Dans eller på filmset med internationale superstjerner, men nu ramte en helt ny, fysisk følelse hende. Ikke ubehagelig, bare anderledes.

Fulgt til alters af far og stedfar
Med sin biologiske far, højesteretssagfører Peter Schaumburg-Müller, under den ene arm og sin stedfar, universitetsprofessor Ole Emil Rasmussen, under den anden, bevægede hun sig langsomt op ad slotskirkens stengulv. Først under den tunge 12-armede lysekrone, forbi de mange gæster i bænkerækkernes geledder og op mod kirkens forhøjede korafsnit, hvor hendes kommende mand ventede. En mand, der i forening med hende udgjorde et af landets største celebrity-par og en mand, som gav hende følelser indeni, hun aldrig før havde oplevet.

Uden for – bag Valdemar Slots indhegning – stod omtrent 70 nysgerrige fynboere og pressefolk for at få et glimt af stjernerne, og vagter var hyret til at kontrollere al trafik ind og ud af slottets gårde og parkeringspladser. Det her var ikke et bryllup. Det var årets bryllup.

En tørst på livet
Birthe Schaumburg havde selv fødselsdag den januardag i 1982, hun fik veer. Hun ventede sit andet barn og husker tydeligt, hvordan hun traskede rundt i vintersolen uden for Frederiksberg Hospital for at sætte skub i fødslen. Samme eftermiddag kom hendes datter, Christiane, til verden med fuld kraft. En lille pige med tæt hårpragt og høj, klar gråd.

– Det knytter os sammen i et helt specielt bånd, at jeg fødte hende på min egen fødselsdag. Siden da har vi altid fejret vores fødselsdag sammen, andet har aldrig været på tale, siger Birthe Schaumburg.

Da Christiane var lidt under et år blev hendes forældre skilt, og hun voksede op hos sin mor Birthe, der er gymnasielærer, og stedfar Ole Emil, som hun altid har kaldt "Ole-far." I en gul patriciervilla på Frederiksberg med røde teglsten på taget og et lille bibliotek indeni.

Birthes datter voksede op som en køn pige, der jævnligt grinede så inderligt højt og rungende, at hendes mor måtte tysse på hende, når de var offentlige steder.

– Det var jo så iørefaldende, at folk på restauranter vendte sig om og kiggede for at se, hvor den vilde lyd kom fra, og sommetider sagde jeg til hende: "Christiane, nu må du liiiige..." griner Birthe.

Christiane var dét, hendes mor betegner som "livskraftig."

– Det, der står helt eksorbitant klart i min erindring, er, at hun altid har været en glad pige. Og det er ikke bare noget, jeg siger. Hun er simpelthen født sådan. Som barn havde hun en stor tørst på livet, og kroppen gik på hende hele tiden, i stedet for at gå lige hoppede, dansede, trallede og spjættede hun med arme og ben. Og som et af de eneste børn, jeg kender, stod hun glad op af sengen hver evig eneste morgen. Ikke at hun aldrig har været ude for knubs, men det har aldrig nogensinde ændret den livsglade kerne i hende. Man kan bare ikke være ked af det, når hun er i nærheden.

LÆS OGSÅ: "For os er det at være en familie ikke et hotel"

Ingen oprørsk teenager
Da Christiane selv fortæller om sin opvækst, sidder hun i et tomt fotostudie inden optagelse. Håret er slået ud, og selvom ansigtet er helt nøgent, ligger der en skønhed hen over det. Stemmen er blid og knirkende a la Monroe, og den afleverer ordene med affekterede s'er og i mundrette, tydelige stavelser, som var hun stadig på tv:

"Han er meg-et Støt-ten-de."

Og med jævne mellemrum løber den famøse latter en tur rundt i rummet, som en raspende lyd:

"Har! Har! Har! Har! Har! Har! Har!"

Det var også dén smittende latter, som gang på gang gav Pierce Brosnan grineflip under optagelserne til Susanne Biers film "Den skaldede frisør."

– Jeg har altid haft et positivt sind og har aldrig haft brug for at vrisse. Som barn var jeg så privilegeret at være en del af en lykkelig skilsmisse – jeg har bare altid haft to fædre. Kun hvis min mor og stedfar gik fra hinanden, ville jeg føle mig som et skilsmissebarn. Jeg blev aldrig rebelsk eller sur eller deprimeret som andre teenagere, fortæller hun.

I netop teenageårene turnerede hun rundt på landets diskoteker som professionel danser for blandt andet DJ Alligator og Nik & Jay, samtidig blev hun student og læste sidenhen fransk og kommunikation på Copenhagen Business School med det mål at åbne danske udgaver af de internationale magasiner Elle eller Marie Claire. Det mål blev ommøbleret, da hun i 2007 optrådte som danser i en musikvideo, og instruktøren, Adam Neutzky-Wullf, så et perfekt match i Christiane med rollen som overklassepigen Mercedes Von Bech i en kommende serie på TV3, "2900 Happiness". Derfra tog berømmelsen fart.Paparazzipigen

Der er næsten klar til optagelse i det store Jenagade-studie på Amager. Kameramænd, regissør, lysmand, assistenter og dagens deltagere er klar til at filme en sekvens til Kanal 5's nye satsning "Det store Datingshow." Udgangspunktet er et klassisk datingprogram, hvor en single kvinde eller mand skal vælge mellem tre bejlere, der sidder skjult, så kun publikum og seerne kan se dem. Et af de par, som blev smedet sammen i programmet forrige uge, er nu tilbage i studiet for at fortælle om den ferie, de netop har været af sted på. Efter lidt ventetid træder Christiane ind i studiet. Iført hvide, højtaljede kassebukser og en elegant marineblå top. Hun bevæger sig op på scenen og ind i projektørlyset. Trækkende med sig har hun en usynlig cirkushest – en berømmelse, som alle ved er der, men som ingen taler om.

– Klar til optagelse, kalder regissøren og begynder at tælle ned.

– Fire, tre, to.

Christiane smiler stort og bredt. Hun er på.

LÆS OGSÅ: Marie Louise Wille "Jeg har været så skide moralsk"

Hun blev for alvor kendt, da hun blev vært på "Vild med dans" i 2009, og det tog kun til, da hun i samme periode fandt sammen med musikeren Liam O'Connor. For når kendisser danner par, bliver opmærksomheden dobbelt så stor, og det betyder, at sladder og paparazzifotografer er blevet faste livskomponenter for parret. Da de eksempelvis var på ferie i Thailand sidste år, fulgte en Se og Hør-fotograf med, og parret blev uvidende fotograferet ved deres privatvilla, og billedet af en topløs Christiane endte i bladet.

– Vi fandt ud af, at nogen havde opdaget os, mens vi stadig var dernede, og det blev et problem. Så tør du nærmest ikke gå uden for en dør. I Thailand har de de her meget åbne badeværelser, så hver gang jeg var på toilettet, tænkte jeg: "Gad vide, om der er en eller anden kameralinse i nærheden?" Jeg ved ikke, om livet, set i et paparazzilys, havde set anderledes ud, hvis kun én af os var offentligt kendt. Det ville det højst sandsynligt, men jeg ved i hvert fald, at kombinationen af Liam og mig er nok til, at folk vil rejse om på den anden side af kloden for at fotografere os i en meget privat situation, siger Christiane.

– Jeg er lidt ligeglad med, at der bliver taget billeder, når jeg går på gaden. Det må jeg acceptere, men jeg må ikke acceptere, at de også tager billeder, når jeg er helt privat. Det er det eneste, du kan styre, og kan du ikke styre det, er du bare fuldstændig blottet. Man kan kun bevare sig selv, hvis der stadig er noget, som gør dig til dig, og som ingen andre end dine nærmeste kender til. Jeg er generelt ret bevidst om ikke at kanalisere for meget energi over på den slags, for så kan det ødelægge det hele, og det gjorde det i det tilfælde.

Episoder som den har gjort Christiane bevidst om, at hun må tage sine forbehold, når hun vil have en pause og pleje det allerhelligste: privatlivet.

– Når jeg skal slappe af og være væk fra rampelyset, må jeg gøre min research ordentligt og finde steder, hvor jeg ikke bliver opdaget. Jeg tænker meget over, om jeg tager et sted hen, hvor der er mange danskere og tjekker nok også lige, om det hotel, jeg skal bo på, bliver udbudt på danske hjemmesider, og gør det det, tager jeg det ikke. Det lyder måske underligt for nogen, men jeg har vænnet mig til det.

LÆS OGSÅ: Johannes Langkilde - "Jeg har været meget tæt på afgrunden"

Læs resten af artiklen på næste side...
En ny tendens
Christiane fornemmer en ny tendens blandt den yngre generation af kendisser, som hun selv er en del af:

– Alle ved, at det er en del af gamet, men jeg synes, at det der med at jage kendte har taget lidt overhånd herhjemme. Det er jo blevet sådan noget med, at man får penge for bare at sende en sms, hvis man kan fortælle, hvor en kendt befinder sig. Det er da mærkeligt at opfordre til at sladre for penge, men det er en udvikling, som er kommet i takt med den yngre, kommercielle generation, jeg er en del af. Mens dem, jeg ser som superstjerner – Trine Dyrholm og sådan nogen – de er jo ikke forfulgt på nogen som helst måde. Så jeg kan ikke lige ringe til hende og få nogle gode råd, for det er en helt ny tendens, som mig og min generation ikke helt ved, hvad vi skal stille op med, siger Christiane.

Hun har over 52.000 fans på Instagram, og netop den yngre generations tilgængelighed på de sociale medier er med til at gøre mediebilledet mudret, mener hun.

Allerede da Christiane som barn lavede teater foran et plysforhæng hjemme i det lille bibliotek, havde hendes mor en fornemmelse af, at hendes datter ville komme langt, men ligesom Christiane er hun overvældet over hvor stor eksponeringen er:

– Hun har altid haft den her meget stærke udstråling, så hendes berømmelse er faktisk ikke rigtig kommet bag på mig. Som mor har det da været surrealistisk at stå på sidelinjen og se til, mens ens datter et blevet mere og mere kendt. Som barn havde Christiane evnen til at tage udgangspunkt i det gode, og hun havde en tro på, at mennesker omkring hende ikke ville hende noget ondt. Eller kritisk. Den tilgang til andre mennesker har hun selvfølgelig fået revideret lidt for at beskytte sig selv mere. Folk spørger mig tit om hende, men det er meget få mennesker, jeg taler med om Christiane for netop at beskytte hende. Jeg skal ikke have sagt noget, som kan bruges nogen steder. Egentlig tror jeg, at jeg har været gennem samme udvikling som Christiane og har lært at tackle det på en rationel måde, siger Birthe Schaumburg.

LÆS OGSÅ: Chrstiane Schaumburg-Müller - Jeg var blevet tyndfed

Alene i front
Til fleres overraskelse valgte Christiane i foråret at takke nej til jobbet som værtinde for endnu en sæson af "Vild med Dans" på TV2 til fordel for et job som fast vært og programudvikler hos SBS, hvor hun lige nu er galionsfigur på det nye program "Det store Datingshow."

– Jeg er jo blevet 31 år, begynder hun.

– Og tænkte sådan lidt: "Okay, Christiane, hvad skal du lave, når du bliver voksen?" siger hun og sender latteren på løbetur:

– Har! Har! Har! Har! Har!

Men så træder alvoren ind i samtalen, for jobskiftet har alligevel krævet mange overvejelser:

– Jeg er vildt taknemmelig for at have været en del af "Vild med dans," men jeg kunne bare mærke, at jeg kreativt blev nødt til at komme videre. Når du laver "Vild med dans," er du nemlig lidt låst og kan ikke lave andre programmer, og jeg brænder virkelig for at lave tv, så jeg gik i tænkeboks med mig selv og min fremtid.

– Nu skal jeg være alene på gulvet som vært, og i andre sammenhænge skal jeg arbejde en del bag kameraet, for jeg har det fedt med at sætte mig ind i det, jeg laver og ser det som en investering i mig selv. En videreuddannelse, forklarer Christiane.

Ikke nok at være blid og afventende
Hun ser sig selv som et brand, hun må pleje og tage strategisk hånd om. Blandt andet har hun med sit eget ansigt som afsender lanceret en kollektion af undertøj, strømpebukser og homewear under navnet Loved by CSM.

– I min branche er det ikke nok at være blid og afventende. Man er også sit eget varemærke og må sørge for at få varen solgt. Mange bliver overraskede, når jeg fortæller, at jeg har mit eget firma med en manager, en PR-medarbejder og en stylist. I mange år har jeg savnet min akademiske side, som har måttet vige pladsen for entertaineren, men de to sider er blevet meget mere en enhed nu, siger hun.

Hendes iPhone på bordet brummer.

– Jeg er lige nødt til at tjekke. Kender du det?

Hun åbner indbakken.

– Jeg har nemlig en fornemmelse af, at jeg også skulle være et andet sted, siger hun og mumler et par ord op fra sms'en:

– ... til du kommer i dag.

– Hvornår kommer jeg i dag? spørger hun sig selv og læser videre.

En fure af koncentration er trådt frem i hendes pande.

– Nå. Fuck! Så havde jeg simpelthen også en anden aftale.

LÆS OGSÅ: Søren Malling "Det letteste i verden er at gå fra hinanden"

Fire måneder i kælder
Allerede som otte-årig sad hun og lavede alle sine lektier ude på Britt Bendixens danseskole, når hun ikke var i salen. Hun ville det hele. Elevrådsformand? Ja! Optræde til din datters konfirmation? Ja. På danseturné i Europa? Ja! Ja! Ja! Til sidst besvimede hun af det, man nok i dag vil betegne som stress.

– Jeg fik ikke sagt nej til noget, fordi jeg ikke vil såre nogen, men jeg lærte helt vildt meget af det. Det har været en stor befrielse at få en manager – et talerør som kan sige nej for mig, for jeg er en pleaser af person, og det sidder stadig i mig, at jeg kommer til at sige ja til for meget og dobbeltbooke mig selv, som du kan se. Jeg får energi af at arbejde, men jeg skal selvfølgelig også kunne se en ende på det. Mine job kommer i blokke af intense perioder, men med en klar deadline, så det føles som positiv stress, mens det står på.

Dér var det igen: Ordet positiv. I Christiane bor en stoisk tro på, at alting nok skal gå, og de negative tanker krøller hun konsekvent sammen og smider over i et mentalt hjørne. Birthe Schaumburg har altid beundret sin datters evne til at se lyst på tingene og ikke lade sig slå ud af modgang som stress eller det cykelstyrt, hun var ude for under optagelserne til tv-programmet "Stjernerne på Slottet" i 2010. Christiane ramte asfalten så hårdt, at hun brækkede kravebenet, fik piskesmæld og en alvorlig hjernerystelse. I flere måneder lå hun isoleret i sit barndomshjems kælder for at restituere uden bøger, musik eller sollys.

– Der var ingen tidshorisont, og jeg tror, at de fleste andre mennesker, ville være blevet mere eller mindre depressive af at være i den situation, siger hendes mor.

– Men Christiane var positiv hele vejen igennem. Jeg var meget mere bekymret end hende, og hun tacklede det hundrede gange bedre, end jeg gjorde. Det skyldes nok den her grundglæde, der bare ligger indeni hende.

Hverdag som ægtefolk
L.O.C. og Christiane havde kendt hinanden siden 1998, da de ti år senere blev kærester. Rapperen fra Århus V. Lastbilchaufførens søn. Og den boblende, livsglade skuespillerinde og tv-vært fra det mondæne Frederiksberg.

– Jeg havde nok aldrig regnet med, at jeg ville ende op med en rapper – dem boede der ikke så mange af på Femte Juni Plads på Frederiksberg. Folk, som kender mig og Liam, synes, vi er et meget godt par. Vi kommer selvfølgelig slet ikke fra de samme kår, men indeni minder vi meget om hinanden. Vores arbejdsglæde, disciplin og fordybelse i vores arbejde og privatliv. Vi løber aldrig tør for samtaleemner, og Liam er en af de mest velovervejede og videnssøgende mænd, jeg kender. I min familie kan du komme hjem med hvem som helst – bare du elsker ham og bliver behandlet godt. Det handler bare om at komme hjem med en god fyr, og det gjorde jeg, siger Christiane.

Men ingen vej uden bump. Allerede i 2009 havde parret annonceret et vinterbryllup, men til manges overraskelse aflyste de og gik hvert til sit i en kort periode – et faktum, Christiane ikke har lyst til at tale om i dag.

Kort før deres bryllup blev han idømt 40 dages ubetinget fængsel for vold mod en festivalgæst tidligere på året. Og Christiane måtte se til fra sidelinjen, mens hendes forlovede under stor mediebevågenhed kæmpede mod retsvæsenet. Og tabte.

– Det var sådan en vild eksponering, men jeg støttede Liam, så godt jeg kunne. Jeg har sådan et vildt retfærdighedsgen – jeg vidste, hvad der var sket, og jeg syntes, den måde, det hele blev tacklet på, var mega uretfærdig. Den sag burde have fået et andet udfald, siger Christiane, som trods alt fik sit eventyr på slottet, sin mand og et utroligt langt efternavn: Christiane Schaumburg-Müller O'Connor.

Derefter tog parret på en to måneder lang bryllupsrejse til Australien og New Zealand, og er nu – et halvt år efter – ramlet ind i det, der kaldes hverdagen som ægtefolk.

– Udadtil er der jo ingen forskel på at være kærester og gift. Udover en ring, siger hun og vipper lidt med højre ringfinger, der prydes af en diamantindfattet guldring.

– Men der er en enorm stor forskel indeni. siger hun, mens hendes stemme antager et blidere og nærmest hviskende toneleje:

– For mig personligt er det sådan en rigtighed. Vi har taget hånd om vores fremtid på en eller anden måde, og det skaber en ro. Noget balance, noget jordnært, noget stolthed. Ægteskabet er starten på et liv sammen, og det dér med at man har valgt hinanden og har erkendt, at man skal dele livet, det er enormt smukt. Og så jeg synes, det er den fedeste følelse at skulle sige "min mand", forklarer hun.

De er begge travle karrieremennesker – i perioder når Christiane op på 80 timers arbejde om ugen, og det samme gør Liam, så i de travle tider kan Christiane finde på at køre med sin musikermand til Jylland og flyve hjem igen, så de i det mindste kan få talt lidt sammen i bilen. Hun forudser, at hun om fem år er blevet mor til ét – måske to – børn, og at hun arbejder med nogle fede tv-programmer eller en spændende tv-serie. Hun bor i Danmark. Allerhelst på Frederiksberg, for hun er "Frederiksperker," som hun kalder det. Og allervigtigst så er kærligheden mellem hende og hendes mand intakt:

– I et langvarigt forhold vil forelskelse altid gå over i kærlighed, og så vil forelskelsen komme og gå. Vi har været sammen i lidt over fire år nu, og jeg er stadig dybt forelsket. Jamen, det er så vildt, altså. Jeg bliver mere og mere forelsket fra år til år, får stadig helt kriller i maven, når jeg ser ham og har bare lyst til ham hele tiden. Jeg synes simpelthen, det er så vildt, og jeg har aldrig oplevet noget lignende – jeg er i den syvende himmel.

Livets solside
Christiane Schaumburg-Müllers krop sitrede stadig, da hun nåede helt op foran alterbordet i Valdemar Slotskirke. To tunge alterstager, en hvid lærredsdug med kniplingskant og en enorm altertavle dannede fysisk ramme om hende og gommen.

– Det var det største øjeblik i mit liv. Jeg tudede, da vi sad deroppe ved præsten, husker Christiane.

– Ahmen, det var så smukt!

Lidt derfra – på en af de forreste kirkebænke – sad Birthe Schaumburg og betragtede sin datter.

– Det var da et bevægende øjeblik, husker hun.

– Det er jo trods alt en stor kærlighed, de nærer til hinanden – stor og dybfølt, og det kunne jeg jo også mærke dér i kirken. Jeg er stolt af Christiane. Jeg synes ikke, at hun som privatperson har taget farve af al den virak, der er omkring hende. Selvfølgelig kan hun blive ked af det, når mennesker eller historier i medierne går alt for tæt på, det er klart, det påvirker hende. Men på en eller anden måde befinder hun sig på solsiden af livet og har evnen til at holde fast i det, også når det går galt.

LÆS OGSÅ: Sabro - Mænd skal have sex, som de lyster

Christiane Schaumburg-Müller O'Connor.

31 år. Født 26. januar 1982. Opvokset hos sin mor og stedfar fra hun var knap et år gammel.

Har siden hun var 15 år været professionel danser og har bl.a. turneret med kunstere som Nik og Jay, DJ Aligator, Thomas Helmig og Caroline Henderson.

Har en sproglig studentereksamen og tog en bachelorgrad i kommunikation og fransk fra Copenhagen Business School, indtil hun fik sit gennembrud i tv-serien "2900 Happiness".

Siden da har hun bl.a. medvirket i "Den skaldede frisør" og "Live fra Bremen", været værtinde på The Voice Radio, "Zulu Kvægræs," "Weekend Weekend" og "Vild med dans."

Hun er gift med Liam O'Connor – også kendt som rapperen L.O.C.

Det store datingshow
For første gang i sin værtskarriere står Christiane Schaumburg-Müller alene i front på et stort tv-show. Det sker i "Det Store Datingshow," hvor singlemænd og kvinder bliver smedet sammen og efter programmet tager direkte ud i lufthavnen og rejser på en uges ferie.
Se, hvad vi ellers skriver om: Christiane Schaumburg-Müller, Interview og Hjernerystelse

610x200_woordy_knap2.jpeg